Ga naar de inhoud

Eendenkroos (waterlinzen): de verrassende nieuwe groente op je bord

Eendenkroos, waterlinzen Bron: © Canva. Waterlinzen is het sla van de toekomst. 

Stel je voor: een zee van miniatuurplantjes glinstert op de vijver en straks op je bord: eendenkroos. De zogeheten waterlinzen heeft de EU onlangs als nieuw voedsel erkend. De groene krachtpatser verdient een plek naast je stamppot of smoothie, en wel om meer dan 1 reden, lees snel verder.

Eendenkroos groeit snel

Eendenkroos is klein en groeit razendsnel. Sommigen verdubbelen hun biomassa zelfs binnen enkele dagen. Op een liter water groeien tientallen kilo’s droge stof per jaar. Ver boven wat soja ooit levert. Dankzij die groei-intensiteit zonder landbouwgrond is dit gewas 6 keer efficiënter is dan soja bij eiwitproductie.

Eiwitbom uit de sloot

Met 40 tot 45 % eiwit in drooggewicht én alle essentiële aminozuren, is eendenkroos een volwaardige plantaardige eiwitbron. Bovendien zit het boordevol mineralen, vitamines en antioxidanten, een voedingspakket waar veel groenten jaloers op zijn.

Zo uit de vijver op je vork

Wageningen Universiteit en Research leidt een groots onderzoeksproject waarbij alles is onderzocht: smaak, textuur, veiligheid en maatschappelijke acceptatie van eendenkroos. Onderdeel van dit traject is het verkennen van verwerkingsmethoden, vers, bevroren, als pesto of eiwitpoeder, met hulp van industriële partners.

In de keuken is eendenkroos neutraal van smaak en rijk aan textuur. Probeer het als groene pesto op je brood, verwerk het in een smoothie of vermeng met stamppot. Blancheren of drogen breekt vezels af en vermindert antinutriënten, zo komt de volle voedingswaarde naar voren.

Eendenkroos klaar voor de schappen van de supermakt

Dankzij een EU-novel foodstatus is eendenkroos eindelijk klaar voor de schappen van de supermarkt. Begin 2023 diende WUR een aanvraag in voor 2 soorten. Andere stammen, al bekend uit Zuidoost-Azië, kregen al eerder de goedkeuring als ‘traditional food’.

In de achtertuin van vooruitstrevende voedselbedrijven werken ze hard aan het voorbereiden van kant-en-klare snacks, smoothies en zelfs vleesvervangers.

Eendenkroos heeft minder water, minder land en minder CO₂ nodig dan eetbare gewassen. Door te telen in gesloten systemen voorkom je vervuiling in water en bodem én minimaliseer je stikstof- en fosfaatverliezen, een win-win voor natuur en boer.

Zelf waterlinzen (eendenkroos) kweken

Het is niet moeilijk om zelf waterlinzen te kweken:

  • Je hebt alleen een brede, ondiepe (ongeveer 6 tot 10 cm) schone bak nodig, met liefst minimaal 6 uur zonlicht per dag of kunstlicht, en water op kamertemperatuur (circa 18 tot 24 °C).
  • Gebruik water zonder chloor of regenwater met een neutrale pH (6,5 tot 7,5) en voeg eventueel verdunde vijver- of aquariumplantmest toe om groei te stimuleren.
  • Begin met een startercultuur en spreid die voorzichtig over het wateroppervlak zodat binnen enkele dagen de dekking toeneemt, doorgaans verdubbelt de biomassa elke 3 tot 5 dagen.
  • Houd het water stil, want te veel stroming remt groei en bevordert algen. Oogst regelmatig (ongeveer 30 tot 40 % per keer) om overgroei te voorkomen. Ververs deels het water om voeding en balans te behouden, en verwijder verkleurde of bedorven plantjes.

Na de oogst spoel je de waterlinzen goed, bewaar je ze koel in een afgesloten bak, en zijn ze geschikt voor consumptie in salades, smoothies of stamppot.

Wat begon als een onschuldig waterplantje dobberend tussen de eendjes, ontpopt zich nu als een ecologisch én culinair superfood. Eendenkroos vormt een brug tussen voedzaam eten en verantwoord produceren. Onze verwachting? Binnenkort zie je dit groene miniwaterplantje in de supermarkt.

Geïnspireerd door deze sla van de toekomst, of denk jij ‘Geef mijn portie maar aan Donald’?

Kijk ook deze video met voorbeelden van zelfs waterlinzen in kaas >>

Bronnen:

Wur.nl, groenkennisnet.nl, verantwoordeveehouderij.nl

Meer over: