Ga naar de inhoud

Met deze tips haal je het vakantiegevoel in huis

Update:

Er zijn meerdere redenen om voor een ’thuisvakantie’ te kiezen. Het niet kunnen betalen van een vakantie is een veelvoorkomende reden. Of je wilt sparen voor een verbouwing of bijvoorbeeld trouwerij.

Om te voorkomen dat je geen vakantiegevoel krijgt, is het tijdens een vakantie in eigen huis belangrijk dat je de huishoudelijke klusjes even links laat liggen. Een week niet wassen kan best! Verandering in huis en gewoontes helpt ook: verplaats de zit- of eethoek naar buiten én kies vooral voor eten dat je niet dagelijks eet. 

Alternatieven voor vakantie 

1. Op vakantie in je achtertuin

Dichterbij op vakantie dan ooit: in je eigen achtertuin. Zet een tent op en haal de luchtbedden uit het opberghok. Op warme zomeravonden kun je zo lang in de tuin blijven zitten als je wilt. Deze keer hoef je niet meer op te staan om naar binnen te vertrekken. Neem voor het ultieme vakantiegevoel een koelbox mee, een mand met hapjes en een zaklamp. Zodat je tussendoor écht niet naar binnen hoeft, tenzij je naar het toilet moet. 

2. Op vakantie met een huizenruil

Een andere manier om aan een vakantiegevoel te komen, is om van huis te ruilen. Heb je vrienden of familie die in een andere stad wonen? Een ‘nieuwe’ omgeving en stad zorgen er meteen voor dat je het idee hebt dat je even weg bent. Dit hoeft overigens niet met bekenden, al geeft dat eerder een vertrouwd gevoel. Huizenruilen wordt steeds populairder. Via HomeLink, Huizenruil, Intervac en Home for Exchange kun je je woning beschikbaar stellen om met andere vakantiegangers te ruilen.

3. Jouw eigen vakantiegevoel

Vraag jezelf af waar jij een vakantiegevoel van krijgt. Is dat het lezen van een tijdschrift of boek, door de natuur wandelen of fietsen, geen laptops en telefoons bij de hand? Maak een lijstje met de dingen die je op vakantie zou doen en kijk wat er mogelijk is vanuit huis. Als je er je best voor doet, is een vakantiegevoel ook te bereiken in je eigen omgeving.   

Top 10 tips voor een thuisvakantie

  1. Zet een loungeset in de tuin of op je balkon
  2. Haal verse bloemen en planten in huis
  3. Maak een kan huisgemaakte limonade of sangria
  4. Loop op blote voeten
  5. Hang een hangmat op
  6. Zet de barbecue aan
  7. Maak een ‘vakantie’ afspeellijst op Spotify
  8. Steek een vuurkorf of tuinhaard aan
  9. Verlicht je tuin met kaarsen en lampionnen 
  10. Leef buiten, rondom je huis

4. Thuisvakantie bestellen

Ga je niet naar het buitenland en baal je hier een beetje van? Je kunt van alles doen om het gevoel van je favoriete vakantieland thuis na te bootsen. De culinaire gerechten koken, muziek uit dat land luisteren, het lokale drankje nuttigen en een zomerjurk of luchtige blouse aantrekken. Als je droomt van een vakantie naar Italië, heb je geluk. Irma van der Linden, eigenaresse van een vakantiepark in Noord-Italië, bezorgt je een complete ‘thuisvakantie’. Van welkomstbubbels en wijnproeverijen met Italiaanse wijnen tot ingrediënten voor een Italiaanse picknick en spellen. Je kunt dit natuurlijk ook zelf halen bij de plaatselijke delicatessenwinkel. Op Pinterest vind je nog veel meer inspiratie voor het zelf organiseren van een tropische of mediteranne thuisvakantie.

Bronnen: Plus Online, Nu.nl

Meer over: