Ga naar de inhoud

Kunstboom of echte kerstboom: doorbreek je keuzestress en kies welke bij jou past

Update:
Echte kerstboom of kunstkerstboom kopen

Ga je dit jaar voor een echte kerstboom of een kunstboom? Wanneer je voor een echte kerstboom kiest: hoe houd je deze zo lang mogelijk mooi? Als je voor een kunstboom gaat: wat zijn dan de kenmerken waar je op moet letten? Wij delen graag handige tips voor een echte kerstboom of kunstboom in huis.

De voor- en nadelen van de kunstboom en de echte kerstboom

Als je dit jaar een kerstboom in huis neemt is het handig om na te gaan of je een kunstboom of een echte kerstboom plaatst. De beide bomen hebben namelijk voor- en nadelen.

De voordelen van een echte kerstboom

Een echte kerstboom koop je voor de echtheid, je koopt het ook voor de geur. Daarnaast kun je, als je er goed voor zorgt en er zit een kluit aan, de boom naderhand in de tuin planten. En met een beetje geluk blijft de den leven en heb je er het jaar daarna weer plezier van. Een echte kerstboom kost, afhankelijk van de grootte en kwaliteit ergens tussen de 7,50 en 75 euro. Maar er zitten natuurlijk ook hele dure exemplaren tussen.

De nadelen van een echte kerstboom

De naalden vallen bij een echte kerstboom uiteindelijk uit, wat zorgt voor veel troep in huis. Soms eerder dan je zou willen. Lees ook onze tips hoe je zo lang mogelijk je kerststuk toonbaar houdt.

Bovendien moet je de boom na de kerst dumpen. In de meeste woonplaatsen mag je wel je boom aan de weg zetten en wordt hij door de gemeente opgehaald. Of kinderen zamelen ze in en leveren de boom in bij de gemeente voor een leuk zakcentje. Verder is een afgezaagde kerstboom ‘stervende’.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

De voordelen van een kunstboom

Het voordeel van een kunstboom is dat de naalden niet uitvallen. De den heeft ook altijd het juiste model. Ten minste als je een kwaliteitsboom koopt. Ons advies is: investeer eenmalig in 1 hele mooie kwalitatief hoogwaardige kerstboom en je hebt er jarenlang plezier van. Kijk ook op tweedehands.net. Daar zijn ook regelmatig nette tweedehands kunstbomen voor een scherpe prijs te vinden.

De nadelen van een kunstboom

Kunstbomen zijn relatief duurder dan echte bomen. De goedkoopste kost rond de 30 euro. Ga je helemaal los met Kerstmis, dan koop je een kunstboom van boven de 2000 euro. Niet zo handig wanneer je klein woont. En er zit aan deze boom geen dennengeur. Bovendien kost het uitvouwen en afbreken aardig wat tijd en is het snel een stofnest in huis. Nog een groot nadeel is: ze nemen de rest van het jaar veel ruimte in beslag.

TIP: gebruik rond kerst geurkaarsen of geurstokjes met dennengeur, die geven net even dat extra kerstgevoel.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Tips om een echte kerstboom mooi te houden

Heb je uiteindelijk toch besloten om voor de echte dennenboom te gaan, dan geven we je graag nog deze tips:

  1. Kies een boom die niet te veel bruine naalden heeft: deze zijn al dood en vallen snel uit.
  2. Ga voor een boom met kluit, in plaats van een afgezaagde stam. Een afgezaagde boom is stervende en valt sneller uit. Een boom met kluit maakt een goede kans te overleven in huis en neemt water op via de wortels.
  3. Laat de boom wennen aan de overgang van de koude buitentemperatuur naar de warme binnentemperatuur. Zet hem bijvoorbeeld eerst een dag in de schuur of bij de entree.
  4. Geef de boom (met kluit) de 1e dag een paar liters water. Daarna geef je de boom dagelijks een 1/2 liter tot een liter water.
  5. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt de den of spar sneller uit en lat zijn naalden vallen.

De kerstboom in de tuin planten

Als je een kerstboom met een kluit hebt gekocht, dan kun je hem na kerst in de tuin planten. Zo heb je een mooie aanwinst voor je tuin.

  1. Laat de boom opnieuw wennen aan de temperatuurovergang van binnen naar buiten. Zet de spar of den weer eerst een dag in de schuur.
  2. Plant de boom op een dag dat het niet vriest.
  3. Als je de boom niet meer als kerstboom gebruikt zorg dan dat de wortels niet beschadigen. Graaf een diep gat in de grond en plaats hier de boom in. Gooi er potgrond op en geef deze gedurende de 1e paar maanden genoeg water.
  4. Als je de boom volgend jaar wel als kerstboom gebruikt, plant de boom dan met pot en al in de grond. Laat de pot een klein stukje boven de grond uitsteken. Geef deze regelmatig water gedurende het hele jaar.

Kerstbomen en huisdieren: voordeel kunstboom

Heb je huisdieren en zet je een echte dennenboom neer, pas dan op. Het sap van de boom is giftig voor de dieren en veroorzaakt diarree, braken, of zelfs problemen met het zenuwstelsel. Het sap krijgen ze meestal binnen door de naalden die ze opeten, maar ook door het water te drinken waar de boom in staat. Scherm de bovenkant van de pot daarom goed af en zorg ervoor dat je alle gevallen naalden zo snel mogelijk opveegt.

Benieuwd naar de decoratietrends van dit jaar? Dit zijn dé kersttrends van 2023: van kleuren tot accessoires.

Meer over: