Ga naar de inhoud

10 ouderwetse spelletjes om te doen met je kleinkinderen


 

Het is leuk en waardevol om ouderwetse spelletjes te spelen met je (klein)kinderen. Het is een fijne manier om je vrije tijd met elkaar door te brengen en het haalt een hoop nostalgische herinneringen op. Ga terug in de tijd met een gezellig potje sjoelen, ganzenbord of bellenblazen.

10 leukste spellen

Dit zijn de 10 leukste ouderwetse spellen om samen te doen met je (kleink)inderen:

1. Sjoelen

Sjoelen is een klassiek Nederlands gezelschapsspel dat enorm populair is. Het spel kan zowel door jong als oud gespeeld worden en is daarom een leuke activiteit om te doen tijdens een familie-uitje. Omdat het spel enige vaardigheid en precisie vereist, zorgt het voor een gezonde competitie tussen grootouders en kleinkinderen. Het geluid van de stenen die over de plank schuiven en het klappen van de poortjes maken de nostalgische ervaring helemaal af. 

2. Ganzenbord

Ganzenbord is een klassiek bordspel dat al eeuwen populair is en nog steeds gespeeld wordt. Het spel kan met meerdere personen gespeeld worden. Er zijn verschillende redenen waarom ganzenbord zo leuk is om met kleinkinderen te spelen. Ten eerste is het spel gebaseerd op geluk, waardoor de uitkomst onvoorspelbaar is en de spanning hoog oploopt. Verder heeft ganzenbord een aantrekkelijk en kleurrijk ontwerp met leuke illustraties van ganzen en andere dieren, waardoor het visueel aantrekkelijk is voor kinderen. Je kunt het vast nog wel beamen – dat grappige gansje, wilde jij altijd zijn. 

3. Bliklopen

Bliklopen is een leuk spel dat je met 2 blikken en een touwtje speelt. Boor 2 tegenover elkaar liggende gaten in de wand van het blik vlak bij de bodem. Steek een lang touw door de gaten en knoop de einden samen. Laat je kleinkind ermee lopen, terwijl hij of zij het touwtje aan het einde vasthoudt. Omdat je voor dit spel bijna geen materiaal nodig hebt, kan het overal worden gespeeld. Wat dacht je van de tuin of in het park? Buitenspelen is met dit spel weer helemaal leuk.

4. Knikkeren

Knikkeren is een eeuwenoud spel dat nog steeds favoriet is bij kinderen. Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden, bijvoorbeeld door een parcours te maken of door te proberen de knikker van de tegenstander uit het spel te stoten. Leuk om met je kleinkind eerst naar de speelgoedwinkel te gaan en hier een paar mooie lodders, bonken en mini-knikkers in te slaan. Dan maak je er een hele leuke dag van. 

5. Zakdoekje leggen

Zakdoekje leggen is een oud-Hollands spel dat vooral populair was in de jaren 50 en 60. Bij het spel probeert 1 persoon zo snel mogelijk een zakdoekje weg te grissen, terwijl de andere spelers proberen te voorkomen dat dit gebeurt. De speler bij wie de zakdoek ligt, staat op en probeert de zakdoeklegger te tikken. De kans is heel groot dat je kleinkind dit spel nog nooit gespeeld heeft – dat mag de pret niet drukken. Haal die zakdoekjes maar van zolder! 

6. Twister

Twister is een spel dat in de jaren 60 is ontwikkeld en nog steeds populair is. Bij het spel plaatsen spelers hun handen en voeten op verschillende kleurvlakken, zonder om te vallen. Het spel zorgt gegarandeerd voor een hoop lol. Als je niet meer zo goed ter been bent (ja, het spel vereist wel enige lenigheid!), beheer jij gewoon het draaibord. Lachen, gieren geblazen. Niet valsspelen he? 

7. Memory

Memory, wie kent het niet? Dit is een spel waarbij je een aantal kaartjes met plaatjes op de kop op tafel legt en spelers om de beurt 2 kaartjes omdraaien. Als de plaatjes op de kaartjes hetzelfde zijn, mag de speler de kaartjes houden. Het doel is om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen. Leuk om een variant te kopen van een thema waar je kleinkind dol op is. Denk aan zijn favoriete tv-programma of idool. Je kunt het zo gek niet bedenken – en het bestaat!

8. Tikkertje

Ben je nog goed ter been en is het lekker weer buiten? Dan is tikkertje een leuk idee. Tikkertje is een spel waarbij 1 persoon de tikker is en de andere spelers proberen te vluchten. Als de tikker iemand tikt, wordt deze persoon de nieuwe tikker. Het spel kan op verschillende manieren worden gespeeld, bijvoorbeeld met 1 tikker of met meerdere tikkers. Tikkie, jij bent ‘m! 

9. Stand-in-de-mand

Stand-in-de-mand is een nostalgisch spel waarbij 1 persoon in het midden staat en de anderen eromheen staan. De persoon in het midden moet proberen om de bal uit de handen van de andere spelers te tikken. Als de persoon in het midden de bal heeft, mag hij of zij proberen om deze door de benen van een van de andere spelers te gooien. Hoe vaak heb jij dit spel wel niet gespeeld vroeger? Het geeft je een heerlijk gevoel om je kleinkinderen dit spel ook te zien doen. 

10. Bellenblazen

Is het een mooie zomerse dag? Dan is bellenblazen een goed idee! Dit is een eenvoudige en leuke activiteit om samen met je kleinkinderen te doen. Je kunt hiervoor speciale bellenblaas kopen, maar je kunt ook zelf bellenblaas maken met afwasmiddel, glycerine en warm water. Dan heb je wel zo’n oud bellenblaasstokje nodig of maken van een lolly stokje met ijzerdraad. 

Wat was jouw favoriet? Of staat jouw lievelingsspel van vroeger hier tussen? 

Misschien vind je dit ook interessant? 

 

Meer over: