Draai voor klassieke weergave

Betaalbare cursussen en vrije opleidingen voor vijftigplussers

Uit onderzoek blijkt dat 50-plussers de voorkeur hebben op latere leeftijd te leren om bij te blijven en nieuwe inzichten op te doen. De enige reden dat het niet wordt gedaan is vanwege verplichte cursusdagen of hoge kosten. Daarom hebben wij de cursussen op een rijtje gezet die niet veel budget en verplichte tijd van je vragen.

Waarom studeren na je vijftigste?

Studeren na je vijftigste is helemaal van deze tijd. Hoewel de meeste schoolbanken nog altijd worden bezet door scholieren en jonge studenten, zijn er genoeg opleidingen en cursussen voor vijftigplussers. Je hoeft dan ook niet te denken dat je er te oud voor bent. Herken je het gevoel dat je jarenlang geen nieuwe informatie hebt opgestoken? Je staat er niet bij stil, maar het lezen van de krant en het installeren van een nieuwe iPad of smartphone valt ook onder nieuwe kennis opdoen.

Voordelen en nadelen studeren op latere leeftijd

Het enige nadeel is dat het op latere leeftijd ietwat moeilijker wordt om nieuwe informatie snel op te slaan en te onthouden. Het voordeel is daarentegen dat je vaak gemotiveerder bent, omdat je er bewust voor kiest om te leren en meer vrije tijd hebt. Zolang je ervoor wilt gaan en de tijd neemt, is studeren na je vijftigste een aanrader. 

1.    Hoger onderwijs voor 50+

HOVO, Hoger Onderwijs voor Ouderen, biedt cursussen voor vijftigplussers, zonder verplichtingen en vooropleidingseisen. De kosten vallen laag uit en liggen volledig in eigen hand. Je betaalt namelijk niet per collegejaar, alleen voor de cursussen waar je je voor inschrijft. Daarnaast kies je zelf de periode en hoeveel tijd je hebt voor zelfstudie. Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in psychologie of heb je meer willen weten over onze geschiedenis? HOVO wordt aangeboden door verschillende universiteiten en Hbo-instellingen. Bekijk het cursusaanbod van een opleidingsinstituut bij jou in de buurt. De meeste opleidingen bieden cursussen overdag aan; bij enkelen kun je ook in de avonden en in het weekend terecht.

2.    Gratis een andere taal leren

Gratis een andere taal leren? DuoLingo, Memrise of babbel zijn apps waarmee je op een eenvoudige manier een nieuwe taal kunt leren. Download het op je tablet of smartphone, of open de website via je computer. Kies vervolgens een taal uit die je wilt leren. Of dat nu een taal is waar je enigszins bekend mee bent of dat het een geheel nieuw woordenboek voor je is. Maak kosteloos gebruik van de kant-en-klare lessen. Voor je het weet kun je je basiskennis Italiaans toepassen tijdens een vakantie aan het Gardameer of kun je eindelijk communiceren met die Spaanse buurman. 

3.    Cursussen om online te gaan

Seniorweb en Udemy bieden cursussen om online te gaan en handig te worden met programma’s als Word en Excel. Of om meer te leren over de software Windows 10, te leren e-mailen met verschillende platformen of foto’s te beheren en te bewerken op de computer. De cursussen van Seniorweb zijn voor leden geheel gratis en op elk moment en in je eigen tempo te volgen.

4.    Creatieve cursussen voor vijftigplussers

Naast taalcursussen en computerlessen zijn er een heleboel creatieve cursussen te volgen. Zo kun je digitaal les krijgen in aquarelleren, bloemschikken en handlettering. Aan de hand van online persoonlijke begeleiding, foto’s met hoe het stap voor stap moet en videomateriaal komt je creativiteit naar boven. Doordat het online wordt gegeven en je zelf kunt bepalen wanneer je je nieuwe hobby uitvoert, is het enorm laagdrempelig. Volg je de cursus liever met een vriend(in)? Nodig hem of haar uit en ga samen aan de slag aan je eigen keukentafel.

Lees ook

Bronnen: 65plus, Seniorweb
Auteur: Anouk Bruel