Ga naar de inhoud

10 tips om je vakantiegevoel vast te houden

Update:
Vakantiegevoel vasthouden

Vakanties gaan altijd veel te snel. Voor je het weet zit je weer thuis op de bank televisie te kijken en ben je binnen no-time weer in je oude ritme beland. Zonde, want dan is de vakantie écht voorbij. Zo verleng je dat vakantiegevoel.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat heerlijke vakantiegevoel nog even vast te houden: van het wandelen in de buitenlucht tot het lezen van een boek.

1. Extra vrije dagen

Zorg dat je na thuiskomst nog een (lang) weekend hebt. Door gelijk de dag na je vakantie weer te gaan werken, verlies je in één klap het vakantiegevoel. Als je nog wat extra dagen hebt om op je gemak de koffers uit te pakken, wasjes te draaien en je voor te bereiden op je werk, lukt het beter om de rust nog even te bewaren.

Leef het leven langzamer tijdens deze dagen. Probeer het ontspannen tempo van de vakantie te behouden in je dagelijkse leven. Neem de tijd voor jezelf en geniet van de kleine dingen.

2. Ga de buitenlucht in

Op vakantie ben je bijna de hele dag buiten. Thuis is dat meestal niet zo. Zorg ervoor dat deze overgang niet zo abrupt is en ga bij terugkomst ook lekker vaak naar buiten.

Wandelen in de buitenlucht geeft je gegarandeerd een goed gevoel. Wist je dat wandelen verschillende gezondheidsvoordelen heeft? En als je liever fietst, is het ook een idee om nieuwe fietsroutes te proberen. Nederland heeft ook ontzettend veel moois te bieden en zo voelt het tóch een beetje alsof je (nog) op vakantie bent. 

3. Neem de vakantie mee naar huis

Had je op vakantie bepaalde gewoontes? Ging je bijvoorbeeld veel fietsen met je partner of aten jullie een bepaald gerecht op vakantie? Werd je wakker met de geur van jasmijnstruiken in de tuin, of luisterden jullie vaak naar een bepaald liedje? Neem de vakantie mee naar huis en doe deze dingen thuis ook gewoon lekker. Plant jasmijn in de tuin (of leg jasmijnzeep in de badkamer), stap op de fiets en kook je favoriete vakantiegerecht met die zomerse nummers op de achtergrond. Genieten kan thuis ook!

Breng vakantiesfeer in huis: Versier je huis met souvenirs of decoraties uit je vakantiebestemming om de sfeer vast te houden.

4. Wel een boek, geen tv

Veel mensen verslinden boek na boek op vakantie, terwijl ze thuis weinig lezen. Tv kijken wordt thuis wel veel gedaan en op vakantie helemaal niet. Laat bij thuiskomst de televisie ook nog een paar weken uit en pak er een boek bij. Goede gewoontes moet je proberen vast te houden!

Bewaar herinneringen

5. Foto’s plakken voor langer vakantiegevoel

Baal je van een regenachtige dag? Ga lekker met je vakantiefoto’s aan de slag! Door je vakantiefoto’s terug te kijken, waan je je weer even op die tropische bestemming. Je kunt er natuurlijk ook iets leuks mee doen, zoals er een fotoalbum van maken. Zo heb je al je foto’s mooi bij elkaar als een aandenken voor later.

6. Behoud dat zongebruinde kleurtje

Zie je je lekkere bruine kleurtje langzaam verdwijnen? Grote kans dat het Nederlandse weer je niet de mogelijkheid biedt om bij te bruinen. Balen! Wist je dat je helemaal geen zon nodig hebt om je kleurtje te behouden? Je kunt bijvoorbeeld een spraytan nemen of aan de slag gaan met zelfbruiner. Dit hoef je natuurlijk niemand te vertellen. Laat iedereen maar denken dat het door je vakantie komt.

7. Houd contact met vakantievrienden

Door af te spreken met de mensen die je op vakantie hebt ontmoet, beleven jullie weer helemaal de gezelligheid van toen. Prik meteen een datum voor een volgende afspraak, zodat het contact goed blijft!

8. Plan gelijk weer een vakantie of weekendje weg

Het kan een vervelend gevoel zijn om niks leuks in het vooruitzicht te hebben. Door snel weer een vakantie of weekendje weg te boeken, heb je weer iets nieuws om naar uit te kijken, al duurt het nog een paar maanden. 

Dit kan opwinding en anticipatie opwekken.

9.  Vermijd vakantie-inhaal-werk

Je kent het wel. Dat ene klusje heeft totaal geen haast. Dat kitten van de badkamer en het afronden van de administratie kan nog wel even wachten tot na de vakantie. Nee, nee en nog eens nee. Als je dan thuiskomt staat er een berg vervelende klusjes te wachten, waardoor je vakantiegevoel binnen een mum van tijd is verdwenen. Wees slim en doe deze klusjes vóór de vakantie. Bijkomend voordeel: je zit nog ontspannender op je vakantiebestemming als alles gedaan en afgerond is. 

10. Denk op het werk aan werk, en op vakantie aan vakantie

Ben je nog werkzaam of doe je vrijwilligerswerk? Dan weet je als geen ander hoe erg je hierover kan inzitten of nadenken. Probeer dit zo min mogelijk te doen op vakantie. Denk op het werk aan werk en op vakantie aan vakantie. Geniet en leef in het moment en je hebt nog meer dat ultieme vakantiegevoel! 

Plan ontspanningsmomenten: Reserveer tijd voor ontspanning, zelfs als je weer aan het werk bent. Neem af en toe een pauze om te ontspannen en nieuwe energie op te doen.

Meer over: