Ga naar de inhoud

Wat is typisch Nederlands eten? Deze 15 traditionele producten

Update:

Elk land heeft een aantal unieke gerechten. Welke producten zijn nou typisch Nederlands? Van stroopwafels tot kaas, van haring tot een patatje met: deze 15 oer-Hollandse producten mis je ongetwijfeld als je in het buitenland bent. Wat is jouw favoriete typisch Nederlandse eten?

15 typisch Nederland eten

1. Typisch Nederlands eten: Zoute haring

Een lekkere zoute haring, welke Nederlander houdt er niet van? Het seizoen van de haring start meestal in juni, als de nieuwe haring op de markt komt. Men eet de haring met uitjes, op een broodje of met zuur. Wil je het eten zoals vroeger? Pak dan de haring bij zijn staart, gooi je hoofd in je nek en laat de vis in je mond glijden. Het verhaal over het ontstaan van de zoute haring is een bijzonder verhaal. Haringen werden vroeger namelijk gezouten en meegenomen aan boord van lange zeereizen. Op die manier bleef de vis langer goed en hadden de mensen onderweg te eten. Dat het erg lekker bleek te zijn, blijkt elke dag maar weer. In Nederland eten we zo’n 76 miljoen haringen per jaar. Veel he?

2. Patat met mayonaise

Bijna overal op de wereld wordt patat gegeten. Maar bijna niemand doet er mayonaise op, dat doen alleen Nederlanders. Mayonaise komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De meeste landen eten friet liever met ketchup en vinden mayonaise erop maar iets raars. De verklaring: in die landen is patat een bijgerecht. In Nederland eten wij de patat los, zonder een ander gerecht erbij. Mayonaise vult namelijk enorm. Vergelijk het maar eens met ketchup. Sinds de opkomst van een patatje met mayonaise, combineren wij de saus met allerlei producten. Van aardappelen, sperziebonen en spruitjes. Wat eet jij allemaal met mayonaise?

3. Stroopwafels

De stroopwafel is bedacht in het begin van de 19e eeuw in Gouda, vandaar dat het ook wel de Goudse wafel wordt genoemd. De koek was gelijk populair en wij snappen waarom. Sinds 1870 wordt de stroopwafel ook in andere plaatsen gemaakt en kan je overal in Nederland genieten van een heerlijke stroopwafel. De verse stroopwafels op de markt zijn wel echt het allerlekkerst!

4. Typisch Nederlands eten: Drop

Nederlanders zijn gek op drop, terwijl de rest het maar een vies, gek snoepje vindt. Drop stamt uit de oude Griekse en Romeinse cultuur. Drop werd eerst niet gegeten als een lekker snoepje, maar als medicijn. Omdat drop slijm oplost, werd het veel gebruikt in hoestdrankjes. Wie dit medicijn regelmatig nam, ontdekte al snel dat het product best lekker was.

5. Kroketten

Nederlanders zijn dol op frituren, het liefst kroketten. Heerlijk, een broodje kroket met mosterd. De meest populaire variant is de vleeskroket. Dit is een kroket die als vulling een dikke ragout van vlees heeft. Een kroket is over de grens bijna niet te krijgen. Best gek, als je bedenkt dat de kroket oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Volgens de geschiedenisboeken hebben wij de ‘croquets’ te danken aan de kok van Lodewijk XIV.

6. Kaas

De beste kaas ter wereld komt uit Nederland. Toeristen komen daarom massaal naar Nederland om de kaasmarkt te bezoeken in Alkmaar, Edam of Gouda. Tijdens deze kaasmarkten zie je hoe het er vroeger aan toe ging op de kaasmarkten in Nederland. Je kunt er natuurlijk ook een stukje kaas proeven. Ontzettend leuk en leerzaam. Ben jij ooit op een kaasmarkt geweest?

7. Stamppot

Ook stamppot, hutspot en zuurkool zijn typisch Nederlandse gerechten. Stamppot wordt meestal gegeten met een paar scheppen jus, vetspekjes en een grote rookworst. Tegenwoordig zijn er veel hippere varianten van de stamppot te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een stamppotje met zoete aardappel en feta. Hier lees je wat verrassende feitjes over stamppot. Wij weten zeker dat jij dit nog niet wist!

8. Pannenkoeken

Wie lust er nou geen pannenkoeken? Ze worden meestal gegeten met kaas, appel, stroop of suiker. Pannenkoeken zijn een oer-Hollands gerecht, maar worden over de hele wereld gebakken. Maar nergens anders vind je pannenkoekenhuizen waar je tientallen soorten kunt bestellen! Laat staan een pannenkoekenboot waar je onbeperkt pannenkoeken eet. Nederlanders zijn dol op pannenkoeken! We eten ze dan ook als ontbijt, middageten en avondeten. Best wel gek, als je erover nadenkt.

9. Typisch Nederlands eten: Poffertjes

Poffertjes zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes. Erg lekker met roomboter, een dikke laag poedersuiker en eventueel een beetje stroop of Nutella. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar ze zijn het lekkerste als je ze zelf maakt of koopt op de markt bij de poffertjeskraam.

10. Oliebollen

Ook een oliebol kan zeker niet in het lijstje van oer-Hollandse gerechten ontbreken. Vanaf eind oktober staan de oliebollenkramen al in de stad en kun je deze heerlijke gefrituurde deegbollen (met of zonder krenten) kopen. We moeten toegeven dat het niet erg lekker klinkt, als je ze eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer. Een oliebol wordt gegeten tijdens de jaarwisseling, een Hollandse traditie. De oliebol is zelf al honderden jaren oud. De eerste recepten komen zelfs uit de 17e eeuw! Oud maar goud, zullen we maar zeggen.

11. Snert

Erwtensoep, wie is er niet mee opgegroeid? Deze soep, ook wel snert genoemd, is gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei, mét rookworst. De meeste Nederlanders eten een ‘bakkie snert’ als avondeten, met wat geroosterd brood met boter of roggebrood met spek erbij. Heerlijk om in de winter even op te warmen!

12. Boterhammen met hagelslag

Omdat je dit typisch Nederlands product niet snel vindt in het buitenland nemen Nederlanders, als ze een weekje op vakantie gaan, vaak de hagelslag mee. Veel buitenlanders vinden hagelslag helemaal geen ontbijt en vergelijken het meer met koek, snoep of lekkernij, omdat er zoveel suiker in zit en weinig/ geen voedingsstoffen.

Wist je dit? De naam chocoladehagelslag mag alleen gebruikt worden als de hagelslag meer dan 32% cacao bevat. 

13. (Gevulde) speculaas

Speculaas is ook een Nederlands product. Speculaas is een dikke koek met met speculaaskruiden. Deze lekkernij kan je het hele jaar door kopen, maar wordt vooral gegeten tijdens feestdagen als Sinterklaas en Kerst. Tijdens deze periode zie je regelmatig ook gevulde speculaas in de schappen liggen. Dit is speculaas met amandelspijs. Een heerlijke combinatie. Niets voor niets is dit product altijd snel uitverkocht!

14. Typisch Nederlands eten: Paprikachips

Paprikachips, wie is er nou niet dol op? Bijna 4 op de 10 zakken chips die verkocht wordt, heeft paprikasmaak. Dat is echt ontzettend veel! Ga maar eens bij jezelf na. Wanneer heb jij voor het laatst paprikachips gegeten?

15. Pindakaas

Pindakaas is ook een typisch Nederlands product met een bijzonder verhaal. Het werd 100 jaar geleden in de Verenigde Staten bedacht als goedkoop en voedzaam product voor slechte eters. Toen wij in Nederland na de Tweede Wereldoorlog te maken kregen met een economische crisis, werd het product hier ook populair. Omdat het product heel smaakvol was, is het een oer-Hollands product geworden. Veel Nederlanders nemen zelfs een pot pindakaas mee op vakantie!

Meer over: