Ga naar de inhoud

Natuurlijke antibiotica: 12 huismiddeltjes voor je gezondheid


 

Natuurlijke antibiotica of natuurlijke medicamenten (huismiddeltjes) verhogen de weerstand en voorkomen ziekte. Waarom zou je chemische geproduceerde medicatie slikken als je op de natuurlijke manier ook een heel eind komt? Hieronder een overzicht met de meest doeltreffende natuurlijke antibiotica en huismiddeltjes.  

Gezond met natuurlijke antibiotica, 12 tips:

1. Knoflook

Knoflook wordt al eeuwen als curatief middel gebruikt. Wetenschappers zijn overtuigd van de helende werking van knoflook. Knoflook wordt aanbevolen bij het bestrijden van bepaalde vormen van kanker, beroertes, hartproblemen en huidinfecties. Verantwoordelijk voor de versterkende werking op de immuniteit is de stof allicine, die in knoflook zit. Deze stof schakelt vrije radicalen uit. 

2. Uien

Uien behoren tot hetzelfde geslacht als knoflook. De geneeskrachtige eigenschappen van uien zijn te danken aan de flavonoïden die in uien zitten. Het eten van uien verbetert de bloedsomloop, beschermt het lichaam tegen diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Uien beschermen tegen hart- en vaatziekten, bevorderen een goede spijsvertering en zijn zeer effectief bij verkoudheid en hoesten. Wanneer je niet zo van de smaak van uien houdt kun je ook een ui doorsnijden en op een schoteltje in je slaapkamer zetten, zo dicht mogelijk bij je bed. Dat kan je helpen om van je hardnekkige verkoudheid af te komen.

3. Kurkuma 

Kurkuma is een natuurlijk antibioticum. De oranje specerij is ook wel bekend onder de naam geelwortel en heeft zowel anti-inflammatoire als antiseptische eigenschappen. Kurkuma is zeer geschikt om wonden die veroorzaakt worden door eczeem, schurft, psoriasis, en lepra te behandelen. Of voor het behandelen van verschillende huidaandoeningen, zoals kleine schaafwonden of snijwonden. Ook je lever, hart en spijsverteringskanaal hebben baat bij het gebruik van kurkuma. Volgens wetenschappers kan het gebruik van kurkuma het ontstaan van tumoren voorkomen en kan het kleinere tumoren zelfs genezen. Je kunt kurkuma het beste gebruiken door dagelijks een eetlepel van de specerij aan je eten toe te voegen. 

4. Gember

Van oudsher wordt gember gebruikt om problemen aan de bovenste luchtwegen – bij griep, hoest en verkoudheid – te voorkomen of genezen. Gember heeft ook een geneeskrachtige werking op de maag. Regelmatig consumeren van gember vermindert chronische vermoeidheid, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedsomloop. Gember is tevens een weldaad voor het hart, ondersteunt het immuunsysteem en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Astmapatiënten doen er goed aan om dagelijks verse gemberthee te drinken om hun luchtwegen vrij te houden. 

5. Groene thee

Ook groene thee is een zeer krachtig natuurlijk antibioticum. De antioxidanten in groene thee versterken het immuunsysteem en bestrijden infecties zoals E-coli en Streptococcus in combinatie met andere antibiotica. Uit onderzoek blijkt dat de gezonde bestanddelen in groene thee de negatieve bijwerkingen van synthetische antibiotica onderdrukken en voorkomen. Groene thee is ook heel effectief bij het beperken van overgewicht. 

6. Vitamine C

Vitamine C mag niet ontbreken in de lijst van natuurlijke medicatie. Hoge doses vitamine C kunnen antibioticaresistente ziekten genezen. Fruit en groentes met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijk antibiotica. In water opgeloste vitamine C wordt snel in het lichaam opgenomen en het vernietigt schadelijke micro-organismen. Vitamine C zorgt voor een goede productie van witte bloedcellen, bevordert de genezing van huidbeschadigingen en versterkt het immuunsysteem. In situaties van keelpijn, hoest, verkoudheid en griep kun je het beste een glas warm water drinken en het sap van een uitgeperste citroen toevoegen.

Vitamine C en D

Vitamine C en D in groente en fruit zijn belangrijke vitamines om een tandvleesontsteking tegen te gaan. Eigenlijk werken alle vezelrijke groenten of vruchten goed, maar citrusvruchten, appels, bananen en guave geven het beste resultaat. Ook avocado’s, selderij en wortelen helpen goed bij tandvleesontsteking. Evenals peterselie, koriander, salie, mirre, kruidnagel, munt, gember en eucalyptus. 

7. Honing

Ook honing is een natuurlijk antibioticum en geneesmiddel. Honing heeft natuurlijke antivirale, antiseptische, anti-inflammatoire en antibacteriële enzymen die de groei van bepaalde bacteriën voorkomen. Let erop dat je wel natuurlijke, biologische honing gebruikt. 

‘Gouden honing’

Dat is een combinatie van honing en kurkuma. Het is een natuurlijke mix van ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en zorgt ervoor dat het afweersysteem van het lichaam een boost krijgt.

Gouden honing is in staat virussen en bacteriën, die de oorzaak zijn van vele aandoeningen, te vernietigen en uit het lichaam te verwijderen. In tegenstelling tot ‘gewone’ geneesmiddelen hebben honing en kurkuma geen negatief effect op de darmflora.  Gouden honing zorgt voor een toename van gezonde bacteriën in het spijsverteringsstelsel.

8. Grapefruit zaad

Grapefruit zaden bevatten natuurlijke antivirale, antischimmel en antiseptische stoffen. In combinatie met andere antioxidanten stoffen beschermt grapefruit zaad het lichaam tegen vrije radicalen en ernstige kwalen. De natuurlijke weerstand wordt verhoogd door het extract van grapefruit zaad.  

9. Oregano olie

Oregano olie functioneert ook als een natuurlijk antibioticum. Het stimuleert de immuniteit en houdt infecties op afstand. Het gebruik van oregano olie dateert al uit de oudheid. De olie wordt gebruikt worden bij de behandeling van uiteenlopende infecties, voetschimmel, insectenbeten, allergieën, tandvleesontsteking, spijsverteringsstoornissen (voedselvergiftiging), keelpijn, bronchitis, acné, sinusitis en verkoudheid.

10. Tea tree olie

Tea tree olie wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, variërend van acne tot psoriasis. Het is ook bewezen dat het krachtige antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Tea tree olie helpt de groei van schimmels en bacteriën op de hoofdhuid te onderdrukken en gaat roos op de hoofdhuid tegen. 

11. Etherische oliën

Etherische oliën zijn te gebruiken in de mond, om een vieze geur tegen te gaan. Ze werken ook antibacterieel en doden de schadelijke bacteriën in de mond. Pepermuntolie: neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vieze geurtjes. 

Ook de volgende oliën hebben een antibacteriële werking: citroengrasolie, eucalyptusolie, kruidnagelolie, sinaasappelolie, sesamolie

12. Kokosolie

Dit werkt antimicrobieel: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden. De voordelen van kokosolie: het gaat infecties tegen, vermindert klachten van alzheimer, verhoogt het goede cholesterolgehalte, zorgt voor toename energieverbruik, vergemakkelijkt afvallen in de buikstreek, vermindert eetlust en kans op diabetes type 2, vertraagt het verouderingsproces, verbetert gezondheid van maag en darmen, versterkt je botten en zorgt voor gezonde tanden. 

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Ook interessant om te lezen voor jou:

 

Meer over: