Bron: © Canva. Weet jij wanneer je het beste kruiden toevoegt aan je gerechten?
Kook je graag? Dan weet jij als geen ander dat kruiden en specerijen het verschil maken in je gerechte. Wij vroegen ons af: wanneer voeg je ze eigenlijk toe? Tijdens het bakken of juist pas op het bord? En maakt het verschil of je roerbakt, kookt of stooft?
In dit artikel geven we antwoord op de GoeieVraag: welke kruiden en specerijen moet je verwarmen en welke niet? En we geven tips voor een optimaal smaakresultaat.
Het verschil tussen kruiden en specerijen, zo zit het
Eerst even kort: kruiden zijn vaak de groene, bladrijke delen van planten (zoals basilicum of tijm), terwijl specerijen meestal afkomstig zijn van zaden, wortels of schors (zoals kaneel, peper of komijn).
Er zijn kruiden en specerijen die je beter wel en niet kan verwarmen tijdens het koken. Sommige smaken komen juist pas goed tot hun recht wanneer je ze verhit. Denk aan kruiden met een houtachtige structuur, zoals:
- Tijm
- Rozemarijn
- Oregano (gedroogd)
Deze kun je prima mee laten koken, bakken of stoven. Ze geven geleidelijk hun smaak af en worden er niet bitter van. Specerijen zoals:
- Komijn
- Korianderzaad
- Kurkuma
- Kerriepoeder
- Paprikapoeder
Deze soorten kruiden en specerijen bak je kort in olie (zoals bij curry’s of stoofschotels). Dat versterkt hun smaak en aroma. Pas wel op met paprikapoeder: als je het te heet bakt, kan het de smaak bitter smaken.
Kaneel(stokjes) zijn ideaal voor stoofpotten of rijstgerechten. Het geeft een diepe, warme smaak af als het lang meekookt.
Deze kruiden voeg je beter achteraf toe
Sommige kruiden verliezen juist hun kracht of kleur als je ze mee verwarmt. Het zijn de verse en zachte kruiden, zoals:
- Basilicum
- Peterselie
- Koriander (blad)
- Dille
- Bieslook
Deze kun je het beste op het einde toevoegen of gebruiken als garnering. Verhit je ze te lang, dan verliezen ze hun frisse smaak en zien ze flets.
Gedroogde groene kruiden zoals munt en dragon zijn snel bitter als ze meekoken. Knoflook (fijngehakt of geperst) kun je wel meebakken. Doe dit wel kort en op een matig vuur. Verbrandt knoflook smaakt bitter.
Lees ook: Gedroogde kruiden over de datum, dit is wanneer ze bederven.
Verschil per bereidingswijze kruiden en specerijen
- Roerbakken: voeg specerijen vroeg toe en pas op met zachte kruiden.
- Stoven/koken: houtachtige kruiden en kaneel mogen lang mee. Zachte kruiden pas op het einde.
- Grillen/bakken in de oven: voeg droge specerijen toe aan een marinade of strooi ze eroverheen. Zachte verse kruiden liever pas na het bakken erover strooien.
Handige tip: Kruiden of specerijen extra smaakvol maken? Rooster ze kort in een droge pan vóór je ze gebruikt. Dit werkt goed bij komijn, mosterdzaad, korianderzaad en zelfs zwarte peper. Je keuken gaat er heerlijk van ruiken én de smaak verdiept zich.
Tot slot: Er is geen vaste regel voor elke situatie en met een beetje kennis en gevoel voor timing haal je het meeste uit je kruidenrek. Experimenteer gerust en ontdek wat jouw favoriete combinatie is!