Ga naar de inhoud

Hoeveel energie verbrand je met 25 km fietsen?

Update:
hoeveel-energie-verbrand-je-met-fietsen-2

Fietsen is een geweldige manier om van A naar B te komen en biedt talloze gezondheidsvoordelen. 1 van de vragen die vaak opkomt bij mensen die regelmatig fietsen, is hoeveel energie ze eigenlijk verbranden tijdens een bepaalde afstand.

Als je nieuwsgierig bent naar de vraag: Hoeveel energie verbrand je met 25 km fietsen?‘, lees dan verder en ontdek het antwoord.

Verschillende factoren die van invloed zijn op het calorieverbruik

Het calorieverbruik tijdens het fietsen van 25 kilometer varieert. Er zijn enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op het aantal calorieën dat je verbrandt:

  1. Ten eerste de intensiteit van het fietsen: De snelheid en intensiteit waarmee je fietst, beïnvloeden de hoeveelheid energie die je verbruikt. Sneller en intensiever fietsen zorgt over het algemeen voor een hoger calorieverbruik.
  2. Het lichaamsgewicht speelt ook een rol bij het calorieverbruik. Over het algemeen verbranden mensen met een hoger lichaamsgewicht meer calorieën tijdens het fietsen, omdat ze meer inspanning moeten leveren om zich voort te bewegen.
  3. Het type fiets en de staat van de fiets hebben ook invloed op de weerstand en het gemak waarmee je fietst. Een goed onderhouden fiets met soepel draaiende onderdelen maakt het fietsen makkelijker en vermindert mogelijk het calorieverbruik.
  4. Ook terrein en hoogteverschillen spelen een rol. Fietsen op vlak terrein vergt over het algemeen minder inspanning dan fietsen op heuvelachtig terrein. Het beklimmen van heuvels en het overwinnen van hoogteverschillen kost meer energie en kan leiden tot een hoger calorieverbruik.

Aantal verbrande calorieën verschilt per soort fiets

Ook het soort fiets speelt een grote rol. “Een volwassene van 70 kilo verbrandt gemiddeld ongeveer 280 calorieën per uur als hij rustig fietst op een gewone fiets, met een snelheid van ongeveer 15 kilometer per uur”, zegt Jasper Snijders, bewegingswetenschapper in Rotterdam. “Als je tegen de wind in fietst of je tempo verhoogt naar 18 tot 20 kilometer per uur, verbrand je ongeveer 400 tot 500 calorieën per uur. Op een mountainbike kun je nog een tandje bijzetten en tot wel 700 calorieën per uur verliezen. Op een elektrische fiets haal je dat bij lange na niet”, stelt Snijders. “Daar verbrand je gemiddeld ongeveer 190 calorieën per uur.”

Hoeveel calorieën verbrand je met een uur fietsen? 

Gemiddeld genomen verbrandt een persoon ongeveer 40-60 calorieën per kilometer fietsen, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Als je 25 kilometer fietst, zou je naar schatting ongeveer 1000-1500 calorieën verbranden. Wat als je 15, 18 of 21 km per uur fietst? Uitgaande van iemand van 70 kilo en een fietstijd van een uur. 

15 km/uur18 km/uur21 km/uur
Normale stadsfiets279 kcal405 kcal552 kcal
E-bike lage trapondersteuning190 kcal221 kcal252 kcal
E-bike normale trapondersteuning154 kcal180 kcal206 kcal
E-bike hoge trapondersteuning122 kcal138 kcal154 kcal
Bron: Fietsenwinkel.nl

Steeds meer mensen kiezen voor een e-bike

Steeds meer mensen kiezen niet alleen voor de e-bike, maar fietsen er ook vaker en langer op. In 2013 was het aandeel fietsritten met een e-bike nog 8 procent, in 2020 was dit gestegen naar 18 procent. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Fietsfeiten: nieuwe inzichten’ uitgevoerd door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Van alle fietsafstanden wordt meer dan een kwart afgelegd met een e-bike, wat neerkomt op ruim 700 miljoen e-bike-ritten en meer dan 4,1 miljard kilometer.

Uit onderzoek van het RIVM uit 2022 blijkt dat het gebruik van elektrische fietsen in Nederland relatief hoger is onder mensen met een minder goede gezondheid. Van de fietsers met ernstig overgewicht rijdt 42 procent op een e-bike. Als je niet zo fit bent, is een elektrische fiets een uitkomst. Relatief zwaardere mensen kiezen steeds vaker voor een e-bike. Zonder ondersteuning kunnen ze nauwelijks een heuvel opkomen. Een motortje op de fiets biedt hen vrijheid. Ideaal, als je een leuke fietsroute wilt gaan fietsen.

Aanzienlijk minder kcal verbruik elektrische fiets

Het RIVM noemt het groeiende gebruik van e-bikes zowel positief als negatief. Ouderen en mensen met een aandoening kunnen dankzij een e-bike makkelijker blijven fietsen en maken er dan ook bovengemiddeld vaak gebruik van. Minder positief is het RIVM over gezonde mensen die een e-bike gebruiken. Het is niet effectief als je gezond bent en een e-bike koopt om fit te blijven; je kunt prima op een gewone fiets blijven fietsen.

Een elektrische fiets is een goede keuze als:

  • Je een matige gezondheid hebt waardoor je niet snel kunt fietsen.
  • De afstand naar school of werk meer dan 10 kilometer is.
  • Je in een heuvelachtig gebied woont en normaal gesproken het openbaar vervoer of de auto gebruikt.
  • Je overgewicht hebt. Door de fiets met motor beweeg je vaker, wat gunstig is voor je gezondheid.
  • Ook ouders met kinderen hebben baat bij een e-bike.

Meer over: