Ga naar de inhoud

Heimwee op vakantie geeft stress: zo pak je het aan

Update:
Heimwee tijdens de vakantie

Krijg je buikpijn als je de kerktoren van je dorp of stad niet kunt zien? Ben je echt niet blij in het buitenland, zelfs als je maar een paar dagen weg bent? Niet alleen kinderen voelen heimwee, ook volwassenen hebben er soms last van. Gelukkig is er wat aan te doen.

Als je je zachte hoofdkussen mist in het harde hotelbed, heb je geen heimwee. En als je aan het einde van de vakantie denkt: he he, lekker weer naar huis, dan telt het ook niet. Mensen met heimwee zijn gedeprimeerd, verliezen hun eetlust, slapen slecht en huilen soms omdat ze hun huis zo missen. Soms krijgen ze hoofdpijn, buikpijn en zelfs koorts van ellende. Ze voelen zich ronduit prut en genieten niet van hun vakantie.

Echt vervelend als je heimwee hebt, vooral als sommige mensen het kinderachtig noemen. Met onderstaande 9 tips kom je de vakantie beter door en heb je minder stress:

1. Inpakken en naar huis

De beste manier om van heimwee af te komen is om naar huis te gaan. In je vertrouwde omgeving zijn de klachten in één klap over. Maar was het maar zo makkelijk, want misschien heb je een vakantie geboekt van 2 weken en kun je niet zomaar afhaken, of ben je voor je werk in het buitenland. En laat je vakantiegenoten zomaar in de steek. Nee, natuurlijk niet. Maar wat doe je dan?

2. Praat over je heimwee

Vertel het aan je reisgenoten, je partner of familie: dat je last hebt van heimwee. Even kletsen lucht op en je reisgenoten bieden troost, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van de volgende tips:

3. Zoek genoeg afleiding

Heimwee voel je het ergst als je even niks te doen hebt: zoek afleiding. Boek leuke dagtrips op vakantie, ga toch maar uit eten of spring op de fiets, in een boot of de auto voor een mooie rit. Luieren aan het strand is niet handig voor je heimwee, dan heb je teveel tijd om na te denken en te voelen hoe erg je thuis mist. Excursie naar een eilandje, snorkelen of duiklessen: kies maar uit, maar kom in beweging, zelfs als je er niet zoveel zin in hebt.

4. Neem iets van thuis mee

Iets vertrouwds van thuis in je bagage geeft ook een goed gevoel. Kijk naar een paar foto’s van de kinderen of kleinkinderen. Drink uit je meegenomen theekopje en draag je favoriete zomerjurkje. Het is een goed medicijn tegen heimwee. Ook eten van thuis biedt troost. Een goed excuus om een groot pak hagelslag in je vakantiekoffer te stoppen.

5. Neem een paracetamolletje

Wat? Ja, hoogleraar Ad Vingerhoets heeft ontdekt dat de pijn die je voelt bij heimwee, op dezelfde plek in je hersenen wordt verwerkt als fysieke pijn. Een paracetamolletje helpt, blijkt uit zijn onderzoek. Voel je je echt afschuwelijk? Neem dan een milde pijnstiller, je knapt ervan op!

6. Even Facetimen tegen heimwee

Hou je het niet meer uit? Neem dan contact op met het thuisfront. Even Facetimen of bellen, of zelfs wat WhatsApp-berichtjes sturen, zorgen ervoor dat je je niet meer zo verloren voelt. Pas op: sommige mensen voelen zich extra ellendig als ze de telefoon weer ophangen. Probeer hoe dit uitpakt. Werkt het voor jou goed, spreek dan een vast contactmoment af, om te voorkomen dat je de hele dag om je telefoon draait. Elke avond even bellen? Goeie afspraak.

7. Knuffelen helpt tegen heimwee

Van een lekkere knuffel voel je je bijna direct beter. Neem een reisgenoot in de houdgreep, pak je partner vast of vraag of een familielid even de armen om je heen wil slaan. Reis je in je eentje en is vreemde mensen omhelzen niet je ding? Aai dan een zwerfkatje of neem een puppy op schoot. Door te knuffelen komt oxytocine vrij in je lichaam, een gelukshormoon dat zorgt voor ontspanning en een gevoel van verbondenheid. Dat helpt!

8. Maak het leuk samen

Als je heimwee hebt, zie je helemaal niks leuks aan de plek waar je op dat moment bent. Daar kun je verandering in brengen. Zoek actief naar mooie en leuke dingen van je vakantieplek. Zo kom je niet alleen in beweging, maar buig je het negatieve beeld van je vakantiebestemming om in een positief beeld. Ga fotograferen, onderzoek waar ze de allerlekkerste ijsjes scheppen of bezoek een mooi museum.

9. Aftellen tot de terugreis

Niet leuk voor je reisgenoten, maar een redding voor echte heimwee-klanten: tel af hoeveel dagen het nog duurt totdat je naar huis gaat. Dat geeft houvast, want je ziet of je al over de helft bent en dat het nog maar weinig nachtjes slapen is tot je weer voeten op Nederlandse bodem zet.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: