Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

7x knutselen met materialen uit de natuur

We bevinden ons steeds meer in de natuur. Even een frisse neus halen, een bezoekje aan het strand of een boswandeling. Onderweg kom je veel mooie dingen tegen. Heb je je wel eens bedacht dat je ook kunt knutselen met natuurvoorwerpen? Je kunt er ontzettend veel dingen mee creëren.

Een leuke en creatieve activiteit om alleen of samen (met je kleinkinderen) uit te voeren.
7x creatief: dit knutsel je met materialen uit de natuur. Knutselen was nog nooit zo leuk!

Benodigdheden voor jouw handwerken

1. Maak je eigen droogbloemen

Droogbloemen zijn helemaal in en waarom maak je ze niet zelf? Je hebt er namelijk bijna niets voor nodig. Pak een zwaar boek, wat keukenpapier en een paar mooie bloemen. Leg de bloemen in het keukenpapier en stop ze in of onder het zware boek. Geduld is een schone zaak: het kan wel tot acht weken duren, voordat de bloemen volledig droog zijn. Daarna kan je de bloemen voor allerlei projecten gebruiken. Je kunt ze natuurlijk inlijsten achter glas, op een (menu)kaart plakken of wat dacht je van je eigen planten- en bloemengids?

2. Versier je foto’s met bloemen

Je hebt vast nog wel wat leuke foto’s liggen, waar je niets mee doet. Zonde! Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Ook dit is heel simpel. Verzamel wat foto’s, bladeren en bloemen. Je plakt de bladeren en bloemen vervolgens op de foto. Wat dacht je van een echt bloemenrokje of -hoedje? Of je bedekt het gras op de foto met echt gras. Een sierlijke en natuurlijke rand om de foto? Er is zoveel mogelijk. 

3. Stempelen met bloemen

Deze activiteit is leuk om te doen met je kleinkinderen. Je kunt namelijk van bloemen onwijs leuke stempels maken. Elke bloem geeft een ander, uniek patroon. Je kunt stempelen, verven, plakken en tekenen. Maak het zo creatief mogelijk. Alles wat je nodig hebt is een vel papier, kleur- of verfmateriaal en bloemen. Maak daarvoor een leuke wandeling om bloemen te vinden als uitstapje van de activiteit.

4. Maak je eigen onderzetters van kleine takjes

Je maakt van kleine takjes, leuke onderzetters. Verzamel wat kleine takjes, van ongeveer dezelfde dikte. Grootte maakt wat minder uit, want je knipt ze met een (tuin)schaar op maat. Houdt ongeveer rekening met vijftien takjes per onderzetter. Dit hangt wel van de dikte af, schat daarom goed in hoe groot je de onderzetters wil. Pak daarna een touwtje en bindt de takjes aan elkaar. Doe dit aan beide uiteinden, alleen dan blijft het goed zitten. Je kunt het eventueel vastlijmen, touw moet voldoende zijn.

5. Hang aan een lange tak foto’s en herinneringen

Ben je op zoek naar een originele manier om je foto’s op te hangen? Dan hoef je niet verder te zoeken. Ga het bos in, zoek een grote tak en haal (verschillende kleuren) touw in huis. Knoop het touw aan de tak en wikkel het een stuk of vijftien keer om de tak. Aan het resterende deel van het touw kan je vervolgens foto’s plakken of met leuke knijpertjes bevestigen. Je kunt de slinger zo lang maken als je wil. Omdat je ook de grootte van de tak kan bepalen, heb je zelf helemaal in hand hoe groot je dit 'fotolijstje' maakt. Een enorme en unieke blikvanger!

6. Maak een fotolijstje van takken

Je kunt heel makkelijk een fotolijstje maken van houten takjes en eikeltjes. Het handigste is dat je hiervoor al een oud, bestaand fotolijstje gebruikt. Hierop kan je de takjes lijmen en je kunt het lijstje extra aankleden door op de hoekjes wat bloemen en/of mos te plakken. Het leukste is om een natuurlijke foto te gebruiken, waardoor het houten fotolijstje nog meer effect heeft.

TIP: Gebruik een lijmpistool: assortiment lijmpistolen en lijmpatronen

7. Kabouters van boomstammen

Deze knutselopdracht vraagt wat zorgvuldigheid en handigheid. Pak een dikke tak/stam en snijd deze schuin af. Schuur het schuine gedeelte vervolgens glad, dit wordt het gezicht. Beschilder dit platte gedeelte volledig met huidskleur en vul dit aan met een knallende kleur voor het kabouterhoedje. Pak daarna een zwarte stift of verf en teken het gezichtje daaronder. Je kunt er nog een baard aan toevoegen of het mutsje versieren, net wat jij mooi vindt. Het is leuk om meerdere kabouters te maken en deze naast elkaar te zetten. De kabouter boomstammen vrolijken je huis of tuin zeker op!

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal