Draai voor klassieke weergave

Verrassende ideeën voor een bucketlist op latere leeftijd

Een bucketlist is een lijst met dingen die iemand gedaan wil hebben voor het leven voorbij is. Nu zijn er een heleboel doelen die standaard op elke bucketlist terechtkomen, zoals een verre reis maken. Maar wat zijn echt dingen waar je nog nooit aan toe bent gekomen, en nu op latere leeftijd wel tijd voor hebt?

Het woord ‘bucketlist’ komt van ‘kick the bucket’. In het Nederlands betekent dat de pijp uitgaan of het loodje leggen. Zo’n loodjeslijst wordt vaak gemaakt voordat mensen de vijftig passeren, of wanneer ze terminaal ziek blijken te zijn. Maar eigenlijk is het op elke leeftijd en elk moment een verrijking om een bucketlist te maken. We vergeten namelijk vaak wat we echt belangrijk vinden in het leven en maken geluksstofjes aan wanneer we onze eigen lijst kunnen afstrepen.

Top 10 bucketlist ideeën

1.    In een ander land wonen (voor minstens een halfjaar)
2.    Op blind date gaan 
3.    Je grootste angst overwinnen
4.    Vrijwilligerswerk doen
5.    Leren motorrijden
6.    Je droomhuis bouwen
7.    Je duikbrevet halen
8.    Seks opnieuw ontdekken 
9.    Meedoen aan een pokertoernooi
10.  Je huishouden uitbesteden

In een ander land wonen 

Op latere leeftijd denken de meeste mensen dat het lastiger wordt om ergens anders ‘opnieuw’ te beginnen. Maar naar het buitenland vertrekken, betekent niet meteen dat je alles achter hoeft te laten. Je kunt makkelijk voor een bepaalde periode naar het buitenland gaan. Sterker nog, hoe ouder je bent, hoe aannemelijker dat je je hypotheek hebt kunnen aflossen. Wanneer je financiële situatie een stuk zekerder is, heb je budget om uit te geven aan jouw bucketlist. En als dat niet het geval is, is het een mogelijkheid om aan het steeds populairder wordende huizenruil mee te doen. Dan kunnen jullie elkaar meteen wegwijs maken in jullie omgeving. 

Op blind date gaan

Op blind date gaan is er ook één die niet kan missen op je bucketlist. En dat is zeker niet alleen voor wanhopige singeles. Er zitten een heleboel voordelen aan een blind date. De gezonde zenuwen die je voor een afspraakje hebt, zullen er nu nog meer zijn. Je hebt tenslotte geen idee wat je te wachten staat. Je kunt niet kieskeurig zijn of vooroordelen hebben. Vaak wordt een blind date namelijk door je omgeving geregeld. Je stapt uit je comfortzone, en de mooiste dingen gebeuren vaak wanneer je het anders aanpakt. Bovendien hoef je elkaar niet meer te zien, als er echt geen klik is.

Je grootste angst overwinnen

Iedereen heeft wel een bepaalde angst: hoogtevrees, kleine ruimtes, afwijzing of je mening geven. Grote kans dat je daar dan ook al je hele leven mee rondloopt. Stel jezelf (meerdere keren) bloot aan het gevaar om je angst te overwinnen. Hoe vaker je de angst in de ogen aankijkt en de situatie aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Of neem een cursus om dit te kunnen doen. Juist op latere leeftijd haal je nergens meer voldoening uit dan dat te overwinnen waar je al langer mee worstelt.

Vrijwilligerswerk doen

Als er iets is waar je voorheen geen tijd voor had, omdat je ervoor moest zorgen dat er brood op de plank kwam of omdat je een gezin moest onderhouden, is het vrijwilligerswerk. Nu is het tijd om je in te zetten voor datgeen waar je passie voor hebt. Of dat nu een goed doel in Afrika is, het bijstaan van het plaatselijke dierenasiel of het helpen van mindervaliden. Er zijn een heleboel organisaties die vrijwilligers zoeken. Het kan niet anders dan dat jouw kennis ergens goed van pas komt.

Leren motorrijden

Als je het motorrijders vraagt, is dit het mooiste wat er is. Nergens voel je je vrijer dan op je motor, rijdend over je eigen route. Schrijf je in voor rijlessen met de motor en behaal je rijbewijs om zelf op pad te kunnen. Het is een investering, maar er staat je een hoop te wachten. De bijkomende voordelen zijn dat je op de mooiste plekken en wegen terechtkomt, er een hoop naar je wordt gezwaaid en wildvreemde mensen je zullen aanspreken, waardoor je nieuwe mensen leert kennen.

Wil je graag iets nieuws leren, maar ben je bang dat je er te oud voor bent? Onzin! Er zijn genoeg geschikte cursussen voor vijftigplussers, zonder veel verplichtingen en vooropleidingseisen.

Auteur: Anouk Bruel