Draai voor klassieke weergave

Tips om veilig te fietsen met een e-bike

Voor veel mensen is een e-bike een uitkomst. Door de elektrische ondersteuning kan je langer blijven fietsen en blijf je langer fit. Maar een elektrische fiets is vaak erg zwaar en gaat snel, een ongeluk zit dus in een klein hoekje. Wij geven je tips om veilig te fietsen op een e-bike.

Hier moet je op letten bij een elektrische fiets

Met een e-bike kan je makkelijk grotere afstanden afleggen en hoef je je een stuk minder in te spannen, omdat de fiets zelf de meeste kracht geeft. Een e-bike is goed voor het milieu, geeft je een extra steuntje in de rug, vervangt je auto én houdt je fit. Onwijs veel voordelen, toch?

Toch moet je oppassen met het fietsen op een e-bike. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het opstappen, afstappen en remmen. Dit komt doordat een e-bike erg zwaar is. Een elektrische fiets weegt gemiddeld 25 kilo, een gewone fiets daarentegen ongeveer 16 kilo. Daarnaast geldt: hoe sneller je rijdt, hoe harder je kunt vallen. Een gewone e-bike haalt met gemak snelheden van 25 kilometer per uur. Daarbij schat het overige verkeer de snelheid van een e-bike vaak verkeerd in, waardoor er regelmatig aanrijdingen zijn.

Maar deze risico’s moeten je er zeker niet van weerhouden om een elektrische fiets aan te schaffen. Daarom geven wij 5 tips om veilig te fietsen op een e-bike. Als je er bewust van bent, ben je zeker al een stap in de goede richting!

1. Kies de juiste e-bike

Kies een elektrische fiets die bij jou past. Laat je goed adviseren en probeer verschillende types uit bij een fietsenmaker of een specialist. De perfecte e-bike is voor iedereen anders. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar je persoonlijke voorkeuren en wensen. Veel mannen zijn geneigd om een herenfiets te kopen, terwijl op- en afstappen bij een damesfiets veel makkelijker is. Het komt ook regelmatig voor dat echtparen dezelfde fiets kopen. Beide situaties worden sterk afgeraden, of je moet wel heel veel op elkaar lijken…

2. Stel je zadel niet te hoog in

Stel de zadel van je elektrische fiets niet te hoog in. Het is belangrijk dat je gemakkelijk met beide benen op de grond kunt staan. Omdat een e-bike zwaarder en sneller is dan een reguliere fiets is het belangrijk dat je makkelijk op en af kunt stappen. Zo voorkom je dat je omvalt.

3. Maak slim gebruik van trapondersteuning

Let er bij aanschaf van je e-bike op of je fiets gebruik kan maken van slimme trapondersteuning. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van de trapondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij moet geven. Als er een maximale snelheid ingesteld kan worden, hoef je hier niet meer op te letten. Hierdoor kan je meer om je heen kijken, zodat je meer gefocust bent op je omgeving, in plaats van het instellen van je e-bike.

4. Stap op de fiets vanuit je eigen kracht

Het is aan te raden om de trapondersteuning laag of helemaal uit te zetten zodra je op de fiets wil stappen. Zo voorkom je dat je e-bike er met - of zonder - jou vandoor gaat. Als je je voet op een omlaag staande trapper zet wanneer je opstapt, rijd je zonder zorgen weg.

5. Fiets niet te hard

Ondanks dat het erg aantrekkelijk en makkelijk is om snel te gaan fietsen, is het verstandig om je aan de snelheidslimiet te houden. Fiets extra langzaam bij kruisingen en rem af bij uitritten, zijstraten, rotondes en oversteekplaatsen. Hoe harder je fietst, hoe moeilijker je je e-bike onder controle houdt.

Benieuwd naar de mooie fietsroutes voor de elektrische fiets? Bekijk hier de mooiste routes voor de e-bike van Nederland!

Auteur: Ilse Bloemendal