Draai voor klassieke weergave

Een fotoboek maken: 10 redenen waarom je het niet moet uitstellen

Een fotoboek is één van de mooiste manieren om je foto’s te bundelen en je herinneringen te bewaren. Het eerste jaar van je (klein)kind, de trouwerij van je zoon of dochter en die bijzondere vakantie. Kostbare momenten vergeet je nooit meer als je er een mooi fotoboek van maakt. 10 redenen waarom het zo leuk is om een fotoboek te maken.

1. Met een fotoboek komen verhalen tot leven

Je kunt iedereen wel vertellen hoe heerlijk die fijne vakantie in de zon was of hoe bijzonder de bruiloft van je kind was. Als ze er niet bij geweest zijn, is het vaak lastig om een goed beeld te krijgen. Als je hen een fotoalbum laat zien, merk je dat je verhalen tot leven komen. Zo kan je alles gewoon laten zien. Hoe de trouwjurk eruit zag, of hoe mooi het uitzicht was van die hoge berg.

2. Het is een waardevol en persoonlijk cadeau 

Ben je op zoek naar een waardevol en persoonlijk cadeau? Maak dan een persoonlijk fotoboek voor een ander. Verras je partner met een mooi fotoboek van jullie huwelijksreis of maak een fotoboek voor je dochter met alle foto’s van haar kind. Het is misschien even een werkje, maar dan geef je wel het mooiste cadeau dat iemand kan wensen. 

3. Veranderingen zijn zichtbaar

Je realiseert het je misschien niet, zodra je fotoalbums van een aantal jaren terug erbij pakt, zie je hoeveel veranderingen je eigenlijk hebt doorgemaakt. Je uiterlijk, kledingstijl en omgeving kan er totaal anders uitzien. Misschien besef je je nu pas dat dat ene jurkje inderdaad niet kon. Lachbuien gegarandeerd, terugbladeren in de momenten van vroeger is een feestje. Wanneer je een fotoalbum doorbladert, komen de mooiste verhalen naar boven. 

4. Nagenieten van de mooie dingen in het leven

We kunnen er helaas niet omheen: de tijd gaat heel snel. Soms vergeet je daardoor een heleboel mooie momenten. Het is fijn om je regelmatig even terug te trekken en te beseffen wat voor mooie dingen je allemaal hebt meegemaakt. Je slaat het album in ieder geval met een grote glimlach dicht. Het is ook een mooie manier om kostbare herinneringen met je (overleden) dierbare op te halen. 

5. Je herbeleeft leuke herinneringen

Tijdens het maken van het fotoboek herbeleef je alle leuke herinneringen. Je kent het waarschijnlijk wel. Als je terugkomt van vakantie val je al snel weer in je oude ritme. Zo sta je weer op vaste prik te sporten, de was op te vouwen en eet je elke dag om 18.00 uur. Zonde, want zo heb je na een paar dagen al het gevoel dat je nooit bent weggeweest. Maak daarom een fotoboek en haal alle leuke herinneringen weer naar boven. Niet alleen tijdens het maken komen de herinneringen terug, ook tijdens het openmaken van het pakket en telkens als je het fotoboek aan iemand laat zien. 

6. Heerlijk klusje voor in de winter

Een fotoboek maken is een ideale activiteit voor een koude, gure, winterse dag. Kachel aan, kopje thee erbij. Een heerlijke klus - en daarna kan je er de rest van het jaar van genieten. 

Albelli-fotoboeken Albelli-fotoboeken Albelli-fotoboeken

7. Je raakt je foto’s niet kwijt en hebt ze altijd binnen handbereik 

Waarschijnlijk maak je de meeste foto’s op je mobiel. Aangezien je zo makkelijk een foto maakt, heb je er waarschijnlijk een heleboel op je telefoon staan. Wat gebeurt er als je een nieuwe telefoon krijgt? Zet je ze dan allemaal over, of ben je ze dan kwijt? Ook wanneer je mobiel gestolen wordt of stuk gaat, kan het zijn dat je al je prachtige foto’s kwijt bent. Om dit te voorkomen is het slim om regelmatig een fotoalbum te maken. Bundel je mooiste foto’s in een fotoboek en zet ze veilig in de kast. 

8. Een momentje voor jou én je creativiteit 

Het maken van een fotoboek is een heerlijk momentje voor jezelf. Neem er de tijd voor en laat al je creativiteit erop los. Bij het maken van een fotoalbum kan je kiezen voor een strakke pagina-indeling en witte pagina’s, je kunt ook kiezen voor leuke achtergronden, sjablonen en stickers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Toch wat inspiratie nodig? Maak dan een keus uit een van de themaboeken. De keuze is enorm, denk aan babyboeken, huwelijksboeken en kookboeken. Kies een design dat je leuk vindt en vul het met foto’s en eventueel tekst. Heel creatief én wel zo makkelijk!

9. Een fotoboek maken is makkelijker dan je denkt! 

Een fotoboek maken is zo gemaakt. Tegenwoordig zijn de programma’s waarmee je zo’n album kan maken enorm gebruikersvriendelijk. Ook fijn: je kunt eraan werken wanneer het jou uitkomt. Een fotoboek hoeft niet in één keer af te zijn. Sla het boek tussendoor op en ga op een later moment verder. 

10. Maak gebruik van handige hulptools 

Ben je niet zo digitaal vaardig, heb je weinig tijd of lijkt het maken van een fotoalbum jou een verschrikkelijke klus? Kies dan voor bijvoorbeeld een Smart Assistent (slimme hulptool). Deze selecteert je beste foto’s en zet ze vast verdeeld over de pagina’s voor je klaar. Je kunt daarna creatief aan de slag als je wilt en de indeling kun je uiteraard ook gewoon wijzigen. Een kind kan de was doen. 

Redenen om een fotoboek te maken:

  • Baby’s eerste fotoboek
  • Trouwerij
  • Kookboek vol met je favoriete recepten 
  • Vriendschapsalbum
  • Overlijden 
  • Vakantiealbum
  • Moeder- of Vaderdag
  • Een nieuw huis, een nieuw boek 
  • Jaarboek
  • Bijzonder cadeau 

Auteur: Ilse Bloemendal