Ga naar de inhoud

Boef B2 Harry Dikmans op 96-jarige leeftijd overleden

Update:
Boef B2 Bassie en Adriaan, Harry Dikmans

Harry Dikmans, de eerste acteur die de rol van de slechthorende boef B2 vertolkte in de geliefde televisieseries van Bassie en Adriaan, is afgelopen vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Naast zijn acteerkunsten was Dikmans ook sneltekenaar, variétéartiest en clown in het circus.

1e boef uit Bassie en Adriaan: dit zijn de fragmenten uit de serie

Het hoogtepunt van Dikmans’ carrière kwam met zijn vertolking van B2. In 1978 maakte hij zijn debuut als deze iconische boef in de serie ‘Bassie & Adriaan: Het geheim van de sleutel‘. Een jaar later, in 1979, keerde Dikmans terug naar het scherm als B2 voor de serie ‘Bassie & Adriaan: De Diamant‘.

Zijn unieke interpretatie van dit personage was geliefd bij jong en oud. Of beter gezegd: is geliefd bij jong en oud. De series zijn inmiddels een actieve subcultuur met fan pagina’s van Bassie en Adriaan. Dit zijn de leukste filmfragmenten van Bassie en Adriaan met Harry Dikmans in actie:

Bekijk hier de nostalgische beelden van de Bassie & Adriaan Channel en lees daarna verder >>

Bassie & Adriaan: Het geheim van de Sleutel (1978 – 1979)

Bassie & Adriaan: De Diamant (1978 – 1979)

Een leven op tv en in Benidorm

Geboren in Rotterdam, bracht Dikmans een groot deel van zijn leven door in Zeeland en later in Benidorm, Spanje.

Als sneltekenaar werkte Dikmans op braderieën en bij bedrijven. Ook tekende hij artiesten zoals André van Duin, Lenny Kuhr en Ron Brandsteder tijdens de tv-show ‘Dag 80, hallo 81’. De oude tv-beelden zijn zo grappig en gedateerd. Je moet ze echt even hieronder terugkijken.

Bekijk Dag 80, Hallo 81 en lees daarna verder >>

Bekijk hier de beelden van Omroep Zeeland uit de tijd dat Dikmans nog in Benidorm woonde en lees daarna verder >>

Na val en kort ziekbed overleden in ziekenhuis in Zeeland

Zijn avontuurlijke geest bracht Dikmans naar verschillende plaatsen, maar uiteindelijk keerde hij op latere leeftijd terug naar Zeeland.

Na een val en een daaropvolgend kort ziekbed, is Harry Dikmans overleden in een verzorgingstehuis in Zierikzee, zoals gemeld door Omroep Zeeland. Zijn familie herinnert zich de man met een scherpe humor en voelen vrede in het feit dat hij op respectabele leeftijd is heengegaan.

Hoewel hij niet meer onder ons is, leeft Harry Dikmans straks voort in de series en zijn eigen kunstnalatenschap.

Herinner je je Harry niet en keek je wel naar Bassie en Adriaan? Dan herken je vast Harry’s broer Joop Dikmans nog wel. Joop was de tweede boef B2. Joop Dikmans overleed eerder, in 2022, op 92-jarige leeftijd.

NH Nieuws bezocht vorig jaar Trudy en Joep, de kinderen van Joop Dikmans. De tekst gaat onder de video verder >>

Meer nostalgische series terugkijken

Krijg je na het zien van deze nostalgische beelden nog meer zin in nostalgie tv: bij ONS vind je een breed aanbod aan Nederlandse en buitenlandse speelfilms, geschiedenis, muziek en entertainment. Denk aan klassiekers als ‘De Versierders’, ‘Eline Vere‘ en ‘Van de Koele meren des Doods‘.

  • De series van Bassie & Adriaan zijn te vinden op de streamingsdienst Videoland.

Bron: NOS, Omroep Zeeland. Foto: Matthieu van den Berk

Meer over: