Ga naar de inhoud

Oud brood niet weggooien: 10 ideetjes

Update:
Oud brood recepten

Wat doe jij met oud brood? Gooi het niet meteen weg! Oud brood kan nog steeds nuttig zijn en op verschillende creatieve manieren worden hergebruikt.

Heb je geen idee wat je ermee kunt doen? Bekijk deze recepten met oud brood eens!

Oud brood hergebruiken: 10 recepten

Oud brood hoeft niet direct in de prullenbak te belanden. Met een beetje creativiteit blaas je het nieuw leven in en maak je er heerlijke gerechten van maken, zoals deze:

  1. Knapperige croutons: Croutons zijn de perfecte toevoeging aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd het oude brood in kleine blokjes, besprenkel ze met olijfolie en kruiden naar keuze (bijvoorbeeld knoflookpoeder, paprika en gedroogde kruiden). Bak ze vervolgens in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Lekker knapperig!
  2. Romige broodpudding: Broodpudding is een heerlijk dessert dat je ervan maakt. Scheur het brood in kleine stukjes en meng het met een mengsel van eieren, melk, suiker en vanille-extract. Giet het mengsel over het brood en laat het een tijdje weken. Bak het vervolgens in de oven tot het mooi goudbruin en knapperig is. Serveer het warm met een beetje slagroom, nootjes of vanillesaus.
  3. Panzanella salade: Panzanella is een Italiaanse salade die perfect is om oud brood voor te gebruiken. Snijd het brood in blokjes en rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn. Meng het geroosterde brood vervolgens met verse tomaten, komkommer, rode ui, olijven en basilicum. Besprenkel het geheel met olijfolie en azijn en voeg wat zout en peper toe. Laat de salade een beetje intrekken, zodat het brood de smaken kan absorberen. Geniet van deze verfrissende en smaakvolle salade!
  4. Broodkruimels: Het is perfect om zelfgemaakte broodkruimels van te maken. Snijd het brood in stukken en maal het in een keukenmachine tot fijne kruimels. Verspreid de kruimels op een bakplaat en bak ze in de oven op lage temperatuur tot ze droog en knapperig zijn. Gebruik de broodkruimels als bovenlaag voor ovenschotels, pasta’s of gebakken gerechten voor een extra krokante laag.
  5. Wentelteefjes: Maak wentelteefjes door het brood te weken in een mengsel van eieren, melk en kaneel en het vervolgens te bakken in een pan. Ook heerlijk met restjes gesneden stokbrood.
  6. Tosti´s: Snijd oud brood in dikke plakken en maak er heerlijke tosti’s van met je favoriete vulling, bijvoorbeeld de klassieke versie met ham en kaas. 
  7. Vulling voor in bepaalde gerechten: Maak een vulling voor gevogelte of vleesgerechten door oud brood te verkruimelen en te mengen met kruiden, boter en bouillon.
  8. Broodtaart: Ja, je kunt zelfs een heerlijke taart maken met oud brood! Week het brood in melk of een mengsel van eieren en melk, voeg suiker, vanille-extract en eventuele extra smaakmakers toe, zoals kaneel of cacaopoeder. Giet het mengsel in een bakvorm en bak het in de oven tot het stevig en goudbruin is. Je kunt ook wat rozijnen, noten of stukjes fruit toevoegen voor extra smaak en textuur.
  9. Paneermeel voor schnitzels: Vermaal oud brood in een keukenmachine tot fijne kruimels en gebruik het als paneermeel voor het maken van schnitzels of gepaneerde vis. Dompel de schnitzels eerst in geklutst ei, bedek ze vervolgens met de broodkruimels en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Een heerlijk gerecht met een krokante textuur!
  10. Broodpizza: Gebruik het als basis voor een snelle en eenvoudige mini-pizza. Beleg de plakken brood met tomatensaus, kaas en je favoriete toevoegingen bovenop, zoals groenten, vleeswaren of olijven. Bak ze in de oven tot de kaas gesmolten is en het brood knapperig. Het is een geweldige optie voor een snelle lunch of als tussendoortje.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Wanneer is brood oud?

Over het algemeen kun je verwachten dat een ongesneden-brood ongeveer 3 tot 5 dagen vers blijft, als het op kamertemperatuur wordt bewaard. Het is belangrijk om te vermelden dat dit een ruwe schatting is en dat sommige broden iets langer vers blijven, terwijl andere sneller achteruitgaan. 

Het is belangrijk om brood op de juiste manier te bewaren, zodat het langer vers blijft. Je kunt het bijvoorbeeld in een broodtrommel of plastic zak doen en op kamertemperatuur bewaren. Op die manier blijft het goed voor een paar dagen. Als je het brood langer vers wilt houden, kun je het invriezen en later ontdooien wanneer je het nodig hebt.

Maar onthoud, het is niet meteen nutteloos! Er zijn zoveel manieren om het nieuw leven in te blazen en er nog steeds lekkere gerechten van te maken. Dus als het een beetje ouder is geworden, gebruik je creativiteit en probeer er toch iets smakelijks mee te maken. Het is een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen en te genieten van heerlijke (andere) gerechten.

Desem maken

Bakkers halen het brood op bij collega’s en maken daar desem van, die weer gebruikt kan worden in nieuwe broden. Het is vooral bedoeld voor grote cateraars en zorginstellingen.

Meer over: