Ga naar de inhoud

Kerstboom opzetten: wanneer mag dit nou precies? 5 vuistregels

Update:
Kerstboom opzetten wanneer?

Klaar om die kerstsfeer in huis te halen? De grote vraag die elk jaar opduikt: wanneer is het eigenlijk gepast om die sprankelende kerstboom op te zetten? De discussies laaien op, sommigen willen de boom al opgetuigd zien zodra de eerste herfstbladeren vallen, terwijl anderen streng volhouden tot na Sinterklaas.

Bij het opzetten van de kerstboom komt best veel kijken. Het moment van de onthulling van die feestelijke spar heeft meer betekenis dan je denkt. Wat zijn nu precies de ‘regels’ als het gaat om het neerzetten van een weelderige spar in huis?

Kerstboom opzetten: de 5 vuistregels

1. Timing is cruciaal

Hoewel het zo gezellig lijkt met de lichtjes in de woonkamer en de glinsterende ballen die overal hangen, is er een vuistregel die velen hanteren: de boom mag pas verschijnen nadat Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht richting Spanje.

Etiquettedeskundigen De Vries en Wolbrink stellen in hun Blauwe Boekje dat de advent, de periode van 4 weken voor Kerst die de komst aankondigt, het startpunt is. Op de 1e zondag van de advent, wanneer kaarsen worden ontstoken ter ere van Jezus’ geboorte, kan de kerstboom worden opgetuigd. Aangezien de 4e kaars volgens de etiquette op 24 december wordt ontstoken, valt dit jaar het grote versierfeest op zondag 3 december. Precies. Kerstboom opzetten mag dit jaar al voor Sinterklaas.

2. Muziek maakt de sfeer

Laat de kerstmuziek galmen tijdens het versiermoment. Zet de verwarming aan, leg wat lekkers op tafel en belangrijker nog: speel een geweldige afspeellijst af. Zo begint ‘The Most Wonderful Time Of The Year’ pas echt.

3. Geef je over aan creativiteit

Die boom is geen kunstproject. De lampjes, ballen en slingers hoeven niet perfect symmetrisch te hangen. Zelfs die zelfgemaakte kerstengel van je kleine engel kan gewoon een plekje krijgen. Ook als het glittert, of als het maar één vleugel heeft. Laat het los!

4. Huisje, boompje, even geen beestje

Breng je kwispelende huisdier even naar een andere ruimte terwijl je de kerstboom optuigt. Al die nieuwe dingen, bewegingen en lichtjes maken ze vaak heel opgewonden, wat niet altijd bijdraagt aan de sfeer.

Wil je ook geen nieuwsgierige kattenpootjes in je ornamenten? Versier dan niet de onderkant van de boom. Of hang de boom aan het plafond.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

5. Afscheid nemen met zorg

Een kunstboom vouw je netjes op in januari. Maar als je hebt geïnvesteerd in een Blauwspar of een Nordmann, moet je die prachtige takken ook weer ergens kwijt. Niet elke boom met kluit kan volgend jaar opnieuw worden geplant. Controleer of je gemeente een kerstboomophaal-actie heeft. Kinderen tot 15 jaar kunnen hiermee per opgehaalde boom wat geld verdienen.

Ontdek ook de voor- en nadelen van een kunstboom en echte kerstboom.

TikTok trend eenvoudige een kerstguirlande maken

@christmaholic Alles wat je nodig hebt is een douchestang! Voor meer tips om guirlandes en andere kerstdecoratie op tr hangen zonder te boren: zie mijn blog christmaholic.nl! 🥰 #christmaholic #kerst2023 #kerstversiering #kerstdecoratie #kerst #kerstmis #kerstversieren ♬ Snowfall – Christmas Songs

Beeldmateriaal: Vladans

Meer over: