Draai voor klassieke weergave

Glamping: Luxueus kamperen, wat houdt het precies in?

Glamping is populairder dan ooit. Je hoort de term regelmatig voorbijkomen, maar wat is het precies? En wat is het verschil met gewoon kamperen? Wij leggen het je uit.

Glamping: Luxueus kamperen

Het woord glamping is een samenvoeging van de woorden glamorous en camping. Houd je van kamperen, maar ook van luxe? Dan is glamping echt wat voor jou. Glamping is een comfortabele manier van kamperen waar alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Omdat je een eigen wc tot je beschikking hebt, hoef je niet meer met je wc-rol naar het sanitair gebouw te lopen. Daarnaast heb je je eigen bed, vaatwasser en verwarming.

Waarom is glamping zo populair?

Kamperen middenin de natuur met de luxe en het comfort van thuis, klinkt voor velen als een perfecte vakantie. Daarom is het niet heel gek dat glamping steeds populairder wordt. Het grootste pluspunt van glamping is het gemak dat je ervaart. Omdat alles al op locatie is, hoef je zelf geen tent of caravan mee te slepen naar je vakantiebestemming. Daarnaast hangt op een camping vaak een fijne sfeer. Deze sfeer beleef jij ook, alleen dan vanuit een luxere accommodatie. Tot slot ben je de hele dag buiten, wat erg gezond en gezellig is. Hoor je de vogeltjes al fluiten tijdens het ontbijt?

Voor wie is glamping geschikt?

Glamping is voor iedereen. Kampeerders die al jaren met een eigen tent of caravan op pad gaan en eens een keer iets anders willen, kunnen gaan glamperen. Ook voor startende kampeerders is glamping erg interessant, omdat de drempel om te kamperen wat lager is. De kans dat glamping je niet bevalt, is namelijk kleiner dan de kans dat je kamperen niet leuk vindt. Dit komt doordat je bij glamperen alle basisvoorzieningen in huis hebt. Vanwege het grote aanbod van glampings, is er voor ieder wat wils te vinden. Je kunt denken aan safaritenten, tipi’s, luxe stacaravans en lodges. Deze accommodaties verschillen van eenvoudige luxe tot alle voorzieningen die je maar kan bedenken. Glamping komt aan de meest uiteenlopende wensen tegemoet!

Van trend naar gewoonte

Ongeveer vijftien jaar geleden begonnen steeds meer mensen te glamperen. Het werd een trend en is tegenwoordig heel normaal. Steeds meer vakantiegangers kiezen voor glamping. Het trekt mensen over de streep die voorheen vooral kozen voor een appartement of hotel, maar nu ook luxe kunnen kamperen. Daarnaast bieden veel accommodaties bijzondere en unieke overnachtingsplekken aan. Wat dacht je van slapen in een boomhut in Canada of safaritent in Afrika? Je kunt ook heerlijk vertoeven op een strandhuisje in Curaçao. De opties zijn eindeloos, waardoor steeds meer mensen kiezen voor glamping.

Het verschil met gewoon kamperen

Er zitten wel degelijk verschillen tussen kamperen en glamperen. Glamperen is luxer dan kamperen. Maar wat voor specifieke verschillen zijn er nog meer?

1. Het verblijf

Als echte kampeerder neem je je eigen tent, vouwwagen of caravan mee. Vervolgens zet jij deze zelf op, op een aangewezen plek op de camping. Als je gaat glamperen hoef je niets mee te nemen, alle benodigdheden staan al op locatie. Gemak dient de mens.

2. Slapen

Als je gaat kamperen neem je je eigen slaapvoorzieningen mee. Dit zijn meestal luchtbedden of matjes. Bij glamping staat je bed er al, deze heb je van tevoren naar wens uitgekozen. Zal het fijner slapen dan je eigen bed?

3. Sanitaire voorzieningen

Kampeerders zijn gewend om naar een wc- of toiletgebouw te gaan. Hier is weinig sprake van privacy en de hygiëne wil ook nog wel eens wat te wensen overlaten. Bij een glamping accommodatie heb je je eigen sanitaire voorzieningen. Is dat niet fijn?

4. Eten

Als je kampeert, moet je eten bereiden met je zelf meegenomen spullen. Het wordt daarom vaak een eenvoudige voedzame maaltijd of barbecue. Als glampeerder kun je koken in je eigen keuken, waar Uitgebreid koken kan wel in een glamping accommodatie. Deze is namelijk uitgerust met keuken waarin alle benodigdheden aanwezig zijn om een normale maaltijd te bereiden.

5. Temperatuur

In een tent kan het ’s avonds best koud zijn, omdat het op de meeste plekken erg afkoelt in de nacht. Als glampeerder geniet je van een verwarming en airconditioning, waardoor het altijd een aangename temperatuur is. Nooit meer bevriezen in je bed!

Wil je dit jaar iets anders dan kamperen of naar een glamping? Denk dan eens aan huizenruil - een systeem waarbij je voor de vakantie kosteloos van woning ruilt met andere mensen.

Auteur: Ilse Bloemendal