Draai voor klassieke weergave

Glamping: comfortabel kamperen in luxe tent of lodge

Wie als kind gekampeerd heeft, bewaart er vaak goede herinneringen aan. We houden ervan, maar het mag best wat luxer. Glamping dus: een samentrekking van glamorous en camping. Het (buiten)gevoel van kamperen, maar dan niet op een dun matje slapen en met een wc-rol onder je arm naar het gedeelde toilet!

Luxe kamperen

Hoewel glamping onder deze benaming een trend is die nog niet eens zo lang bestaat, is het concept ‘luxe kamperen met comfort’ eigenlijk al heel oud. In de zestiende eeuw deed de Turkse sultan het bijvoorbeeld tijdens zijn reizen. Ook Koning James de vijfde en zijn moeder mochten het ervaren in diezelfde eeuw. Ze werden door de Schotse Graaf van Atholl in superdeluxe tenten ondergebracht toen zij hem bezochten in de Schotse Hooglanden.

Rode wijn-fontein

De extravagantste glamping-ervaring uit de geschiedenis vond waarschijnlijk plaats op Camp du Drap d'Or (Field of the Cloth of Gold) in 1520, tijdens een ‘diplomatieke top’ tussen de Engelse koning Henry VIII en de Franse koning Francis I. De koningen probeerden elkaar de loef af te steken met hun opvallende tenten, kleding, feesten, muziek en spelletjes. Naar verluidt spoot er zelfs rode wijn uit de fonteinen. De tenten en de kostuums waren bestikt met zoveel goudbrokaat dat de plaats van de samenkomst er naar vernoemd werd.

De geschiedenis van glamping

In relatie tot recreatie ontstond het luxe kamperen echter rond 1920. Bij rijke Britten en Amerikanen kwam in die tijd de safari in Afrika in zwang. Ze waren weliswaar uit op avontuur, maar dat moest wel met het nodige comfort gepaard gaan. Hoewel hier geen wijnfonteinen aan te pas kwamen, kon het in de luxe safaritenten toch behoorlijk ver gaan: er lagen kostbare Perzische tapijten op de grond, er hingen schilderijen aan het canvas, het openhaardje kon branden en de reizigers konden zich opfrissen in een opvouwbad.

Eigen invulling

Het woord glamping is zo oud niet: het dook voor het eerst op rond 2005 in Engeland en Amerika en Nederland volgde een jaar of vijf later. Sinds enkele jaren is het woord opgenomen in de Oxford English Dictionary; de Dikke van Dale is nog niet zo ver. Glamping staat dus voor luxe kamperen, en iedereen kan daar eigenlijk zijn of haar eigen invulling aan geven. Wat een belangrijk gegeven bij glamping is: je hoeft niet met je eigen spullen te sjouwen. De accommodatie staat in vrijwel alle gevallen voor je klaar. Ingericht en wel.

Luxe accommodaties

Glamping begint dus bij die accommodatie: luxe kamperen kán simpelweg niet in een eenvoudig trekkerstentje. Het zijn vaak comfortabel ingerichte grote tenten: safaritenten, tipi’s, yurts, luxe stacaravans en allerlei houten bouwsels die vaak ‘lodge’ worden genoemd, compleet met keuken, douche en toilet. Van ‘eenvoudige’ luxe tot en met een verdieping en twee badkamers: glamping komt aan de meest uiteenlopende wensen tegemoet. Het heeft niet alleen met luxe te maken, maar ook met comfort. Waar kamperen vaak hard werken is, kun je bij glamping meer relaxen. Alsof je in een ingerichte vakantiebungalow komt. Het verschil is dat je bij glamping toch meer buiten leeft en vanuit je bed nog steeds de vogeltjes hoort fluiten.

Geinspireerd geraakt? Bekijk hiernaast de beste glampings, campings en benodigdheden!

Auteur: Sarah Saarberg