Draai voor klassieke weergave

Alles wat je moet weten over hoge bloeddruk

Ben je gestrest, heb je nierproblemen of last van hart- en vaatziekten? Dan is één van de eerste dingen die je huisarts controleert vaak je bloeddruk. En dat is niet zo gek, want ruim één op de vier Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk.

Gelukkig is een kleine aanpassing in je levensstijl vaak al voldoende om je bloeddruk weer omlaag te brengen. En soms zijn er medicijnen nodig. Maar wat doet je bloeddruk eigenlijk precies? En wat zijn de gezondheidsrisico’s wanneer deze te hoog is? Margriet.nl zet het voor je op een rij:

De boven- en onderdruk

Je hart pompt met kracht bloed door je slagaders. Hierdoor ontstaat druk in je bloedvaten en dat is je bloeddruk. Als je huisarts je bloeddruk opneemt, meet hij altijd de boven- en onderdruk. Het eerste getal geeft de bovendruk aan. Dit is de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door je lichaam te pompen. Als je hart vervolgens ontspant, daalt de druk totdat het hart weer opnieuw samentrekt. Die lagere druk heet de onderdruk.

Dubbelcheck

“Gemiddeld is je bloeddruk zo rond de 120/60, maar deze kan bijvoorbeeld stijgen bij het sporten of als je gespannen bent,” vertelt huisarts Edwin de Vaal. “Wanneer iemand een bovendruk heeft van boven de 140, spreken we van een te hoge bloeddruk. Als dit lange tijd zo blijft, slijten je bloedvaten, waardoor er aanslag in ontstaat. Dat zorgt niet direct voor klachten, maar brengt wel een groot risico met zich mee op lange termijn.

Vaak komt iemand er per toeval achter dat de bloeddruk te hoog is als hij of zij voor iets anders naar de huisarts gaat. Als op zo’n moment blijkt dat je bovendruk te hoog is, wordt de druk een paar weken later nog een keer gemeten. Het kan zijn dat de meting een verkeerde momentopname is. Misschien ben je toevallig net op het moment boos, geschrokken of gestrest.”

Leefstijl

Roken, het eten van te veel zout of langdurige stress zijn allemaal factoren die je bloeddruk kunnen verhogen. “Als de bloeddruk een paar keer te hoog is, adviseer ik een patiënt altijd om eerst eens te kijken naar zijn of haar manier van leven,” vertelt de huisarts. “Probeer gezond te eten, af te vallen en genoeg te bewegen. Let er ook op dat je niet te veel drop eet of zoethoutthee drinkt, want daar zit een stofje in dat direct een hogere druk geeft.” Hebben aanpassingen in de levensstijl geen effect, dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Lange termijn risico's

Hoe langer je last hebt van een hoge bloeddruk, hoe nauwer je bloedvaten worden. Daardoor moet het hart steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan. Vanaf je veertigste neemt volgens de Hartstichting het risico op een hoge bloeddruk toe. “Mijn advies aan mensen boven de vijftig is om zélf het initiatief te nemen. Maak een afspraak met de doktersassistente om de bloeddruk een keer te meten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan,” vult huisarts De Vaal aan.

Voedingsmiddelen

Gezond leven is dus heel belangrijk. Maar wist je dat er ook voedingsmiddelen zijn die je kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen? Zoals deze nootjes. Meer gezondheidsartikelen lezen? Kijk eens op Margriet.nl!