Ga naar de inhoud

Bruin brood is niet zo gezond als je denkt én dit is waarom

Update:
bruin-brood-2

Je staat voor het schap in de supermarkt, omringd door een overvloed aan broodopties. Instinctief grijp je naar het bruine brood, ervan overtuigd dat dit de gezondere keuze is. Maar wat als we je vertellen dat bruin brood misschien niet zo gezond is als je denkt? Het lijkt een gezonde keuze, helaas is dat is niet altijd zo.

Ontdek hier de waarheid achter de gezondheidsclaims van bruin brood.

De mythe van nep bruin brood

Vroeger was het simpel: donkerder brood betekende meer voedingsvezels. Tegenwoordig kan de kleur van brood misleidend zijn. Toevoegingen zoals moutextract of gekarameliseerde suiker kunnen een brood donkerder doen lijken, terwijl het in werkelijkheid nog steeds wit brood kan zijn.

Voedingswetenschapper Ellen Kampman van Wageningen University & Research (WUR) benadrukt het belang van het controleren van de ingrediënten en het vragen naar volkorenmeel bij de bakker. Dat supermarkt brood, moet je maar laten zitten adviseert zij.

@kroncrv

Hoe bruiner je brood, hoe gezonder. De kans is groot dat je dat vroeger van je ouders hebt geleerd. Maar is dat wel echt zo? 🤔 #KRONCRV #Maakmorgenmee #keuringsdienstvanwaarde #kvw #brood #gezond #health #fyp

♬ origineel geluid – KRO NCRV – KRO NCRV

Bruin brood moet je meteen wantrouwen. De korrel is gewoon niet donkerder dan dit

De Keuringsdienst van Waarde

Bruin brood is geverfd wit brood?

Bekijk de videoboodschap hieronder en lees verder >>

De slimme keuze: volkorenbrood

Als het gaat om gezondheid, is volkorenbrood de winnaar. Gemaakt van hele graankorrels, zit het boordevol essentiële voedingsstoffen zoals B-vitamines, ijzer en vezels.

Volkorenproducten zijn niet alleen goed voor een gezonde darmwerking, maar ze kunnen ook het risico op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker verminderen. Het is de slimste keuze voor een voedzaam dieet.

Bruin brood vs. volkorenbrood

Bruin brood, hoewel soms gezien als een gezondere optie, kan een mix zijn van meel en volkoren, met minder vezels dan volkorenbrood. Het is belangrijk om altijd het etiket te controleren en niet alleen af ​​te gaan op de kleur van het brood. Het Voedingscentrum benadrukt ook het belang van volkorenbrood als de beste keuze voor een gezond dieet.

Ook het voedingscentrum waarschuwt al jaren voor ‘Bruin brood’

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Is alles wat het Voedingscentrum zegt waar?

De misleiding van Waldkorn

Het merk Waldkorn is eigenlijk geen graansoort. Het is eerder een merknaam. Het brood kan worden gemaakt van gezeefd meel, wat betekent dat veel van de voedingsvezels worden verwijderd. Hoewel het misschien lekker smaakt, biedt het weinig voedingswaarde in vergelijking met volkorenbrood. Het is belangrijk om te letten op de ingrediënten en te kiezen voor voedsel dat rijk is aan voedingsvezels.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

6 veelvoorkomende soorten bruin brood

1. Volkorenbrood

Dit is het meest voedzame bruine brood, gemaakt van de hele graankorrel. Het bevat alle delen van de tarwekorrel, inclusief de zemel en de kiem, waardoor het rijk is aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Wat is grijsbrood?

Grijsbrood (ofwel bruinbrood) is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Meel of tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Vaak is dat in een verhouding van 50/50.

2. Meergranenbrood

Dit brood bevat naast volkorenmeel verschillende soorten granen en zaden, zoals haver, gerst, lijnzaad en zonnebloempitten. Het biedt een breed scala aan voedingsstoffen en kan een interessante textuur en smaak hebben.

3. Bruinbrood

Dit brood wordt vaak gemaakt van een mix van volkorenmeel en witte bloem. Hoewel het meer voedingsvezels bevat dan wit brood, kan het minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood.

4. Roggebrood

Dit is een donkerbruin brood gemaakt van roggebloem of een mix van rogge- en tarwebloem. Roggebrood heeft een compacte textuur en een intense, nootachtige smaak. Het is vaak rijk aan voedingsvezels en heeft een lange traditie in landen als Nederland, Duitsland en Scandinavië.

5. Speltbrood

Spelt is een oergraan dat enigszins lijkt op tarwe, maar sommige mensen vinden het lichter verteerbaar. Speltbrood kan een lichtbruine kleur hebben en een milde, nootachtige smaak.

6. Zuurdesembrood

Dit brood wordt gemaakt met behulp van natuurlijke fermentatieprocessen, waarbij wilde gisten en bacteriën worden gebruikt om het deeg te laten rijzen. Zuurdesembrood kan zowel wit als bruin zijn, afhankelijk van de gebruikte bloemsoorten.

Oud brood in huis? Niet weggooien! Dit zijn 10 ideetjes met oud brood.

Heb jij ook nuttige tips voor ons? Wij zoeken het graag uit en delen het met onze lezers. Mail dan naar onze redactie.

Foto: Canva

Meer over: