Ga naar de inhoud

Cola als schoonmaakmiddel: ontdek de kracht

Update:
Schoonmaken met cola

Cola is niet alleen een dorstlessende drank, het heeft ook verschillende andere verrassende toepassingen. Lees hoe dit wonderdrankje moeiteloos vuil en vlekken verwijdert en welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Hoe werkt Cola als Schoonmaakmiddel?

Dit wonderdrankje bevat koolzuur, fosforzuur, en suiker, samen met een mix van andere ingrediënten die het zijn kenmerkende smaak geven. Deze samenstelling biedt verrassende schoonmaak voordelen.

Tips wat je allemaal met Cola schoonmaakt

Door de unieke samenstelling van ingrediënten kan Cola verschillende vlekken en vuil verwijderen, waardoor het een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief is voor traditionele schoonmaakmiddelen.

  • Vetvlekken: Kan Cola vetvlekken verwijderen? 
    Ja, zeker! Het zuur in Cola helpt vetvlekken op verschillende oppervlakken afbreken. Breng een kleine hoeveelheid Cola rechtstreeks aan op de vlek, laat het een paar minuten inwerken en wrijf vervolgens voorzichtig met een microvezeldoek of borstel om de vlek te verwijderen.
  • Roestvlekken: Kan Cola gebruikt worden om roest te verwijderen?
    Absoluut! Het kan roestvlekken op metalen oppervlakken effectief aanpakken. Laat het aangetaste item een paar uur weken in een kom met Cola. De zure eigenschappen breken de roest af, waardoor het gemakkelijker wordt om het schoon te maken met een schuursponsje of borstel. Een betaalbare roestverwijderaar. Bekijk het resultaat in onderstaande video.
  • Kledingvlekken: Kan Cola vlekken verwijderen uit kleding en stoffen?
    Ja, het kan helpen bij het verwijderen van sommige vlekken uit kleding en stoffen. Breng voorzichtig wat Cola rechtstreeks op de vlek aan en dep het met een schone doek. Let op: test altijd eerst op een onopvallende plek (bijvoorbeeld aan de binnenkant van de kleding) om te controleren of de stof niet wordt aangetast.
  • Verwijderen van kauwgom: Als kauwgom vastzit aan kleding, schoenen of tapijten, giet dan wat Cola over de plek en laat het een paar minuten inwerken. De kauwgom moet zo gemakkelijker te verwijderen zijn.
  • Verwijderen van vlekken op de vloer: Als er olie- of vetvlekken op de (garage)vloer zijn, giet dan wat Cola over de vlekken en schrob ze weg.
  • Schoonmaken van potten en pannen: Het zuur in Cola kan helpen bij het losweken van aangebrande resten in potten en pannen. Giet wat in de pan, laat het een tijdje weken en schrob vervolgens om hardnekkige vlekken te verwijderen.
  • Haarverzorging: Er gaan geruchten dat Cola kan helpen bij het verwijderen van resten van stylingproducten in het haar. Het wordt echter aangeraden om voorzichtig te zijn en het niet te vaak te doen, omdat de suikers en zuren schadelijk kunnen zijn voor het haar.
  • Tuinieren: Sommige tuiniers zeggen dat het gebruik van Cola als meststof helpt bij het stimuleren van plantengroei, vooral voor tomaten en rozen. Het hoge suikergehalte in Cola is nuttig voor planten.

WC-pot schoonmaken met Cola

  • Vieze toiletpot: Is Cola geschikt voor het reinigen van toiletpotten?
    Ja, het kan gebruikt worden om hardnekkige vlekken in toiletpotten te verwijderen. Giet een blikje leeg in het toilet en laat het een paar uur of zelfs een nacht inwerken. Het zuur in de Cola helpt om kalkaanslag en vuil los te maken, zodat het gemakkelijker weggespoeld kan worden met een toiletborstel. Coca Cola waarschuwt voor deze truc, aangezien het de glazuur van de pot kan aantasten.

    Er zijn nog meer huis-, tuin- en keukentips voor de toilet, zoals citroen, vaatwastabletten of baking soda.

Roest verwijderen

Tekst gaat onder de video verder >>

3x huis-, tuin- en keukentips over het gebruik van cola

Grootmoeders hebben altijd al een speciale plek gehad in onze harten. Ze zijn niet alleen een bron van liefde en warmte, maar ook bewakers van waardevolle kennis en tradities. Door de jaren heen hebben grootmoeders ons geleerd hoe we met eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals cola diverse alledaagse problemen oplossen:

  1. Sommige grootmoeders beweren dat het drinken helpt bij het verlichten van maagklachten en misselijkheid, maar het is altijd het beste om medisch advies in te winnen voor eventuele gezondheidsproblemen.
  2. Als je een brandwond hebt opgelopen, kan het de pijn verzachten om er een beetje Cola over te gieten, voordat je medische hulp zoekt. Het vervangt echter niet de noodzaak om de wond op de juiste manier te behandelen.
  3. Grootmoeders raden aan om het drankje op de accupolen van een auto te gieten, om eventuele corrosie te verwijderen en een betere elektrische verbinding te bevorderen. Echter, moderne auto’s hebben meestal verzegelde accu’s en hebben deze behandeling niet nodig.

Meer dan een drankje!

Wie had ooit gedacht dat onze geliefde Cola, naast het lessen van onze dorst, ook een uitstekende huishoudelijke metgezel is? Van het verwijderen van vlekken tot het ontroesten van oude metalen schatten, het heeft zich bewezen als een veelzijdige en verbluffende schoonmaakgoeroe!

Meer over: