Draai voor klassieke weergave

Dit is de gezondste snack die je in de snackbar kunt bestellen

Frikandellen, kipnuggets en mexicano’s: op de menukaart van de snackbar vind je niet de meest gezonde snacks. Maar als je voor ongezonde begrippen de meest gezonde snack wilt nemen, wat bestel je dan in de snackbar? Wij zochten het voor je uit. 

Is géén van alle snacks gezond?

Nee, géén van alle snacks is gezond. Laten we dat even duidelijk benadrukken. Volgens hoogleraar Ingeborg Brouwer zitten er in de snacks te veel calorieën, te veel zout en te veel verkeerde (verzadigde) vetzuren. Niets gezonds aan dus. Maar als je dan toch een keuze moet maken, bijvoorbeeld omdat je aan het afvallen bent en voor je gevoel niet te veel wilt valsspelen, moet je in ieder geval niet voor de berehap gaan. Deze snack is het zwaarst en bevat de meeste calorieën. Een berehap is maar liefst 250 gram, terwijl de meeste andere snacks ongeveer de helft daarvan wegen. En zelfs als je kijkt naar de ingrediënten per 100 gram, eindigt de berehap onderaan het lijstje van gezonde snacks.   

Welke snack in de snackbar is het gezondst?

Nu we de minst gezonde snack weten, zijn we natuurlijk benieuwd naar de gezondste snack. Een kaassoufflé heeft te veel ongezonde vetten en calorieën om de gezondste snack te worden. Hoewel de bamischijf wat dat betreft beter uitkomt, bevat deze snack weer te veel suiker. Dat brengt je bij de favorieten onder Nederlanders: een frikandel of een kroket. Een frikandel bevat meer zout dan een kroket, en wordt vaak gegeten als ‘frikandel speciaal’. Met een klodder mayonaise, curry en uitjes. En dat geeft ons een uiteindelijke winnaar, namelijk de kroket. 

Top 10 gezondste snack van de snackbar

1.    Kroket (150 kcal)
2.    Vlammetjes, 4 stuks (160 kcal)
3.    Frikandel (190 kcal)
4.    Bamischijf (230 kcal)
5.    Kipcorn (240 kcal)
6.    Loempia (242 kcal)
7.    Kaassoufflé (282 kcal)
8.    Frikandel speciaal (284 kcal)
9.    Mexicano (297 kcal)
10.  Berehap (320 kcal)

Welke saus kun je er het best bij nemen?

Vervolgens kun je kijken naar welke saus je het best bij je snack kunt nemen. Bij een kroket gaat de voorkeur vaak uit naar mosterd of mayonaise. Mosterd bevat 7 kcal per 5 gram en mayonaise 33 kcal per 5 gram. Mosterd wint het dus van de mayonaise. Mocht je voorkeur toch uitgaan naar mayonaise, kun je altijd kijken naar ‘gezondere’ versies. Zo is suikervrije mayonaise goed voor een koolhydraatarm dieet. Het kan dan weer wel zo zijn dat deze mayonaise meer vetten bevat. Ketchup blijkt het gezondst van alle sauzen. Deze bevat namelijk 4 kcal per 5 gram. Ketchup bevat niet alleen weinig calorieën in vergelijking met andere sauzen, maar ook meteen weinig vet. En dan heb je nog light-varianten van ketchup, die de hoeveelheid suiker flink omlaaghaalt. Gezonder dan dat, zul je ze niet snel vinden!

Kan dat patatje er nog bij?

Nu je een snack en bijpassende saus hebt uitgekozen, rest de vraag: kan er nog een patatje bij? Een patatje  zonder bevat ongeveer 525 kcal; een patatje met komt daardoor al gauw uit op 630 kcal. Een patatje met mayonaise, maar zonder zout is dan weer 560 kcal. Laat je overigens niet afschrikken door al deze hoge getallen. Een bord spaghetti bevat ook 484 kcal. En daar hoor je niemand over.  

Houd jij je weleens bezig met koolhydraatarm eten? Dit is de reden dat het niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je brein. 

Bronnen: GoeieVraag, Quest
Auteur: Anouk Bruel