Ga naar de inhoud

Grasaren gevaarlijk voor honden: hondenbescherming waarschuwt

Update:
Grasaren gevaarlijk voor honden hond

Grasaren veroorzaken soms ernstige gezondheidsproblemen bij honden, zo laat de Koninklijke Honden Bescherming weten. Ze waarschuwt voor de gevaren en is daarom een petitie gestart.

Gevaren van grasaren bij honden: tips en weetjes

Honden zijn onze lieve harige huisgenoten. Hun gezondheid en welzijn staan voorop, en daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die grasaren met zich meebrengen. In dit artikel geven we je tips en inzichten om je hond te beschermen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Grasaren kunnen gevaarlijk zijn voor je hond honden

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn kleine, scherpe zaadjes die voorkomen in diverse grassoorten. Deze zaadjes zijn ontworpen om zich gemakkelijk aan de vacht van dieren en kleding te hechten, dankzij kleine weerhaakjes die een eenrichtingsbeweging mogelijk maken: dieper in de vacht of huid.

De gevaren van grasaren voor honden

Honden pikken grasaren op tijdens het spelen of wandelen in gebieden met hoog gras. Deze zaadjes hechten zich aan de vacht van de hond en banen zich vervolgens een weg naar de huid en andere gevoelige delen van het lichaam.

Als grasaren de huid binnendringen, richten ze schade aan: geven bijvoorbeeld infecties, abcessen en ontstekingen. Grasaren veroorzaken zelfs interne schade als je ze niet tijdig verwijdert. Let goed op tekenen zoals overmatig likken, kauwen of krabben op een specifieke plek, onverwachte kreupelheid, zwellingen, of etterende wondjes. Als je deze symptomen opmerkt, is snel handelen van groot belang.

Tips om je hond te beschermen: 

  1. Vermijd gebieden met hoog gras
  2. Inspecteer regelmatig de vacht van je hond
  3. Kijk ook of er geen grasaren in de beschermende kleding van de hond zit
  4. Probeer wandelingen en speelsessies in gebieden met hoog gras te vermijden

Wanneer is een bezoek aan de dierenarts nodig?

Als je vermoedt dat je hond zo’n kruiper heeft ingeslikt of als je symptomen opmerkt, breng dan direct een bezoek aan de dierenarts. Een snelle diagnose en behandeling zijn essentieel. Dierenartsen hebben de expertise en tools om grasaren veilig en doeltreffend te verwijderen. Ze kunnen ook eventuele infecties behandelen die grasaren veroorzaken.

Misvattingen over grasaren

Dat grasaren enkel een probleem zijn in de zomer, is een misvatting. De grassen komen in verschillende seizoenen voor, afhankelijk van de soort. De Nederlandse natuur is veilig voor je hond, is ook een misvatting: kies voor wandelen op paden die regelmatig worden onderhouden. Wandel in grasvrije gebieden, zoals stranden of speciaal aangelegde hondenparken.

Wees dus alert: grasaren vormen een reëel risico voor de gezondheid van jouw hond. Door je bewust te zijn van dit gevaar en preventieve maatregelen te nemen, kun je je harige vriend beschermen tegen deze kleine, maar potentieel gevaarlijke zaadjes.

Petitie gestart tegen ter bescherming van honden

Gemeenten geven aan dat het ondoenlijk is om deze aren te bestrijden. Ze maaien ook steeds minder om de biodiversiteit te verbeteren. Dat begrijpt de hondenbescherming en toch zijn ze deze petitie gestart voor een goede aanpak. Ze roepen gemeenten op om in elk geval langs looppaden en recreatiegebieden te maaien en zo goed als kan voor afvoer te zorgen.

Bronnen: Dierenbescherming, RTL Nieuws.

Meer over: