Ga naar de inhoud

Kerstkamerplanten verhogen kerstsfeer in huis

Update:
Kerstkamerplanten

Terwijl veel mensen de traditionele kerstboom in huis halen, zijn er ook andere groene toevoegingen die een warme, feestelijke sfeer in huis brengen. Wij zochten de typische planten uit die de kerstsfeer verhogen.

Misschien dit jaar eens niet sjouwen met zo’n zware Nordmann kerstboom? Door deze 7 kerstkamerplanten in huis te halen mis je die kerstboom helemaal niet.

1. Kamerden: de minimalistische mini-kerstboom

Als je weinig ruimte hebt of gewoon op zoek bent naar een unieke kerstplant, overweeg dan de kamerden. Deze mini-versie van de kerstboom is perfect om je huis extra ‘kerstig’ te maken. Zet deze kerstkamerplanten op de vensterbank of op een mooie plantentafel en overweeg zelfs om ze te versieren met lametta’s of lichtslingertjes voor een feestelijk tintje. Plaats de kamerden op een plek met helder, indirect licht. Houd de grond licht vochtig, niet doorweekt.

LET OP: Houd je huisdieren wel uit de buurt van deze kamerden, aangezien deze giftig is. Plaats de plant op een plek waar nieuwsgierige huisdieren er niet bij kunnen.

2. Kerstbes: rode besjes voor extra kerstsfeer

De kerstbes, meestal gezien als struik voor buiten, brengt met zijn rode besjes dat echte kerstgevoel in huis. Minder bekend in potvorm, maar net zo feestelijk. Met een lange bloeitijd geniet je niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook daarna van een feestelijke sfeer. De kerstbes heeft dezelfde verzorging nodig als de kerstden. Houd ook deze plant uit de buurt van je huisdieren.

3. Kerstster: de meest tijdloze icoon onder de kerstkamerplanten

Geen lijstje van kerstplanten is compleet zonder de klassieke kerstster. Beschikbaar in de toepasselijke kleuren rood, roze, wit en gemende kleuren. Met prachtige groene bladeren en af en toe een gele knop. Plaats hem op een warme plek en geef water wanneer de grond bijna droog is, zodat je er niet alleen tijdens kerst van kunt genieten maar ook daarna.

De bloeiperiode van een kerstster varieert. Over het algemeen behoudt deze kerstkamerplant zijn decoratieve bloemen gedurende enkele weken tot maanden. In gunstige omstandigheden, met de juiste zorg, blijft de kerstster gedurende de hele kerstperiode gekleurd blad geven. Na de bloeiperiode kan de kerstster zelfs in de lente weer bloeien als hij de juiste zorg krijgt. Het is essentieel om na de bloei de watergift te verminderen en de plant in een rustperiode te laten gaan om het beste resultaat te behalen.

4. Kerstcactus: laat zijn bloemen zien tijdens de feestdagen

De kerstcactus gedijt goed bij lichte, indirecte zon en vereist matige watergift. Een opvallend kenmerk van de kerstcactus is dat hij zijn bloemen laat zien wanneer de dagen korter worden, meestal in de late herfst en winter, waardoor dit een geliefde keuze is voor feestelijke decoraties tijdens de kerstperiode. Zet deze kamerplant tijdens de feestdagen in een extra feestelijke overpot.

5. Roos van Jericho: de opstandingsplant

De roos van Jericho is een fascinerende plant met een rijke symboliek en betekenis. Deze plant staat ook bekend als de ‘opstandingsplant’ vanwege zijn opvallende vermogen om te verwelken en later weer tot leven te komen. Om de roos van Jericho tot leven te brengen, plaats je de droge, gesloten bal in een kom met water. Na een paar uur begint de plant zich te openen en ontvouwt hij zijn groene bladeren. Leg de roos op een mooie schaal en decoreer het geheel op een tafel met de cadeautjes voor kerst.

6. Amaryllis: de bollen die in december bloeien

Een onmisbare en geliefde kerstplant die je nu overal ziet is de amaryllis. Met zijn grote bladeren en bloemen brengt deze plant veel kerstsfeer in huis. Het amaryllisseizoen begint in november en bereikt zijn hoogtepunt rond kerst. Koop ze bij de bloemist of als bol om langer van hun pracht te genieten. Je kunt met de amaryllis zoveel kanten uit qua decoraties. Het is de perfecte vervanger van de kerstboom.

7. Helleborus: dé echte kerstroos voor binnen en buiten

De helleborus niger, ook wel bekend als kerstroos, is een aparte en prachtige toevoeging aan je kerstcollectie. Hoewel het oorspronkelijk een tuinplant is, blijft hij ook mooi binnenshuis, mits op een koele plek. De roomwitte bloemen dragen bij aan de kerstvreugde. Houd de grond vochtig, maar niet doordrenkt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Voorkom wateroverlast, omdat dit leidt tot wortelrot. Gaat de helleborus na kerst de tuin in, laat hem dan wel even wennen aan de overgang van warm naar koud.

Of je nu kiest voor de laatste kersttrends of een klassieke kerst, elke kerstkamerplant draagt bij aan een feestelijke sfeer in huis.

Koop ze deze week nog. Zo geniet je langer van hun aanwezigheid gedurende het hele kerst. Sommige van deze planten zet je in het nieuwe jaar buiten. Raadpleeg altijd de specifieke verzorgingsinstructies op het bijgeleverde etiket van deze winterbloeiers.

En je kan natuurlijk alle kamerplanten in huis optuigen als kerstboom.

Meer over: