Ga naar de inhoud

Dit is wat je als gast aantrekt bij verschillende dresscodes van een bruiloft


Een uitnodiging voor een bruiloft? Eén ding is zeker: dit is één van de mooiste gelegenheden om te vieren. Maar wat moet je aantrekken? Welke dresscodes zijn er en waar moet je nog meer rekening mee houden? Met deze tips kun je zelfverzekerd naar een bruiloft gaan.

Een bruiloft met een dresscode?

Het belangrijkste is om te luisteren naar de wensen van het bruidspaar. Is er een dresscode aan de bruiloft gegeven? Gebruik deze dan als richtlijn voor je outfit. Zo voorkom je dat  je ‘buiten de boot valt’.

  • Bij tenue de ville ga je voor lichte pasteltinten;
  • Bij summer chic is het stijladvies om voor een lange jurk in kleur of print te gaan en de heren in een lichtgekleurd pak of overhemd met lichte broek van luchtig materiaal;
  • Bij smart casual draag je basistinten, niet te netjes en vooral niet te opvallend. Mannen mogen hier bijvoorbeeld best een pantalon met witte sneakers combineren;
  • En black tie dan? Dit staat juist voor groots en exclusief: glitters, opvallende sieraden, het mag allemaal;
  • Bij de dresscode cocktail is het advies om voor een halflange cocktailjurk te gaan. Deze mag best een felle kleur hebben. 

Een bruiloft zonder dresscode?

Een bruiloft zonder dresscode is nog moeilijker dan één met een dresscode. Waar je bij een dresscode nog enigszins wordt gestuurd, ben je nu helemaal vrij om te gaan zoals je zelf wilt. Hoe zorg je ervoor dat je de plank niet misslaat, maar ook niet saai bent gekleed vergeleken met andere gasten? Draag in ieder geval géén wit; dit is natuurlijk gereserveerd voor de bruid. Probeer daarnaast zwart te vermijden. Qua kledingstuk kun je precies voor dat exemplaar gaan dat jij het lekkerst vindt zitten. Of dat nu een lange of middellange jurk is of juist een pantalon of volledig pak. Draag je liever een rok? Ook dat is mogelijk. Ga voor een plooirok en combineer deze met een stijlvolle top. Het is maar net waar jij tegenaan loopt en waarin jij je goed voelt. In de zomer kun je het best voor luchtige materialen zoals linnen gaan. 

In het voorjaar zie je de fleurige bloementrend vaak terugkomen. De bloemenprint is het gehele jaar een uitstekende kandidaat om te dragen op een bruiloft. Zorg ervoor dat je accessoires en schoenen een effen kleur hebben, om het stijlvol af te kleden. Draag je liever geen jurk? Dan is een jumpsuit of een broekpak voor dames een comfortabel en trendy alternatief. Pastelkleuren zijn populair en ideaal voor een trouwerij. Voor heren is de vlinderdas weer helemaal terug. Hoe informeler de bruiloft, hoe opvallender de print van de vlinderstrik kan. 

Wat kun je niet aan naar een bruiloft?

Een rok is stijlvol, een té korte rok ongepast. Je kunt best voor een halflange rok gaan, maar trek er wel één aan met een minimale lengte tot aan de knie. Een jurk is vrijwel altijd goed, tenzij de jurk niet binnen de dresscode valt. Ga niet voor al te opvallende accessoires. Mocht je wel een accessoire hebben dat de aandacht trekt, houd het dan bij één opvallende accessoire. En bedenk dat de bruid en bruidegom in het middelpunt staan. Vermijd daarom ook grote tassen. Je hoeft geen boodschappen te doen of een laptop mee te nemen naar een bruiloft. Het staat niet mooi op foto’s en het is vaak onhandig. Het advies is blijft om een handtas of clutch mee te nemen die past bij de rest van je outfit. 

Heb je het warm gekregen van het dansen en wil je je jasje uittrekken? Wacht dan even tot de eregasten – de vader van de bruid of bruidegom – dit ook doen.  

Daggast vs. avondgast

Heb je een uitnodiging als daggast of avondgast? Als avondgast kun je minder snel uit de toon vallen. Elk pak voor mannen en elke jurk voor vrouwen is al gauw goed. Het is donker en er zijn hoogstwaarschijnlijk enkele drankjes genuttigd. Dat betekent niet dat er niet meer naar je outfit wordt gekeken, wel dat de druk minder hoog ligt. Als daggast is het goed om de locatie te controleren. Is het aan het strand of is het een landelijke bruiloft? Misschien zijn die hoge hakken niet verstandig om mee over het boerenerf te lopen.

TIP voor vrouwen: neem altijd een paar sandalen of schoenen zonder hak mee. Niemand die het je kwalijk neemt als je bij pijnlijke voeten van schoenen wisselt. 

Een bruiloft outfit bij een grote cupmaat

Nu kan er nog één probleem in de weg staan bij het uitzoeken van een outfit voor de bruiloft: een grote cupmaat. Denk je eindelijk een outfit te hebben gevonden in stijl van de dresscode, vraag je je af of het wel past met jouw lichaamsverhoudingen. Als er iets is dat een vrouw met grote borsten goed kan hebben tijdens een bruiloft, is het een wikkel- of omslagjurk. Deze jurken geven je lichaam vorm zonder te veel aandacht te schenken aan de bovenkant. 

Aanrader: Wat in ieder geval niet staat op een bruiloft is een telefoon die afgaat tijdens de ceremonie of de feeststemming verstoort. Op stil of vliegtuigstand past het beste bij elke kledingstijl die dag!

Benieuwd naar het stijladvies van zomermode voor een maatje meer? Met deze tips vind je de meest passende kledingstukken. 

Meer over: