Ga naar de inhoud

Zelf thee maken? Dit zijn 6 overheerlijke theerecepten

Update:
6 overheerlijke theerecepten

Ben jij een theeliefhebber? Verwen jezelf deze keer eens met een kop zelfgemaakte thee. Zelf thee maken is veel lekkerder dan kant-en-klare thee én is daarnaast een hele leuke bezigheid.

Van klassieke gemberthee tot zuiverende saliethee, ontdek de lekkerste zelf-maak theerecepten.

Dit zijn 6 overheerlijke theerecepten:

1. Chai Tea

Een Chai Tea is een Indiaas drankje gemaakt van thee en warme, zoete melk. Chai betekent thee en Latte is melk. Eigenlijk moeten we het Chai Latte noemen. Maar in Nederland heet het Chai Tea. Deze thee klinkt misschien wat bijzonder, maar het is écht heel lekker. Probeer het eens uit op een koude, regenachtige dag.

Ingrediënten voor een kop Chai Tea 

  • 2 theelepels zwarte thee
  • 1 peul kardemom gekneusd
  • 1/4 tl kaneel
  • 1 kruidnagel gekneusd
  • 1/4 tl gedroogde gember
  • 1 peperkorrel gekneusd
  • 1 kopje melk
  • Rietsuiker of honing
  • 1 theefilter

Het recept:

Het maken van Chai Tea is even een klusje, het resultaat is echt de moeite waard. Vijzel de kruiden en doe dit samen met de thee in een theefilter. Klop in de tussentijd de melk op in een melkopschuimer. Heb je geen melkopschuimer? Verwarm dan de melk in een pannetje. Laat het filter 5 minuten trekken in de warme melk. Giet het daarna in een grote kop. Serveer de Chai Tea met wat honing of rietsuiker om het helemaal af te maken. Drink smakelijk! 

2. Medicinale saliethee

Met een kop Medicinale saliethee bouw je met 1 kop per dag al aan een sterke weerstand. Salie komt van het Latijnse werkwoord ‘salvere’ wat ‘behandelen’ betekent. Salie staat dan ook bekend om haar kalmerende werking. Als je last hebt van stress, verkouden bent of moeite hebt met inslapen, is het drinken van een kop saliethee een goed idee. Saliethee doet namelijk wonderen voor een drukke geest en heeft een geneeskrachtige werking op je lichaam

Ingrediënten voor een kop saliethee

  • Een aantal salieblaadjes (naar smaak meer of minder)
  • Eventueel een theelepel honing

Het recept:

Saliethee heb je zo gemaakt. Leg de salieblaadjes in een mok en giet hier kokend water overheen. Laat dit 2 minuten trekken en schenk de thee door een vergiet. Laat het even afkoelen en drink het eventueel met wat honing.

3. Rode herfstthee

Ben je een liefhebber van de kleuren van het najaar? Dan is rode herfstthee wat voor jou. Leuk om te maken, smaakt heerlijk en is ideaal voor een filmavondje op de bank. Deze thee bevat hartverwarmende specerijen en is lekker zoet van smaak. Rode herfst thee bevat namelijk steranijs. Dit heeft een zoete en aromatische smaak.

Het is ook nog eens erg goed voor je, want steranijs werkt ontstekingsremmend, bevat veel antioxidanten en vitamine A en C. Natuurlijk is deze thee het hele jaar door lekker om te drinken.

Ingrediënten voor een kop herfstthee

  • Rooibos thee
  • Lepel honing
  • 1 steranijs 

Het recept:

Om te beginnen, zet je een kop rooibosthee. Dit kan je maken van een kant-en-klaar zakje van de supermarkt, maar je kunt het zelf ook maken met verse kruiden (10,6% kaneel, 7% kardemon, gember). Roer hier een lepel honing doorheen en voeg tot slot 1 steranijs toe. Laat dit even een paar minuten trekken en daarna geniet je heerlijk van jouw zelfgemaakte herfstthee! 

In 5 stappen zelf kruidenthee maken

Tekst gaat onder de afbeelding verder >>

4. De ultieme verkoudheidsthee 

Ben je verkouden, voel je je niet zo lekker of heb je een griepje? Dan is het héél goed om deze gezonde thee te drinken. De combinatie van de ingrediënten zorgen voor een spoedig herstel. Gember zit vol met antioxidanten en vitamine C. Ook citroen bevat vitamine C en werkt ontgiftend. Tot slot werkt de kurkuma reinigend en ontstekingsremmend.

Ingrediënten voor een kop verkoudheidsthee

  • 1 tl kurkuma
  • 1 schijfje gember
  • 1 schijfje citroen 

Het recept:

Er bestaat bijna geen makkelijker recept dan deze. Kook wat water en voeg de kurkuma, gember en citroen toe. Even roeren maar en klaar is kees. Nou, ideaal. Helemaal als je je al niet zo lekker voelt. 

5. Citroenthee met tijm 

‘Lemon en Thyme’ thee is een heerlijke thee om je dag mee te beginnen. Het is ook nog eens heel goed voor je, want citroen werkt ontgiftend. 1 kopje thee zorgt er al voor dat veel afvalstoffen je lichaam verlaten. Daarnaast verzacht tijm de pijn bij hoesten en verkoudheid. Tijm lost namelijk slijm op. Daarnaast heeft tijm een positief effect op de spijsvertering. Naast de gezondheidsvoordelen is deze thee ook nog eens heel erg lekker. 

Ingrediënten voor een kop lemon & thyme thee 

Het recept:

Maak een kop groene thee en snij met een mesje een krul van een onbespoten citroen af. Voeg dit toe aan de thee en stop er tot slot 2 takjes verse tijm in. 

6. Variatie op de traditionele kop muntthee 

Liefhebber van muntthee? Dan vind je deze variatie op de traditionele muntthee vast heerlijk. Wist je dat muntthee ook nog eens erg gezond is? Het heeft een gunstig effect op je gemoedsrust en maag! Deze thee is goed voor je gezondheid.

Ingrediënten voor een kop muntthee variatie

  • Groene thee
  • 2 takjes verse munt
  • Kaneelstokje

Het recept:

Voor dit recept moet je geen kokend water gebruiken. Groene thee wordt namelijk heel bitter als het water te heet is of als je het zakje heen en weer dompelt. De ideale temperatuur voor groene thee is 80 graden. Het is slim om gewoon wat water te koken en hier wat koud kraanwater bij te voegen. Voeg hier een zakje groene thee aan toe, laat dit even trekken, haal het zakje eruit en voeg hier tot slot de munt en kaneel aan toe.

Juiste hoeveelheid thee bepalen

Meer over: