Ga naar de inhoud

Myopie alarm: Zie je wazig? Misschien word je bijziend

Update:
Myopie bijziend bij kinderen en ouderen gevaarlijk beeldschermen

Grote kans dat jij nu op een schermpje dit artikel zit te lezen. Maar kijk jij vanaf de juiste afstand? Zo niet, dan loop je kans om bijziend te worden. Dit blijkt uit recent onderzoek. In de podcast OverZien vertellen deskundigen over de oogaandoening myopie en het effect van schermen en je ogen.

Gezonde ogen houden? Lees dan (heel snel) snel verder!

Wat is myopie?

Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een oogaandoening waarbij mensen dichtbij geplaatste objecten wel scherp zien, maar objecten op een afstand wazig. Deze aandoening kan zich op elke leeftijd voordoen. Lees verder en leer hoe je de ogen van jezelf en je (klein)kinderen gezond houdt.

Alarmerende bevindingen bij jonge kinderen

Het Oogfonds heeft in een rapport alarmerende bevindingen gepresenteerd over bijziendheid en overmatig gebruik van mobiele telefoons en tablets bij kinderen tussen 5 en 12 jaar. En opvallend daarin is dat nog steeds veel volwassenen niet weten wat de gevaren zijn.

Een belangrijke reden voor Het Oogfonds dus om meer kennis over de gevaren van teveel gebruik over te brengen. Het resultaat is een podcastserie genaamd ‘OverZien’. In de podcastserie vertellen een oogarts, een orthoptist, een gedragspsycholoog en 3 ervaringsdeskundigen alles over de vervelende oogaandoening. De afleveringen zijn beschikbaar op Spotify.

Myopie voorkomen bij kinderen

We weten allemaal hoe snel de tijd gaat als je even lekker zit te scrollen op je telefoon. Maar dit is dus niet gezond voor je ogen en bijziendheid ligt daarbij op de loer. Gelukkig kun je bijziendheid voorkomen door regelmatig even een pauze te nemen.

  • Ga even naar buiten en kijk om je heen. Natuurlijke verre zichten zijn gunstig voor de ooggezondheid. Hanteer daarbij de 20-20-2 richtlijn.
  • Ook is het cruciaal om het gebruik van schermen, zoals smartphones en tablets, in de gaten te houden. Te veel tijd doorbrengen voor een scherm op korte afstand en te weinig buiten zijn, verhoogd de kans op het ontstaan en de toename van bijziendheid.
  • Is uw kind al bijziend? Overleg met een oogarts oogarts, optometrist of orthoptist over gepaste maatregelen en adviezen om bijziendheid te beheersen en de algehele ooggezondheid te behouden naarmate de leeftijd vordert.
  • Laat je ogen checken bij een oogspecialist. Zeker voor ouderen is het van belang om regelmatig een optometrist te bezoeken voor een oogonderzoek en een eventuele bijstelling van de sterkte. De optometrist verwijst door naar een oogarts indien nodig.

Tip: Zit jij te vaak en te lang op je mobiel of achter je beeldscherm? Luister dan meer naar podcasts of luisterboeken, dit zijn voor je ogen gezonde alternatieven. Luisteren scheelt enorm veel beeldschermtijd.

Bron: Het Oogfonds.

Meer over: