Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Waarom je altijd spelletjes moet blijven spelen

Mahjong, Candy Crush, Sudoku, Bubbles; grote kans dat je deze spelletjes wel eens online gespeeld hebt. Waarschijnlijk was je gelijk minstens een half uur verder. Dat is niets om je voor te schamen, het spelen van online spelletjes heeft namelijk verschillende positieve effecten op je gezondheid. Wij vertellen je niet alleen welke, maar geven je ook meteen de links naar de leukste online spelletjes. 

Spelletjes spelen houdt je hersenen actief

Dit geldt voor het ene spel meer dan voor het andere, maar over het algemeen zijn spelletjes goed om je hersenen actief te houden. Dit geldt niet alleen voor breinbrekers als Sudoku of Candy Match, ook bij andere spelletjes ben je scherper dan je denkt. Bij een Portugees onderzoek uit 2011 is zelfs gebleken dat het spelen van online spellen, ongeacht hoe lang, de cognitieve functies verbetert bij ouderen. Bij Tetris is het zelfs bewezen dat dit simpele spelletje het verlangen naar eten en drugs vermindert en de hersenontwikkeling stimuleert.

Zelfs bij relatief eenvoudige puzzels denk je dus al snel een paar stappen vooruit. Probeer dit maar eens uit met het nieuwste spel op Startpagina, Tiles.

Populaire online spelletjes

 • Bubble Shooter
 • Run 
 • Mahjong 
 • Bubble Game 
 • Lingo 
 • Rummikub 
 • Tetris 
 • Uno
 • Goldmine
 • Solitaire
 • Bomberman
 • Sims
 • Vex
 • Gold Strike

Goed voor je coördinatie

Ook hier weer een kanttekening, je moet het natuurlijk niet overdrijven, maar af en toe een spelletje Bubbles of Gold Strike is een goede manier om je fijne motoriek te trainen. Zowel achter de laptop als op de smartphone maak je steeds kleine, precieze bewegingen om al die gekleurde balletjes, snoepjes en andere figuurtjes weg te spelen. Wist je trouwens dat je van online spelletjes helemaal geen vierkante ogen krijgt? Uit onderzoek van een Amerikaanse wetenschapper, Daphne Bavelier, is gebleken dat je na het spelen van games juist beter grijstinten kunt zien. De effecten die zij in het onderzoek hebben gemeten, waren zelfs na 2 jaar nog aanwezig.

Even helemaal nergens aan denken

Als je veel aan je hoofd hebt, kun je een cursus mindfulness volgen, mediteren, of yoga doen. Maar je kunt het ook op een wat luchtigere en speelse manier proberen door je bijvoorbeeld extra te focussen op een spannend spelletje. Zo kun je even je hoofd helemaal leeg maken en tot rust komen, zonder dat je de deur uit hoeft. Mits je je niet te druk maakt over je highscores uiteraard.

Lekker sociaal

Het spelen van online spelletjes heeft intussen het imago gekregen dat het “ongezellig” en “niet sociaal” is. Veel ouders storen zich aan kinderen die alleen nog maar aan het gamen zijn. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat het, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet slecht is voor de sociale vaardigheden. Dat snappen wij wel, want sommige spellen zijn juist heel sociaal. Veel online spellen hebben namelijk een actieve community waar gezellig over van alles en nog wat gekletst wordt. Vooral bij de Bingo is het beregezellig. In sommige gevallen kun je er zelfs vriendschappen aan over houden. In je eentje achter een scherm zitten kan dus een bijzonder sociale aangelegenheid zijn.

Zin gekregen om een online spelletje te spelen? Startpagina heeft de leukste voor je uitgezocht!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal