Ga naar de inhoud

Hoe kun je woninginbraak voorkomen?


In de winter leven we meer binnen en gaan de gordijnen vaker dicht. Omdat het vroeg donker is, hebben we minder zicht op onze achtertuin en paden, ook niet op die van de buren. Hierdoor is er minder sociale controle. Ook met de feestdagen zijn we veel op stap waardoor inbrekers vrij spel hebben. Het is belangrijk om in deze donkere dagen extra alert te zijn op inbrekers. Maak het ze niet te makkelijk! Hier 8 tips om woninginbraak te voorkomen.

1. Zorg voor verlichting rondom huis: zo voorkom je woninginbraak

Donkere poorten, onverlichte tuinen of stille achterommetjes: hiermee speel je inbrekers in de kaart. Zij kunnen in het duister onopvallend hun gang gaan. Een scooter of fiets uit een tuin stelen en in een busje laden? Niemand die het ziet. Zorg daarom voor voldoende verlichting in je tuin. Kies bijvoorbeeld een lamp met bewegingssensor, die aanspringt zodra er beweging wordt waargenomen. Dit schrikt dieven af en het geeft je meteen een veiliger gevoel.

Zorg ook bij de carport, schuur en voordeur voor voldoende buitenverlichting. Het hoeft niet meteen heel duur te zijn, er is genoeg goedkope tuinverlichting verkrijgbaar die prima werkt. Een goed verlicht huis en verlichte tuin is voor inbrekers een stuk minder aantrekkelijk! Nog meer effect heeft het als je dit samen met je buurtgenoten oppakt, zodat de hele straat goed verlicht is.

2. Alarmsysteem en camerabewaking is aan te raden

Heb je veel kostbare bezittingen in huis, ben je erg angstig of woon je afgelegen? Dan is een alarmsysteem als aanvulling op bovengenoemde tips zeker raadzaam. Laat dit altijd door een erkend bedrijf installeren. Op die manier ben je er zeker van dat het systeem voldoet. Er zijn veel verschillende opties. Sommige systemen gaan alleen af, andere kennen een doorschakeling naar een (particuliere) centrale. 

Een alarmsysteem kun je uitbreiden met een bewakingssysteem. Dit zijn camera’s die registreren wie of wat er rond je huis loopt. Deze ‘registratie’ krijg je via je laptop of mobiele telefoon te zien. Zodra er beweging is, word je gewaarschuwd. Tegenwoordig kan een video deurbel met bewegingsmelder heel eenvoudig en betaalbaar geïnstalleerd worden. Hiermee kun je op afstand, via je smartphone, zien wie er voor je deur of in de voortuin staat.

Tip: Woningen met een alarmsysteem hebben altijd een sticker op hun ruit geplakt, waar staat dat hun huis beveiligd is. Ook als je geen beveiliging hebt, is het slim om zo’n sticker op te plakken. Het schrikt inbrekers gelijk af. 

3. Maak korte metten met alle inbraakgevoelige factoren

Controleer je tuin en de paden rondom je huis op ‘opstapjes’. Een vuilcontainer kan bijvoorbeeld voor dieven een prima hulpmiddel zijn om snel op een dak of over een schutting heen te klimmen. Een schuifpui is bijzonder inbraakgevoelig, evenals een lichtkoepel. Laat je hierbij goed informeren over extra sloten of beveiligingstrips. Zo maak je het de inbrekers veel moeilijker. Zorg voor zo min mogelijk inbraakgevoelige factoren!

4. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk

Inbrekers gaan graag voor een snelle buit. Moeten ze veel moeite doen om jouw huis binnen te komen, dan is de kans groot dat ze jouw deur voorbijgaan. Ze willen immers niet betrapt worden. Installeer daarom goedgekeurde sloten, met bijbehorend beslag. Let erop dat het hang- en sluitwerk ook bestand is tegen het zogenaamde cilindertrekken. Hierbij wordt met een tang de hele slotcilinder uit de deur gehaald, waardoor het binnendringen een eitje is. Zie bij deze voorzorgsmaatregelen de garage- en tussendeuren niet over het hoofd. Heb je een aanbouw of schuur aan huis waar inbrekers makkelijk op kunnen klimmen? Dan vraagt de bovenverdieping om extra beveiliging.

Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) lopen tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak. Neem een PKVW-erkend bedrijf in de arm om jouw huis te laten controleren op eventuele verbeterpunten qua inbraakpreventie.

5. Doe je deuren op slot en ramen dicht

Even snel naar de supermarkt? Trek de voordeur niet klakkeloos achter je dicht. Een inbraak is heel snel gepleegd, soms in minder dan een minuut. Draai de voordeur altijd op slot, óók als je alleen de hond even gaat uitlaten. Als je de deur enkel dichttrekt, kunnen inbrekers hem in een handomdraai openen, onder meer door een bankpasje tussen slot en kozijn te schuiven.

Inbrekers komen ook graag via openstaande ramen binnen. Alleen met kierstandhouders kun je ramen openhouden als je niet thuis bent. Voor de zekerheid een sleutel onder de bloempot of deurmat leggen? Nooit doen! Dit is geen geheime plek voor inbrekers.

6. Maak woninginbraak via de brievenbus onmogelijk

Een ouderwetse manier, maar helaas nog steeds effectief, is inbreken via de brievenbus. Met ijzerdraad wordt het slot van binnenuit ontgrendeld. Er zijn speciale brievenbuskappen te koop bij elke bouwmarkt die dit ‘hengelen’ onmogelijk maken. Ook hier geldt, als je deur op slot gedraaid is, dan is hengelen niet mogelijk. 

7. Voorzorgsmaatregelen bij vakantie: woninginbraak te voorkomen

Nog even er tussenuit deze kerstvakantie? Een overvolle brievenbus, weinig tot geen verlichting, een stille buurt: voor inbrekers zijn dit signalen dat je op vakantie bent. Vraag een buur dagelijks je post uit de brievenbus te halen, je gordijnen te sluiten en weer te openen en een oogje in zeil te houden. Stel tijdschakelaars in, zodat er altijd een lichtje brandt. Kies niet voor alleen dat ene schemerlampje naast de bank, het liefst in meerdere kamers. Zo maakt het huis een bewoonde indruk. Vakantiepret op sociale media? Doe dat niet of wees er in elk geval voorzichtig mee. Je weet nooit wie er allemaal meekijken!

De beste tips om woninginbraak te voorkomen:

  • Sluit altijd alle ramen en deuren. Draai de voordeur op slot, ook als je even weggaat
  • Gebruik buitenverlichting op schemerschakelaar of bewegingssensor
  • Leg waardevolle spullen op een niet zichtbare plek
  • Plaats sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot hangen
  • Verstop je sleutels niet buiten
  • Hang geen adreslabel aan je sleutelbos of aan je koffer 
  • Zorg dat jouw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken
  • Markeer of graveer je eigendommen en registreer ze in verband met heling 
  • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’
  • Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid
  • Word lid van een buurtpreventiegroep (digitale App). Of maak met buren een WhatsApp-groep aan. Eventueel ook met de wijkagent en laat het elkaar weten als je iets verdachts ziet in de wijk
  • Een vreemde auto die opvallend vaak langsrijdt, ongure types. Waarschuw altijd de politie als je twijfelt
  • Bij een verdachte situatie, bel altijd 0900-8844 of bij spoed 112!

Voor het geval het je toch overkomt is het slim om goed verzekerd te zijn!

Meer over: