Ga naar de inhoud

‘Ten minste houdbaar tot [datum]’ (THT) verdwijnt van verpakkingen: en nu?

Update:
ten minste houdbaar tot

Het zou goed kunnen dat voedselverpakkingen er héél anders uit gaan zien in de toekomst. In een recent onderzoek pleiten wetenschappers namelijk voor het idee om gebruik te maken van ‘smart packaging’. Gaat de bekende houdbaarheidsdatum en sticker verdwijnen?

‘Ten minste houdbaar tot’ sticker

Iedereen is inmiddels wel bekend met de THT, ‘houdbaar tot’-stickers die altijd op voedselverpakkingen te vinden zijn. In een recent onderzoek omschrijven wetenschappers deze sticker vooral als peperduur en ‘veel te conservatief’.

Wat betekent smart packaging?

De sticker zorgt er vaak voor dat voedsel dat eigenlijk nog wel goed is, weggegooid wordt. Hierdoor zijn zowel voedselproducenten als consumenten per jaar onnodig veel geld kwijt. Er wordt nu gepleit voor smart packaging. Dit is technologie die in de verpakking zelf is ingebouwd en actief ‘test’ of het onderliggende voedsel wel of niet bedorven is.

Wetenschapper Tohid Didar heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij legt uit: “We begrijpen dat mensen willen dat hun voedsel veilig is om te eten. Daarnaast willen mensen vaak ook niet nóg meer betalen voor hun voedsel – voedselprijzen zijn tenslotte al torenhoog.”

Video: Smart packaging

De tekst gaat onder de video verder >>

Sentinal wrap: slimme verpakkingen

Sentinel Wrap is een term die wordt gebruikt voor een type verpakkingsmateriaal dat is ontworpen om de kwaliteit en versheid van voedsel te behouden door bescherming te bieden tegen externe factoren zoals lucht, vocht en bacteriën.

Het wordt vaak gebruikt in de voedselverpakkingsindustrie om de houdbaarheid van producten te verlengen en bederf te voorkomen. Sentinel wrap kan verschillende vormen aannemen, zoals plastic folie, speciale coatings op karton of papieren verpakkingen, of zelfs geavanceerde materialen met barrière-eigenschappen, die specifiek zijn ontworpen voor het behoud van voedsel.

Wetenschappers hebben nieuwe technologieën ontwikkeld voor slimme verpakkingen die voedselverspilling kunnen verminderen. Voorbeelden zijn sentinel wrap, dat van kleur verandert als voedsel bederft, en Lab-on-a-package, een testdoosje dat aangeeft wanneer voedsel niet meer goed is. Er is ook een gel die bacteriën kan bestrijden om voedsel langer vers te houden.

Kleur veranderende labels na openen van de verpakking

De tekst gaat onder de video verder >>

Huiverig voor verandering

Er is een belangrijke reden waarom wetenschappers op zo’n pompeuze manier een oproep doen om over te stappen op andere verpakkingsmaterialen. De wetenschappers wijzen er namelijk op dat voedselproducenten vooralsnog erg huiverig zijn om gebruik te maken van nieuwe technologieën, die uiteindelijk de voedselprijzen voor consumenten nog verder omhoog kunnen drijven. Niet alleen dat; veel landen hebben momenteel voedselwetten die het erg moeilijk maken om definitief afscheid te nemen van de ‘houdbaar tot’-sticker.

Mede-wetenschapper Shadman Khan heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij sluit af: “We zijn druk bezig met het opbouwen van een netwerk dat bestaat uit overheden en partners uit de (voedsel)industrie. Deze partijen willen graag met ons samenwerken en stellen ons in staat om mogelijke oplossingen te zien. Het aanvragen van patenten is namelijk echt iets anders dan het ontwikkelen van een product dat mensen daadwerkelijk kunnen gebruiken.”

Wanneer is de datum van minimale houdbaarheid niet verplicht?

De datum van minimale houdbaarheid is niet verplicht bij producten die snel bederven, zoals vers brood, groenten en fruit. Deze producten hebben een uiterste consumptiedatum in plaats van een datum van minimale houdbaarheid, omdat ze na deze datum niet meer veilig kunnen worden geconsumeerd. Het is belangrijk om de uiterste consumptiedatum wel te respecteren om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Voedselverspilling verder tegengaan

Minder eten verspillen is super belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan en genoeg voedsel te hebben voor alle mensen die er zijn. Daarom hebben de Europese Unie en Nederland beloofd om tegen 2030 de hoeveelheid voedsel die we verspillen per persoon te halveren ten opzichte van 2015. Dit is onderdeel van een groot plan om de wereld beter te maken, genaamd SDG 12.3.

Samen tegen voedselverspilling: SDG 12.3.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Nadelen voedselverspilling

Het verspillen van eten is slecht omdat het niet alleen geld kost, maar ook water, land en energie verspilt. Ook zorgt het voor vieze gassen die de aarde opwarmen en het verlies van dieren en planten. Tegelijkertijd hebben veel mensen niet genoeg te eten.

Om minder eten te verspillen, moeten we samenwerken. Winkels en supermarkten kunnen beter plannen wat ze kopen en verkopen. Consumenten moeten slim winkelen en alleen kopen wat ze echt nodig hebben. Slimme verpakkingen helpen daarbij ook. Ze houden ons eten langer vers, waardoor het niet zo snel bederft en onnodig weggegooid hoeft te worden.

Door samen te werken en slimme oplossingen te gebruiken, zorgen we ervoor dat er genoeg eten is voor iedereen en dat we tegelijkertijd onze planeet beschermen.

Video uitleg: ‘Ten minste houdbaar tot [datum]’ (THT)

Meer over: