Ga naar de inhoud

Camperaars staan graag langs Nederlandse kust, tekort aantal camperplaatsen dreigt

Update:
Camperplaatsen

Het onderzoek van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft aangetoond dat de Nederlandse kust bijzonder populair is bij Europese camperaars, vooral tijdens het hoogseizoen.

Helaas is er een structureel tekort aan camperplaatsen, waarbij veel locaties (59%) tijdens vakantieperiodes, in de zomer en op feestdagen camperaars moeten teleurstellen. Lees hoe het zit.

Toenemende populariteit van camperplaatsen in Nederland

“De kustregio’s laten door de drukte kansen liggen in het toerisme”, aldus Stan Stolwerk, directeur/bestuurder van NKC. In dit artikel gaan we dieper in op dit probleem en noemen we 5 favoriete gebieden waar je met je camper moet zijn geweest in Nederland.

3 kwart van de bezoekers van camperlocaties in Nederland is afkomstig uit ons eigen land. Echter, locaties aan de kust ontvangen meer camperaars uit het buitenland. Een camperaar verblijft gemiddeld 4 tot 6 dagen op een camperlocatie die gemiddeld 20 plaatsen telt. Het groeiende aantal camperaars draagt substantieel bij aan de lokale economie.

Het tekort aan camperplaatsen in gemeenten

Helaas is er sprake van een structureel tekort aan camperplaatsen in Nederland. Met name tijdens piekmomenten moeten veel gemeenten camperaars teleurstellen. Dit is vooral jammer omdat camperaars, in tegenstelling tot andere toeristen, vaak langere tijd op één locatie blijven. Hierdoor geven ze ook meer geld uit aan de lokale economie.

Oplossingen voor het tekort aan camperplaatsen

Stolwerk benadrukt dat gemeenten en kustregio’s kansen laten liggen. Er zijn namelijk verschillende oplossingen om het tekort aan camperplaatsen op te lossen. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld camperplaatsen toevoegen tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld in de sector van het agrotoerisme. Een andere mogelijkheid is om vergunningen te verstrekken voor tijdelijke uitbreidingsplaatsen bij bestaande locaties om wildkamperen tegen te gaan. Zo kan het groeiende aantal camperaars worden opgevangen en kan de vraag naar camperplaatsen beter worden afgestemd op het aanbod, met name aan de Nederlandse kust.

Top 5 mooiste camperplaatsen in Nederland:

1. De Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Nederland en een van de meest populaire bestemmingen voor kampeerders. Er zijn veel mooie camperplaatsen in de buurt van de Veluwe, zoals op de Veluwe zelf of in de omgeving van Apeldoorn of Arnhem. De natuur is hier adembenemend en er zijn veel wandel- en fietsroutes die je kunt volgen.

2. De Biesbosch

De Biesbosch is een ander prachtig natuurgebied in Nederland. Het is een uitgestrekt gebied met veel waterwegen en eilanden. Er zijn veel mooie camperplaatsen in de buurt van de Biesbosch, zoals in Dordrecht of Gorinchem. Je kunt hier heerlijk kanoën, varen of wandelen.

3. De Wadden

De Waddenzee is een uniek natuurgebied en 1 van de mooiste plekken in Nederland. Er zijn veel mooie camperplaatsen in de buurt van de Wadden, zoals op de eilanden Texel, Terschelling of Ameland. Hier geniet je van prachtige stranden, mooie duinen en een unieke natuur.

4. De Zeeuwse kust

De Zeeuwse kust is een populaire bestemming voor kampeerders in Nederland. Er zijn veel mooie camperplaatsen in de buurt van de Zeeuwse kust, zoals in Cadzand of Zoutelande. Hier is te genieten van prachtige stranden, mooie duinen en gezellige dorpjes.

5. Limburgse heuvels

De Limburgse heuvels zijn een prachtig gebied in Nederland. Er zijn veel mooie camperplaatsen in de buurt van de Limburgse heuvels, zoals in Valkenburg of Maastricht. Heb je een fiets mee? Dan is het extra genieten van prachtige heuvels, mooie uitzichten en gezellige dorpjes om een pitstop te houden.

Bron: NKC.

Meer over: