Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Camper huren of kopen; alle voordelen op een rijtje

Vrij als een vogel door Europa rijden, lijkt dat je wat? Misschien is een campervakantie een goed idee voor jullie. Je kunt zo’n huis op wielen huren of kopen, wat is het handigste? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Reizen met een camper is ideaal. Alle spullen in de bak, je eigen kussens en dekbed op bed, de keukenkastjes goed gevuld en dan rij je het avontuur tegemoet. Met een eigen toilet en douche kun je gaan en staan waar je maar wilt!

Campers in soorten en maten

Huren of kopen: bedenk eerst wat voor camper je graag wilt hebben. Half-integraal of integraal? Bij een half-integrale camper is de voorkant, waar je zit als je in de camper rijdt, duidelijk afgescheiden van de rest van de camper. Bij een integrale camper is dat eigenlijk één ruimte. Een half-integrale camper lijkt nog echt op een bus, een sportief uiterlijk. Een integrale camper oogt van binnen juist wat ruimtelijker, maar toont misschien iets lomper. Een kwestie van smaak. Sommige campers hebben een extra – kleine -slaapplek boven de cabine. Dat heet officieel een alkoof-camper. Handig als je reist met kinderen, maar voor volwassenen is zo’n hoge slaapplek wel érg knus. En wil je het klein en overzichtelijk houden, dan ga je natuurlijk voor een compact camper: kleinere campers, iets minder luxe, wel licht en wendbaar op de weg.

Boeken over campers en routes

Camper kopen? Zet je wensen op een rij

Als je een camper gaat kopen, dan is het goed om van tevoren te bedenken aan welke eisen je ideale camper moet voldoen. Je kunt je oriënteren op een beurs, bijvoorbeeld de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. Ook bij grote camper-verkopers kun je gaan bekijken wat ze allemaal bieden. Zo ontdek je wat bij jullie past, en wat niet. Vaak bekijken mensen uitgebreid het interieur en alle technische snufjes van de camper, maar vergeten ze het belangrijkste: hoe rijdt hij? De rij-eigenschappen zijn vergelijkbaar met een busje of zelfs een kleine vrachtwagen, minder wendbaar dan een personenauto. Rij een stuk met een camper die je op het oog hebt om een goede keuze te maken. Let ook goed op hoe de stoelen zitten: die moeten goed aansluiten en steunen, want je gaat er vast lang inzitten als je onderweg bent.

Bekijk ook camper accessoires

Verzekeren

Win informatie in over de verzekering van een camper bij verschillende verzekeringsorganisaties. Je moet een camper minimaal WA verzekeren, maar je kunt die verzekering uitbreiden naar WA-casco of WA beperkt casco. Kijk goed naar de dekking in het buitenland, eventuele hagelschade en het meeverzekeren van accessoires, zoals een zonnescherm. Dekt je verzekering ook schade als je de camper uitleent aan vrienden of familie? Hoeveel apparatuur in de inventaris wordt gedekt door de verzekering? Allemaal zaken om goed na te kijken, voordat je een beslissing neemt.

Stalling

Je wilt het liefst zo veel mogelijk met je camper op pad, maar je zult niet het hele jaar weg zijn. Waar staat de camper als je niet op vakantie bent? Heb je een grote garage bij je huis, dan is dat perfect. Anders zul je een stalling moeten zoeken. Buren zullen er niet blij mee zijn als de camper langdurig een parkeervak bezet houdt in de wijk of lang op je eigen oprit staat. Een paar dagen voor of na de vakantie is meestal toegestaan, zodat je kunt in- en uitpakken, maar langer is zelfs wettelijk niet toegestaan. Kijk de regels in je woonplaats na, want regels verschillen per gemeente.

Huren kan ook

Een camper is een flinke investering, misschien wil je er (eerst) liever eentje huren. Er zijn verschillende verhuursites en bemiddelingsbureaus waar je je hart kunt ophalen. Op bepaalde websites verhuren mensen hun camper, voor de momenten dat ze er zelf niet mee op vakantie zijn. Je huurt dan, via een platform, van een particulier. Via de website wordt de verzekering en de betaling geregeld. Handig in deze tijd: kan de reis niet doorgaan, door corona-perikelen, dan kost je dat geen geld! Voordat je de camper huurt, is het goed om afspraken te maken met de verhuurder. Mag je huisdier mee in de camper? Wat zijn de afspraken over reizen in het buitenland, en moet je daar nog extra vignetten of verzekeringen voor regelen? En is het toegestaan om met de camper een festival te bezoeken? Allemaal dingen waar je liever niet achteraf mee wordt geconfronteerd.

Op een rijtje

  1. Bedenk wat voor soort camper bij je past. Groot of klein, superdeluxe of compact: er is keuze genoeg.
  2. Wil je kopen? Maak dan een uitgebreide proefrit. Denk na over de stalling van de camper en de verzekering.
  3. Ga je huren? Vergelijk verschillende huurplatforms en hun voorwaarden.

Lees ook:
Waar ga je naartoe met de camper? 
Dit zijn leuke steden in Nederland om te bezoeken.
Ook Duitsland is een heerlijk land voor een korte of langere vakantie met de camper.

Bron: ANWB.nl
Auteur: Sabina Posthumus