Ga naar de inhoud

Belastingaangifte 2023 tips: gebruik deze handige apps

Update:
handige belasting apps

1 maart markeert de start van de jaarlijkse belastingaangifte in Nederland. Gelukkig wordt het proces steeds gebruiksvriendelijker, mede dankzij handige apps die je op je iPhone of tablet kunt installeren. Deze apps maken het proces een stuk soepeler. Hier gebruik je ze voor!

En we geven handige tips om jouw belastingaangifte vlekkeloos te laten verlopen.

Belastingaangifte doen 

De belastingaangifte is een jaarlijks terugkerende verplichting waar veel mensen mee te maken hebben. Het is een proces waarin burgers en bedrijven hun financiële situatie aan de belastingdienst rapporteren. In Nederland vindt de aangifte inkomstenbelasting plaats tussen 1 maart en 1 mei van elk jaar. Belastingplichtigen krijgen de kans krijgen om hun inkomsten, aftrekposten en eventuele andere financiële gegevens in te dienen.

Een klusje waar niet iedereen op zit te wachten. Maar met deze handige apps een websites wordt het een stuk gemakkelijker.

Handige apps en websites als hulpmiddel bij belastingaangifte:

1. DigiD – De digitale sleutel tot je aangifte

De DigiD-app is de digitale sleutel tot je belastingaangifte. Of je nu een iPhone, iPad, of andere smartphone of tablet gebruikt, deze app is onmisbaar. Het stelt je in staat om veilig in te loggen bij de belastingdienst en vormt de basis voor een vlotte afhandeling van je aangifte. Zorg ervoor dat je deze app als eerste installeert voordat je aan je belastingaangifte begint.

Inlogmethodes voor DigiD

  • DigiD-app
  • Sms-controle (via je smartphone)
  • Gebruikersnaam en wachtwoord (website)
  • Identiteitsbewijs

2. Aangifte inkomstenbelasting-app – snel en gemakkelijk

Specifiek ontworpen voor een vlotte aangifte van de inkomstenbelasting is de Aangifte Inkomstenbelasting-app. Deze app is gratis en maakt het proces snel en gemakkelijk. Volg de eenvoudige stappen, waarbij veel gegevens al vooraf zijn ingevuld. Controleer wel zelf grondig om ervoor te zorgen dat alle informatie accuraat is! Handig om te weten is dat je de app tussentijds kunt sluiten en later weer openen, zonder je gegevens te verliezen.

  • Gratis via de App Store
  • Aangifte is dé app voor het invullen van belastingaangiften. Of je nu een student, vrijwilliger of ouder bent, deze app biedt de laatste regels voor de jaaropgaaf inkomstenbelasting en handige tips voor diverse situaties.

3. Belastingaangifte doen via Safari – een alternatieve optie

Wil je geen speciale apps installeren voor je belastingaangifte? Geen probleem, je kunt ook via Safari (of andere browsers) op de website van de belastingdienst terecht.

Net als bij de apps, dien je eerst in te loggen met DigiD app. Er zijn situaties waarin de app niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als je een woning hebt verhuurd, een onderneming hebt, in het buitenland woont of een buitenlandse rekening hebt.

4. Scanbot – voor het scannen van documenten

Met Scanbot kun je gemakkelijk documenten, bonnetjes en andere papieren scannen met behulp van je smartphonecamera. Dit is handig voor het digitaliseren van belangrijke papieren die je wilt toevoegen aan je belastingdocumentatie.

5. BTW-alert – voor zelfstandige ondernemers

Als zelfstandig ondernemer is het bijhouden van de BTW belangrijk. De BTW-alert-app van de Belastingdienst is ook gratis en geeft meldingen wanneer het tijd is om je BTW-aangifte te doen. Het is een handig hulpmiddel om te zorgen dat je aan je fiscale verplichtingen voldoet.

6. FiscAlert – voor actuele fiscale informatie

FiscAlert biedt actuele fiscale informatie en tips. Het helpt je op de hoogte te blijven van relevante wijzigingen in belastingwetgeving en geeft praktische adviezen die van invloed kunnen zijn op je financiële situatie.

7. Belasting Alert

Blijf op de hoogte van belastingwijzigingen, belastingaangiftes en CAO’s. Stel herinneringen in voor belangrijke deadlines, zoals het invullen van belastingaangiften.

8. De Belastingwijzer

Maak gebruik van fiscale voordelen met deze app die je door de complexe belastingwetgeving van Nederland loodst. Dit is een snelle zoekfunctie voor belastingsoorten.

9. BTW-Plaza

Informeer jezelf over diverse economische regelingen en wetten. Het bevat talrijke rekentools, toegang tot een uitgebreid btw-kennishandboek en een handige BTW-converter.

10. Alphabet KM Registratie

Hou je kilometerverbruik bij en rij zuiniger volgens de regelgeving van de belastingdienst. Geschikt voor alle automobilisten.

11. Prizmo

Digitaliseer en archiveer al je bonnetjes en documenten met je iPhone. Handige optische karakterherkenningstechnologie voor het omzetten van bonnen naar leesbare tekst.

12. Toeslagen app van de belastingdienst

Krijg je een toeslag? Met de nieuwe app Toeslagen kun je jouw gegevens bekijken. Inloggen met DigiD is vereist voor het beheren van toeslagen.

13. MijnGegevens-app van de overheid

Biedt inzicht in persoonlijke gegevens en documenten geregistreerd door de overheid. Bekijk inkomensgegevens, voertuigregistraties en belangrijke documentvervaldata direct vanuit de app.

14. Jaaropgave kwijt? – MijnABP

Ben je jouw jaaropgave kwijt? Die heb je zo weer gevonden als je inlogt in MijnABP. Daar kun je hem snel en makkelijk downloaden (en uitprinten). Dit geldt ook als je de jaaropgave eerder per post hebt ontvangen. Het kan eventueel ook via mijnuwv.nl.

Met deze selectie van apps wordt het beheren van belastingen en persoonlijke gegevens een stuk efficiënter en overzichtelijker. Succes!

Waar vind ik de huidige WOZ-waarde?

De waarde van je huis, garage of andere onroerende zaak staat op de WOZ-beschikking van de gemeente. Die beschikking ontvang je thuis of kun je via MijnOverheid.nl. Je kunt de WOZ-waarde van je woning ook (gratis) opvragen via het WOZ-waardeloket.

Onthoud dat de keuze van apps afhangt van je specifieke behoeften en situatie. Het is altijd goed om de beoordelingen te bekijken, de functionaliteiten te evalueren en ervoor te zorgen dat de app veilig is voordat je deze installeert en gebruikt. 

Tips voor je WOZ-beschikking

@spaarvriendin

Wacht met betalen van je WOZ beschikking 💰 Follow voor meer geld tips! #geldbesparen #woz #wozbezwaar #koopwoning #bespaargeld

♬ That Couch Potato Again – Prod. By Rose
Disclaimer: Startpagina geeft tips, we zijn geen financieel of technisch adviseur. Raadpleeg een adviseur of deskundige voor financieel of technisch advies.

Meer over: