Ga naar de inhoud

Toeslagen van de Belastingdienst, heb jij er in 2024 recht op?

Update:
Toeslagen op tijd aanvragen, stopzetten of wijzigen.

De regels rondom Toeslagen van de Belastingdienst veranderen elk jaar. Misschien kom jij volgend jaar voor Toeslagen in aanmerking? Of juist niet. Reden genoeg om je er even in te verdiepen en het op tijd aan te vragen, stop te zetten of te wijzigen.

Kindgebonden budget, huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag

Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget zijn bekende toeslagenregelingen in Nederland, waarvan meer dan de helft van de bevolking profiteert. In 2024 gaan 3 van de 4 toeslagen omhoog en komen meer huishoudens in aanmerking vanwege de hogere inkomensgrens. Benieuwd naar de veranderingen en jouw recht op deze toeslagen? We leggen het per toeslag uit in dit artikel.

Dit verandert er in 2024 aan de zorgtoeslag

De zorgtoeslag daalt volgend jaar, door het wegvallen van de eenmalige verhoging die dit jaar is uitgekeerd. Dit betekent dat mensen die zorgtoeslag ontvangen, gemiddeld 300 euro minder krijgen in 2024.

De hoogte van de zorgtoeslag in 2024 wordt wel aangepast aan de hogere zorgpremies. Hierdoor stijgt deze toeslag. Om te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag maak je vanaf eind november een proefberekening.

Dit verandert er in 2024 aan de huurtoeslag

De huurtoeslag stijgt per 1 januari 2024, met maximaal 416 euro per jaar. De inkomensgrens voor huurtoeslag gaat ook omhoog, wat betekent dat meer huishoudens in aanmerking komen. Om te controleren of je in aanmerking komt, kun je de proefberekening maken.

Voor huurtoeslag gelden diverse voorwaarden, waaronder het toetsingsinkomen, huurprijs, aantal personen in het huishouden en leeftijd. De inkomensgrens voor huurtoeslag gaat omhoog.

Dit verandert er in 2024 aan het kindgebonden budget

Het kindgebonden budget stijgt aanzienlijk op 1 januari 2024, ter ondersteuning van gezinnen. Het budget voor het 1e kind gaat omhoog met maximaal 750 euro per jaar, voor het 2e kind met maximaal 883 euro per jaar. Kinderen tussen 12 en 17 jaar ontvangen extra toeslag.

De inkomensgrens voor het kindgebonden budget gaat in 2024 omhoog. Meer huishoudens komen er voor in aanmerking. Voor een proefberekening van het kindgebonden budget kijk op de website van Toeslagen.

Dit verandert er in 2024 aan de kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag stijgt in 2024. De vergoeding gaat omhoog en de maximale uurprijzen voor verschillende vormen van opvang staan vast. Voor kinderopvangtoeslag gelden diverse voorwaarden, waaronder de kosten van kinderopvang. Maak een proefberekening.

Zijn de juiste gegevens bekend bij Dienst Toeslagen?

Voor een correcte toekenning van toeslagen in 2024 is het essentieel dat de Belastingdienst over de juiste gegevens beschikt. Controleer en pas indien nodig jouw gegevens aan.

Ontvang je momenteel toeslagen? Houd de komende tijd je brievenbus in de gaten voor informatie over jouw toeslagen voor 2024. Digitaal ontvang je bericht in de berichteninbox van ‘Mijn toeslagen’.

Heb je niet eerder toeslagen ontvangen en denk je dat je in 2024 recht hebt op toeslagen? Maak een proefberekening en krijg inzicht in jouw mogelijke recht en de verwachte bedragen.

Wat is een verzamelinkomen?

Bij het bepalen of je in aanmerking komt voor de toeslagen, gaat de Belastingdienst uit van het verzamelinkomen. Dat is de optelsom van vermogen, spaargeld en inkomen, zoals salaris, uitkering of pensioen. Geen idee wat je verzamelinkomen is? Kijk op MijnOverheid. Daar zijn de meeste gegevens over inkomen en vermogen al voor jou ingevuld. Loop het altijd even na of er niets ontbreekt.

Toeslagpartner? Wie is dat?

Voor de berekening vraagt de Belastingdienst ook naar je toeslagpartner. Wie is dat? Ben je getrouwd of woon je samen, dan is wel duidelijk wie daarmee wordt bedoeld. Ben je alleenstaand, maar woont er nog iemand van 18 jaar of ouder bij je in huis, dan kan dat ook je toeslagpartner zijn. 

Vraag advies

Duizelt het je van al die bedragen en inkomensgrenzen? Er is hulp beschikbaar bij het aanvragen van toeslagen. Kijk op de site van de Belastingdienst voor betrouwbare adressen.

Bronnen: Rijksoverheid, Belastingdienst.

Meer over: