Ga naar de inhoud

Camper huren of kopen: voordelen op een rijtje

Update:
Camper huren of kopen

Vrij als een vogel door Europa rijden, lijkt dat je wat? Misschien is een vakantie per camper een goed idee voor jullie. Je kunt zo’n huis op wielen huren of kopen, wat is het handigste? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Ontdek hier of een camper wat voor jou is.

Met alle spullen onder een dak het avontuur tegemoet

Reizen met een camper is ideaal. Alle spullen in de bak, je eigen kussens en dekbed op bed, de keukenkastjes goed gevuld en dan rij je het avontuur tegemoet. Met een eigen toilet en douche gaan en staan waar je wilt!

Campers in soorten en maten

Huren of kopen: bedenk eerst wat voor camper je graag wilt hebben. Half-integraal of integraal? Bij een half-integrale reiswagen is de voorkant, waar je zit als je in de camper rijdt, duidelijk afgescheiden van de rest van de camper. Bij een integrale camper is dat 1 ruimte. Een half-integrale camper lijkt nog echt op een bus, een sportief uiterlijk. Een integrale camper oogt van binnen juist wat ruimtelijker, maar toont misschien iets lomper. Een kwestie van smaak. Sommige campers hebben een extra slaapplek boven de cabine. Dat heet officieel een alkoof-camper. Handig als je reist met kinderen. Voor volwassenen is zo’n hoge slaapplek wel érg knus. Hou je het liever klein en overzichtelijk? Ga dan voor een compact camper: dat is een kleinere camper met iets minder luxe, maar wel licht en wendbaar op de weg.

Boeken over campers en routes

Camper kopen? Zet je wensen op een rij

Als je een camper gaat kopen, dan is het goed om vooraf te bedenken aan welke eisen je ideale camper moet voldoen. Vraag advies aan andere camperaars of bezoek een beurs, bijvoorbeeld de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. Of breng een bezoek aan de grote camperdealers. Zo ontdek je wat bij jullie past, en wat niet. Vaak bekijken mensen uitgebreid het interieur en alle technische snufjes van de camper, maar vergeten ze het belangrijkste: hoe rijdt hij?

De rijeigenschappen van een camper zijn vergelijkbaar met een busje of zelfs een kleine vrachtwagen. Ze zijn minder wendbaar dan een personenauto. Rij een stuk met een camper die je op het oog hebt om een goede keuze te maken. Let ook goed op hoe de stoelen zitten: die moeten goed aansluiten en steunen, want je gaat er vast lang in zitten als je onderweg bent.

Bekijk ook de mogelijkheden tot het opslaan van kampeerspullen, is daar voldoende ruimte voor gemaakt in het ontwerp? Kies daarna welke spullen handig zijn om mee te nemen op reis.

Verzekeren

Win informatie in over de verzekering van een camper bij verschillende verzekeringsorganisaties. Je moet een camper minimaal WA verzekeren, maar je kunt die verzekering uitbreiden naar WA-casco of WA beperkt casco. Kijk goed naar de dekking in het buitenland, eventuele hagelschade en het meeverzekeren van accessoires, zoals een zonnescherm. Dekt je verzekering ook schade als je de camper uitleent aan vrienden of familie? Hoeveel apparatuur in de inventaris wordt gedekt door de verzekering? Allemaal zaken om goed na te kijken, voordat je een beslissing neemt.

Stalling

Je wilt het liefst zo veel mogelijk met je camper op pad, maar je zult niet het hele jaar weg zijn. Waar staat hij dan als je niet op vakantie bent? Heb je een grote garage bij je huis, dan is dat perfect. Anders heb je een stalling nodig, want buren zijn nooit blij met een camper langdurig in de straat of naast ze op d jouw krappe oprit. Een paar dagen voor of na de vakantie is meestal toegestaan, zodat je kunt in- en uitpakken. Langer is zelfs wettelijk verboden. Kijk de regels in je woonplaats na, want deze verschillen per gemeente.

Huren kan ook

Een reiswagen is een flinke investering, misschien wil je er (eerst) liever eentje huren. Er zijn verschillende verhuursites en bemiddelingsbureaus waar je je hart kunt ophalen. Op bepaalde websites verhuren mensen hun camper, voor de momenten dat ze er zelf niet mee op vakantie zijn. Je huurt dan, via een platform, van een particulier. Via de website wordt de verzekering en de betaling geregeld. Handig in deze tijd: kan de reis niet doorgaan? Dan kost je dat ook geen geld!

Voordat je de camper huurt, is het goed om afspraken te maken met de verhuurder. Mag je huisdier mee? Wat zijn de afspraken over reizen in het buitenland, en moet je daar nog extra vignetten of verzekeringen voor regelen? En is het toegestaan om met het busje een festival te bezoeken? Allemaal dingen waar je liever niet achteraf mee wordt geconfronteerd.

Voordelen van het huren

  1. Flexibiliteit: Het huren van een camper geeft je de vrijheid om verschillende campers uit te proberen en te ontdekken welk type het beste bij je past.
  2. Kostenbesparing: In plaats van een grote investering te doen bij het kopen van een camper, kun je met het huren geld besparen op aanschafkosten, verzekeringen en onderhoud.
  3. Geen opslagproblemen: Het hebben van een camper vereist vaak extra ruimte voor opslag wanneer je deze niet gebruikt. Bij het huren hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een geschikte opslagruimte.
  4. Geen zorgen over onderhoud: Het onderhoud kan tijdrovend en kostbaar zijn. Door te huren, hoef je je geen zorgen te maken over regelmatig onderhoud en reparaties.
  5. Uitproberen van verschillende bestemmingen: Het huren van een camper stelt je in staat om diverse bestemmingen en routes uit te proberen, zonder vast te zitten aan 1 specifieke locatie.

Nadelen van het huren

  1. Beperkte beschikbaarheid: Vooral tijdens drukke vakantieperiodes kan het moeilijk zijn om een camper te huren, omdat de vraag hoog is.
  2. Beperkte personalisatie: Bij het huren van een camper heb je beperkte mogelijkheden om de camper aan te passen aan jouw specifieke wensen en behoeften.
  3. Huurkosten op lange termijn: Hoewel huren op korte termijn voordelig kan zijn, kunnen de kosten op lange termijn oplopen en uiteindelijk duurder zijn dan het kopen van een camper.
  4. Beperkte verzekeringsopties: De verzekeringsdekking voor gehuurde campers kan beperkt zijn en mogelijk niet dezelfde bescherming bieden als een eigen verzekering voor een gekochte camper.
  5. Geen eigendom: Bij het huren van een camper heb je geen eigendom en ben je beperkt in het aanpassen of personaliseren naar jouw smaak.

Bron: ANWB.nl

Meer over: