Draai voor klassieke weergave

Oorzaken, symptomen en gevolgen van een hoge bloeddruk

Ben je gestrest, heb je nierproblemen of last van hart- en vaatziekten? Dan is één van de eerste dingen die je huisarts controleert vaak je bloeddruk. En dat is niet zo gek, want ruim één op de vier Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Wat doet je bloeddruk eigenlijk precies? En wat zijn de gezondheidsrisico’s wanneer deze te hoog is? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wanneer is er sprake van een hoge bloeddruk?

Je hart pompt met kracht bloed door je slagaders. Hierdoor ontstaat druk in je bloedvaten en dat is je bloeddruk. Als je huisarts je bloeddruk opneemt, meet hij altijd de boven- en onderdruk. Het eerste getal geeft de bovendruk aan. Dit is de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door je lichaam te pompen. Als je hart vervolgens ontspant, daalt de druk totdat het hart weer opnieuw samentrekt. Die lagere druk heet de onderdruk. Gemiddeld is je bloeddruk zo rond de 120/60, maar deze kan bijvoorbeeld stijgen bij het sporten of als je gespannen bent. Wanneer iemand een bovendruk heeft van boven de 140, spreken we van een te hoge bloeddruk.

De oorzaken van een hoge bloeddruk

Bij 9 van de 10 mensen met een hoge bloeddruk is de oorzaak onbekend. Wel is de kans groot dat het te maken heeft met je leeftijd en/ of je levensstijl. De kans op een hoge bloeddruk neemt namelijk toe naarmate je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat je bloedvaten met de leeftijd stugger en minder elastisch worden. Als je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger is, houdt je bloeddruk dan goed in de gaten: bij jou is de kans dat je op latere leeftijd een hogere bloeddruk ontwikkelt, groter. Vanaf je 40e levensjaar heb je een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Het is daarom aan te raden om vanaf die leeftijd regelmatig je eigen bloeddruk te meten.

Heb je zelf meerdere keren een hoge bloeddruk gemeten? Laat dit dan controleren bij de huisarts. Naast je leeftijd speelt ook je levensstijl een rol. Een ongezonde leefstijl kan je bloeddruk verhogen. Hierbij moet je aan de volgende dingen denken:

• Roken
• Ongezond eten: veel verzadigd vet en zout
• Overgewicht
• Weinig bewegen
• Veel/ overmatig alcoholgebruik
• Stress

Probeer zo gezond mogelijk te eten, zorg dat je op gezond gewicht bent en beweeg genoeg. Let er ook op dat je niet te veel drop eet of zoethoutthee drinkt, want daar zit een stofje in dat direct een hogere druk geeft. Hebben aanpassingen in de levensstijl geen effect, dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Symptomen bij een hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Daarom is het goed om regelmatig je bloeddruk zelf te meten of te laten controleren. Bij ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen diverse klachten optreden:

• Hoofdpijn
• Vermoeidheid
• Misselijkheid en braken
• Kortademigheid
• Rusteloosheid
• Wazig zien

Neem contact op met je huisarts als je last hebt van deze klachten. De arts onderzoekt of er echt sprake is van een hoge bloeddruk. Meestal komen mensen er per toeval achter dat de bloeddruk te hoog is als hij of zij voor iets anders naar de huisarts gaat. Als op zo’n moment blijkt dat je bovendruk te hoog is, wordt de druk een paar weken later nog een keer gemeten. Het kan namelijk zo zijn dat de meting een verkeerde momentopname is. Misschien ben je op dat moment net geschrokken, boos of gestrest geweest.

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk?

Als je een hoge bloeddruk hebt, staan je bloedvaten voortdurend onder een hoge druk. Het hart moet hierbij harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan ervoor zorgen dat je hartspier dikker en stijver wordt. Hierdoor kan de pompkracht afnemen, waardoor hartfalen kunnen ontstaan. Daarnaast kan een hoge bloeddruk je hart en andere organen beschadigen, zoals je ogen en nieren. De hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Daarnaast kunnen er stoffen zoals cholesterol zich ophopen. Hierdoor worden je bloedvaten nauwer en neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe.

Heb je geen last van een hoge bloeddruk maar denk je dat je een vitamine D-tekort hebt? Bekijk hier alle symptomen en oorzaken bij een tekort aan vitamine D.

Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal
Bron: Hartstichting.nl