Ga naar de inhoud

Lekkerste tosti recepten: 15 variaties

Update:
15-variaties-op-tosti

Ben jij fan van een snelle en gemakkelijke maaltijd of snack? Dan is de tosti de perfecte keuze! De tosti is een klassieker die iedereen kent, maar wist je dat er oneindig veel variaties mogelijk zijn? 

Laat je inspireren door onze creatieve tosti ideeën en maak in een handomdraai een heerlijke maaltijd of snack. Of je nu op zoek bent naar een stevige lunch, een snelle hap voor tussendoor of een gezellige maaltijd met vrienden of familie, met deze recepten zit je altijd goed. Maak ze eens in de pan of op een handig tosti-ijzer en ontdek je nieuwe favoriet!

15 verschillende tosti recepten:

  • Zoete aardappel en geitenkaas: Beleg een sneetje brood met plakjes zoete aardappel en verkruimelde geitenkaas. Grill de tosti tot de kaas gesmolten is.
  • Groene tosti: Beleg een sneetje brood met avocado, verse spinazie en verse kruiden zoals peterselie en basilicum. Grill de tosti tot de avocado warm en zacht is.
  • Pesto en artisjok: Besmeer een sneetje brood met pesto en leg er plakjes artisjok op. Voeg ook wat plakjes mozzarella toe. Grill tot de kaas gesmolten is.
  • Appel en cheddar: Deze zoet-hartige tosti is verrassend lekker. Beleg een sneetje volkorenbrood met dunne plakjes appel en cheddar kaas. Leg het andere sneetje brood erbovenop en grill de tosti.
  • Tonijn versus oude kaas: Beleg een sneetje brood met tonijn en leg er een plak oude kaas op. Grill tot de kaas gesmolten is en de tonijn warm is.
  • Caprese: Beleg een sneetje brood met plakjes tomaat, mozzarella en verse basilicum. Breng op smaak met zout en peper en grillen maar.
  • Spinazie en feta: Beleg een sneetje brood met spinazie, feta kaas en wat olijfolie. Leg het andere sneetje brood erbovenop en grill de tosti.

Tosti mozzarella

  • Philly cheese steak: Beleg een sneetje brood met plakjes biefstuk, gebakken uien en paprika en Goudse kaas. Grill tot de kaas gesmolten is.
  • Pesto en mozzarella: Besmeer een sneetje brood met pesto en leg er plakjes mozzarella kaas op. Grill de tosti tot de kaas gesmolten is.
  • Banaan en pindakaas: Beleg een sneetje brood met plakjes banaan en pindakaas. Leg het andere sneetje brood erbovenop en grill de tosti.
  • Bacon en ei: Bak een ei en leg het op een sneetje brood met plakjes gebakken bacon en kaas. Leg het andere sneetje brood erbovenop en grill de tosti.
  • Kip en avocado: Beleg een sneetje brood met plakjes gegrilde kip, avocado, tomaat en kaas. Grill de tosti tot de kaas gesmolten is.
  • Turkse tosti: Beleg een sneetje brood met plakjes sucuk (Turkse worst) en kaas. Grill de tosti tot de kaas gesmolten is.
  • Brie en appelstroop: Beleg een sneetje brood met brie kaas en appelstroop. Grill de tosti tot de kaas gesmolten is.
  • Champignon en ui: Bak champignons en uien in een koekenpan en leg ze op een sneetje brood. Voeg ook wat plakjes mozzarella toe. Grill de tosti tot de kaas gesmolten is.

Welk brood kies je?

Het type brood dat je kiest hangt af van je persoonlijke smaak en de ingrediënten die je gebruikt. Probeer verschillende soorten brood uit om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw favoriete tosti. Hier zijn de meest populaire opties: 

  1. Wit brood: Wit brood is de meest gekozen optie. Het is zacht en licht van smaak, waardoor het de perfecte basis vormt voor allerlei soorten tosti’s.
  2. Volkoren brood: Volkoren brood is gezonder dan wit brood en heeft een nootachtige smaak. Het is steviger dan wit brood en geeft een hartigere smaak.
  3. Roggebrood: Roggebrood is donker van kleur en heeft een stevige textuur. Het heeft een licht zurige smaak en is een goede keuze voor tosti’s met hartige toppings, zoals kaas en ham.
  4. Maisbrood: Maisbrood heeft een zoete smaak en een stevige textuur. Het is perfect voor een variatie met Mexicaanse ingrediënten, zoals salsa, zwarte bonen en geraspte cheddar kaas.
  5. Ciabatta: Ciabatta is een Italiaans brood met een stevige textuur en een licht nootachtige smaak. Het is een goede keuze voor tosti’s met Mediterrane ingrediënten, zoals tomaten, mozzarella en basilicum.
  6. Focaccia: Focaccia is een plat, luchtig brood met een zachte textuur en een kruidige smaak. Het is perfect voor recepten met ingrediënten zoals geitenkaas, gegrilde groenten en pesto.
  7. Brioche: Brioche is een zacht, zoet brood met een boterachtige smaak. Het is een goede keuze voor zoete ingrediënten zoals banaan, pindakaas en jam.

Tosti: de geschiedenis van de populaire sandwich

  • De tosti heeft zijn oorsprong in de Italiaanse keuken en is een variant op de panini, een Italiaans gegrild broodje.
    Het woord “tosti” is echter afgeleid van het Engelse woord “toast”, wat geroosterd brood betekent.
  • De eerste werden waarschijnlijk gemaakt in de jaren 1920 en 1930, toen elektrische broodroosters populair werden. In die tijd werden ze meestal gemaakt met wit brood en kaas, en werden ze vaak gegeten als een snel en gemakkelijk ontbijt of als een snack.
  • In Nederland is de tosti vooral bekend geworden door de snackbars en cafetaria’s, waar het een populair lunchgerecht is geworden. In deze cafetaria’s werd het vaak geserveerd met ketchup of mayonaise en soms met ham, kaas en/of tomaat.
  • Tegenwoordig zijn er talloze variaties op de traditionele tosti, met ingrediënten als vlees, groenten, kruiden en sauzen. Ook zijn er speciale tosti-ijzers en -grillen op de markt, waarmee je gemakkelijk de perfecte tosti maakt.
  • De tosti is inmiddels een bekende en geliefde snack geworden over de hele wereld. Het is een veelzijdig gerecht dat snel en gemakkelijk te bereiden is en perfect is voor een snelle maaltijd of snack. Heb je al trek gekregen na het lezen van de recepten?

Meer over: