Ga naar de inhoud

Rauwe eieren eten: is het nu gezond of is het gevaarlijk?

Update:
Rauwe eieren eten

Het eten van rauwe eieren is een onderwerp dat ter discussie staat. Want is het eten van een rauw ei nu gezond of juist gevaarlijk? Lees in deze blog over de feiten van dit voedingsmiddel. 

Wat is de voedingswaarde van een rauw ei?

Rauwe eieren bevatten essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Ze zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Bovendien bevatten rauwe eieren belangrijke vitamines zoals B-vitamines, waaronder biotine, vitamine A, D, en E, evenals mineralen zoals ijzer, zink en selenium. Dit maakt ze tot een voedzaam voedingsmiddel.

De voordelen van het eten van rauwe eieren

Voordat we kijken naar de risico’s van het eten van rauwe eieren bekijken we eerst de potentiële voordelen van het eten ervan:

  • Hoogwaardige eiwitbron: rauwe eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van spieren, en ze dragen bij aan een gezonde huid, haar en nagels.
  • Verbeterde opname van voedingsstoffen: sommige studies suggereren dat het eten van rauwe eieren helpt bij de absorptie van bepaalde voedingsstoffen, zoals carotenoïden, die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen.
  • Biotine voor gezond haar en huid: rauwe eieren bevatten biotine, een B-vitamine die naast de eerder genoemde eiwitten ook geassocieerd wordt met gezonder haar en een stralende huid. Het draagt bij aan het behoud van gezonde nagels en het voorkomen van haaruitval.
  • Omega-3 vetzuren: sommige eieren bevatten omega-3 vetzuren. Die zijn gunstig voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en  verminderen het risico op hartziekten.
  • Verzadigend effect: eieren staan ook bekend om hun verzadigende effect, wat betekent dat ze je langer een vol gevoel geven en mogelijk helpen bij gewichtsbeheersing.

Tekst gaat onder de video verder >>

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Is het gevaarlijk om een rauwe ei te eten? Ondanks de voordelen zijn er wel risico’s verbonden aan het consumeren van rauwe eieren. Een van de grootste zorgen is het potentieel voor besmetting met salmonella, een bacterie die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken. Daarom wordt het over het algemeen afgeraden voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem om rauwe eieren te eten.

Ga je toch een ongekookt of niet gebakken eitje eten? Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om risico te verminderen:

  • Gebruik hoge kwaliteit en zo vers mogelijk 
  • Koop bij voorkeur eieren van betrouwbare bronnen 
  • Overweeg om gepasteuriseerde eieren te gebruiken
  • Was altijd je handen om kruisbesmetting met andere voedingsmiddelen te vermijden

Voor de meeste mensen zijn gekookte eieren een veiliger alternatief dat nog steeds voedingswaarde biedt. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen van een voedingsdeskundige voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt. En er zijn natuurlijk veel meer gezonde voedingsmiddelen die je immuunsysteem een oppepper geven. Deze 12 huismiddeltjes voor je gezondheid zijn een natuurlijk antibiotica.

Bescherm je tegen besmetting met gevaarlijke bacteriën

Het eten van een rauw ei kan voordelen bieden, maar het is van vitaal belang om bewust te zijn van de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen mogelijke besmetting met gevaarlijke bacteriën zoals salmonella. 

Tip: Raadpleeg eventueel ook een voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut of andere deskundige voordat je zomaar rauw een eitje open tikt bij het ontbijt!

Meer over: