Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Ouder worden en seks, 6 tips om het te verbeteren

Ouder worden heeft invloed op je seksuele behoeftes. In de meeste gevallen neemt de lust af. Maar dit houdt zeker niet in dat er geen seksueel genot meer beleeft kan of mag worden. Met deze tips kun je je seksleven weer een oppepper geven.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Ouder worden en seks

Hoe ouder je wordt, hoe meer je seksbeleving verandert. Veel ouderen zeggen dat de seks met de jaren beter wordt, omdat ze beter weten wat ze willen en beter op elkaar ingespeeld zijn. Daarentegen verandert je hormoonhuishouding en daarmee de hele seksbeleving. Tegelijkertijd komen met het ouder worden seksuele klachten meer voor: minder zin hebben in seks, erectieproblemen, een droge vagina of pijn bij het vrijen. En dan hebben we het nog niet eens over de lichamelijke kwaaltjes die het niet makkerlijker maken. Uit onderzoek van Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers blijkt dat dit de voornaamste redenen zijn dat de meeste senioren nog wel seksueel actief zijn, maar veel minder dan voorheen. Het lichaam en de geest veranderen, maar de lust zit er nog zeker. Soms moet die wel wat aangewakkerd worden. Wat is daarvoor de beste manier? 

Seks goed voor lichaam en geest

Seks is een goede manier om je lichaam vitaal en gezond te houden. Seks werkt daarnaast rustgevend en is een goede manier om depressies en stress te onderdrukken. Wist je ook dat zoenen goed is voor je gebit? Als we ouder worden, hebben we niet meer zo veel seks al vroeger, maar vaak wel goed: lang en liefdevol. Het gaat meer om de kwaliteit dan de kwantiteit! Wil je je seksleven weer oppakken, maar heeft je partner of jijzelf géén of minder zin in seks? Er zijn allerlei redenen waarom seks niet (meer) lukt, de zin is afgenomen of gewoon verdwenen. Dit kun je ertegen doen.

6 tips voor een beter seksleven

 1. Communicatie is erg belangrijk: Erover praten is een van de meest effectieve manieren om met je partner naar een oplossing te zoeken. Vind je dit lastig? Probeer het dan op een indirecte manier. Laat je partner bijvoorbeeld een artikel of social media bericht over seks lezen en gebruik dit als aanknopingspunt. 

 2. Verras je partner. Je partner verrassen is altijd een goed idee. Waarom zou je dit dan ook niet doen in de slaapkamer? Je kunt een speciale outfit aantrekken, een lieve brief of kaartje schrijven of wat in je partner zijn/ haar oor fluisteren… Iedereen houdt van verrassingen en verrast worden!
   
 3. Doorbreek de sleur. Als je seksleven al jaren hetzelfde is, is het tijd voor verandering. Het is dan niet heel gek dat de lust langzamerhand verdwijnt, omdat de spanning en het onverwachte verdwijnt. Heb daarom eens seks op een andere plek of probeer een andere sekspositie uit. Er zijn honderden verschillende seksstandjes, je bent nooit uitgeprobeerd. 
   
 4. Maak gebruik van seksspeeltjes. Seksspeeltjes prikkelen de zintuigen en de fantasie en voeden lust en verlangens. Een olie die bedwelmt, een veer die plaagt en prikkelt, een blinddoek voor een sensueel avontuur, een vibrator voor extra genot: met seksspeeltjes beleef je erotische hoogtepunten, die je soms met reguliere seks niet kan bereiken. Daarnaast bieden seksspeeltjes (link 3) je ook de unieke kans om je eigen of partners lichaam en behoeftes opnieuw te ontdekken. Er zijn ontzettend veel seksspeeltjes op de markt. Bedenk daarom eerst wat je wil bereiken met het speeltje en wat je lekker vindt. Pas dan kan je gericht opzoek gaan. 
   
 5. Zorg dat je ontspannen bent. Ontspanning is erg belangrijk. Hierdoor geef je je lichaam de kans om even bij te komen en open te staan voor seks. Neem samen eens een warm bad of masseer de voeten of rug van je partner en vergeet voor even de dagelijkse taken. 
   
 6. Daag jezelf uit. Doe je partner eens een plezier als hij of zij wel behoefte heeft aan seks, terwijl jij dit zelf niet hebt. Als je begint, krijg je meestal zelf ook zin. Het moet waarschijnlijk even aangewakkerd worden, maar het levert je zeker wat op. 

Wat als seks echt niet meer lukt? 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn als het echt niet meer lukt. Dit kan bijvoorbeeld komen door alcohol of medicijngebruik. Medicijngebruik kan een invloed hebben op je lust en seksbeleving. Als er erectieproblemen in het spel zijn, zijn er diverse middelen die je kunt proberen. Denk aan medicijnen zoals Viagra, maar ook aan voedingssupplementen zoals Prelox. Overleg dit altijd met je huisarts, want medicijnen tegen erectiestoornissen mogen niet altijd in combinatie met andere medicijnen worden gebruikt. En wees gewaarschuwd: het zijn geen wondermiddelen. Als jij of je partner last heeft van vaginale droogte, kun je glijmiddel proberen. Het is tot slot van belang dat je niet te hoge eisen stelt. Hoe ouder je wordt, hoe minder energie je hebt. Het lichaam veranderd en werkt anders dan vroeger. Hoe dan ook, ontdek, experimenteer, praat en zoek hulp als het samen niet lukt. 

Dit weten de meeste niet! Overspel in je relatie heeft ook voordelen. Lees hier waarom. 
Deze erotiek verzameling biedt alles om je seksleven een boost te geven. 

Auteur: Ilse Bloemendal