Ga naar de inhoud

Het is pruimentijd, dit kan je allemaal met pruimen doen

Update:
pruimen

Een pruim is een veelzijdig stuk fruit dat niet weg te denken is in de (na)zomermaanden. Van juli tot en met september komt de vrucht van Nederlandse bodem. Dat is de beste tijd om hem te eten! Dit kun je nog meer met pruimen doen.

De pruim wordt liefkozend de koningin van de nazomer genoemd. Maar liefst 3 maanden per jaar kunnen we genieten van pruimen van eigen bodem. De rest van het jaar halen we ze onder andere uit Spanje, Chili, Israël en Zuid-Afrika. Deze vrucht komt in verschillende soorten en maten, waarvan de beroemde Reine Claude wellicht de meest bekende is. Deze variëteit komt in verschillende schakeringen, met een groene tot gele schil of roodpaars met goudgeel vruchtvlees.

Het is pruimentijd, dit kan je allemaal met pruimen doen

De smaak van zoetheid

De pruim groeit aan een boom die wel 3 tot 7 meter hoog kan worden. Over het algemeen heeft de vrucht een zoete smaak, hoewel dit kan variëren per ras. Sommige zijn zoetzuur of zelfs wat zuurder. Het hoogtepunt van de smaak wordt bereikt wanneer de vrucht volledig rijp is. Zodra ze geplukt worden, rijpen ze namelijk niet verder. Als je het geluk hebt je eigen pruimenboom te hebben of ze plukt in een pluktuin, zorg er dan voor dat de pruim rijp is om zure teleurstelling te voorkomen. Het gezegde ‘zo zuur als een pruim’ ontstond niet zonder reden.

Waar komt het gezegde ‘tot in de pruimentijd‘ eigenlijk vandaan.

Bewaar en geniet

Bij het selecteren van pruimen in de winkel is het belangrijk dat de vrucht stevig aanvoelt en een gave schil heeft. Als ze deuken hebben, rotten ze sneller. Hoewel de koelkast geen ideale plek is voor pruimen (tenzij het erg warm is), kun je ze het best bewaren op een koelere plek in huis, tussen de 12 en 15 graden Celsius. Hier blijven ze tot wel 5 dagen goed. Wil je ze langer bewaren, overweeg dan om ze te verwerken tot moes en in te vriezen.

Veelzijdigheid van pruimen

Pruimen vormen niet alleen een smakelijke snack, maar zijn ook een geweldige toevoeging aan diverse gerechten. Voeg ze toe aan yoghurt, kwark of vla, of maak er een verrukkelijke pruimencrumble van. Gedroogde pruimen passen goed bij stoofvlees en Marokkaanse gerechten bereid in een tajine.

Bovendien kunnen deze steenvruchten verwerkt worden in een zoetzure saus die perfect samengaat met eend, lam of varkensvlees. Zelf jam maken van deze vruchten is eenvoudig en heerlijk. Voor de bakliefhebbers is er het recept voor pruimenvlaai, een favoriet naast de bekende kersenvlaai.

10 gerechten met pruimen

Pruimen zijn ontzettend veelzijdig en kunnen in een breed scala aan gerechten en lekkernijen worden gebruikt. Hier zijn 10 heerlijke dingen die je met deze lekkernij kunt doen:

1. Verse snack

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende – geniet gewoon van verse pruimen als een sappige en smakelijke snack. Verwijder de pit en eet ze direct uit de hand.

2. Jam of chutney

Maak zelfgemaakte pruimenjam of chutney. Dit is een geweldige manier om de smaak van deze vrucht vast te leggen en het hele jaar door van hun zoetheid te genieten.

TIP: Wil je de zelfgemaakte jam weggeven, doe dan een etiket op het potje pruimenjam en geef de jam een naam.

Oma’s blije pruimenjam

3. Smoothie

Voeg pruimen toe aan je smoothies voor een natuurlijk zoete smaak en een vleugje kleur. Combineer ze met andere vruchten en yoghurt voor een verfrissende traktatie.

4. Gebak

Bak pruimen in taarten, tarts, cakes of muffins. Ze voegen een heerlijke zoetheid en sappigheid toe aan je bakcreaties.

5. Desserts

Maak heerlijke desserts zoals pruimenkruimeltaart, pruimenclafoutis of pruimenijs voor een verrukkelijke zoete afsluiting van je maaltijd.

6. Gedroogde snack

Gedroogde pruimen, ook wel pruimedanten genoemd, zijn een gezonde en handige snack. Ze zijn een goede bron van vezels en kunnen zo gegeten worden of toegevoegd worden aan muesli en yoghurt.

7. Pruimen in salades

Snijd pruimen in partjes en voeg ze toe aan salades voor een zoete en sappige smaak, die goed combineert met groene bladgroenten, noten en kaas.

8. Hartige gerechten

Gebruik ze als smaakmaker in hartige gerechten. Voeg ze toe aan stoofschotels, curry’s, tajines of zelfs bij vleesgerechten voor een unieke smaakdimensie.

9. Saus

Maak een heerlijke saus van pruimen om te serveren bij geroosterd vlees, gevogelte of zelfs als dipsaus naast de schaal met hapjes.

10. Infusies

Laat ze trekken in water of thee voor een fruitige infusie. Voeg enkele plakjes pruim toe aan een karaf met water of combineer met thee voor een aromatische drank.

5 overheerlijke recepten met pruimen

Inspiratie nodig? Door deze 5 recepten begin je vast al met watertanden.

  1. Pruimen pizza met geitenkaas: Een onverwachte draai aan een klassieke favoriet! Rol pizzadeeg uit en bedek het met plakjes verse pruimen, verkruimelde geitenkaas en gehakte walnoten. Bak tot het deeg knapperig is en de geitenkaas licht gesmolten is. Besprenkel met honing en voeg wat verse tijm toe voor extra smaak.
  2. Pruimen-gember glazuur voor varkensvlees: Combineer pruimenpuree, geraspte gember, honing en sojasaus om een heerlijk glazuur te maken voor gegrilde of gebakken varkensvlees. Marineer het vlees in dit mengsel voordat je het kookt voor een zoete en hartige smaakexplosie.
  3. Pruimen salsa: Maak een verfrissende pruimensalsa door fijngehakte pruimen te mengen met gehakte rode ui, jalapeño, verse koriander en een scheutje limoensap. Serveer deze salsa als bijgerecht bij gegrilde vis, kip of als dip met tortillachips.
  4. Pruimen gazpacho: Gazpacho is een koude soep die vaak gemaakt wordt met tomaten, maar waarom niet een fruitige twist geven? Mix rijpe pruimen, komkommer, rode paprika, knoflook, een beetje olijfolie en azijn in een blender tot een gladde soep. Serveer gekoeld met een scheutje extra vergine olijfolie en verse kruiden.
  5. Pruimen couscous salade: Kook couscous volgens de instructies op de verpakking en laat het afkoelen. Voeg vervolgens in blokjes gesneden verse pruimen, feta kaas, geroosterde amandelen en gehakte munt toe. Breng op smaak met een vinaigrette van olijfolie, citroensap, honing en een snufje zout.

Het recept voor pruimenjam van Eefkooktzo

Meer over: