Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Heimwee op vakantie hebben geeft stress: zo pak je het aan

Krijg je buikpijn als je de kerktoren van je dorp of stad niet kunt zien? Ben je echt niet blij in het buitenland, zelfs als je maar een paar dagen weg bent? Niet alleen kinderen krijgen heimwee, ook volwassenen kunnen er last van hebben. Gelukkig, je kunt er wat aan doen.

Als je je zachte hoofdkussen mist in het harde hotelbed, heb je geen heimwee. En als je aan het einde van de vakantie denkt: he he, lekker weer naar huis, dan telt het ook niet. Mensen met heimwee zijn gedeprimeerd, hebben geen trek in eten, kunnen niet slapen en moeten soms huilen omdat ze hun huis zo missen. Soms krijgen ze hoofdpijn, buikpijn en zelfs koorts van ellende. Ze voelen zich ronduit prut en kunnen niet van hun vakantie genieten. Echt vervelend als je heimwee hebt, vooral als sommige mensen het kinderachtig noemen.

1. Inpakken, omkeren

De beste manier om van heimwee af te komen is: naar huis gaan. In je vertrouwde omgeving zijn de klachten in één klap over. Was het maar zo makkelijk, want misschien heb je een vakantie geboekt van 2 weken en kun je niet zomaar afhaken, of ben je voor je werk in het buitenland. Ook mensen die emigreren kunnen trouwens heimwee krijgen, zelfs na een verhuizing kan heimwee toeslaan. Wat doe je dan?

2. Praat over de heimwee

Vertel aan je reisgenoten, je partner of familie dat je last hebt van heimwee. Even kletsen lucht op, en bovendien kunnen ze je helpen, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van de volgende tips:

3. Zoek afleiding

Heimwee voel je het ergst als je even niks te doen hebt: zoek afleiding. Boek leuke dagtrips op vakantie, ga toch maar uit eten of spring op de fiets, in een boot of de auto voor een mooie rit. Luieren aan het strand is niet handig voor je heimwee, dan heb je teveel tijd om na te denken en te voelen hoe erg je thuis mist. Excursie naar een eilandje, snorkelen of duiklessen: kies maar uit, maar kom in beweging, zelfs als je er niet zoveel zin in hebt.

4. Neem iets van huis mee

Iets vertrouwds van thuis in je bagage geeft een goed gevoel. Kijk naar een paar foto’s van de kinderen of kleinkinderen, drink uit je meegenomen theekopje en draag je favoriete t-shirt, dat kan een medicijn zijn tegen je heimwee. Ook eten van thuis kan je troosten. Goeie reden om een pak hagelslag in je vakantiekoffer te stoppen!

5. Neem een paracetamolletje

Wat? Ja, hoogleraar Ad Vingerhoets heeft ondekt dat de pijn die je voelt bij heimwee, op dezelfde plek in je hersenen wordt verwerkt als fysieke pijn. Een paracetamolletje helpt, bleek uit zijn onderzoek. Voel je je echt afschuwelijk? Neem dan een milde pijnstiller, je knapt ervan op!

6. Even skypen

Hou je het niet meer uit? Neem dan contact op met het thuisfront. Even skypen of bellen, of zelfs wat whatsapp-berichtjes, kunnen ervoor zorgen dat je je niet meer zo verloren voelt. Pas op: sommige mensen voelen zich extra ellendig als ze de telefoon weer ophangen. Probeer hoe dit uitpakt. Werkt het voor jou goed, spreek dan een vast contactmoment af, om te voorkomen dat je de hele dag om je telefoon draait. Elke avond even bellen? Goeie afspraak.

7. Knuffel

Van een lekkere knuffel voel je je bijna direct beter. Neem een reisgenoot in de houdgreep, pak je partner vast of vraag of een familielid even de armen om je heen wil slaan. Reis je in je eentje en is vreemde mensen omhelzen niet je ding? Aai dan een zwerfkatje of neem een puppy op schoot. Door te knuffelen komt oxytocine vrij in je lichaam, een gelukshormoon dat zorgt voor ontspanning en een gevoel van verbondenheid. Dat helpt!

8. Maak het leuk

Als je heimwee hebt, zie je helemaal niks leuks aan de plek waar je op dat moment bent. Daar kun je verandering in brengen. Zoek actief naar mooie en leuke dingen van je vakantieplek. Zo kom je niet alleen in beweging, maar kun je ook je negatieve beeld van je vakantiebestemming ombuigen in een positief beeld. Ga fotograferen, onderzoek waar de allerlekkerste ijsjes worden geschept of bezoek een mooi museum.

9. Aftellen

Niet leuk voor je reisgenoten, maar een redding voor echte heimwee-klanten: tel af hoeveel dagen het nog duurt totdat je naar huis gaat. Dat geeft houvast, want je ziet of je al over de helft bent en dat het nog maar weinig nachtjes slapen is tot je weer voeten op Nederlandse bodem zet.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Bron: Ad.nl, Tempo
Auteur: Sabina Posthumus