Ga naar de inhoud

Senioren hebben het goed: gemiddelde overwaarde van 400.000 euro

Update:
zo-rijk-zijn-ouderen

De gouden jaren van het leven: het hebben van overwaarde in je huis is vaak een verborgen schat, vooral voor senioren. Deze groep heeft een gemiddelde overwaarde van maar liefst 400.000 (!) euro in hun huizen.

Ontdek hier hoe dit tot stand komt, wat overwaarde precies is en hoe je het berekent.

Vermogen komt voort uit huis

Senioren in Nederland hebben over het algemeen een prima pensioen, ze genieten ook van aanzienlijke financiële voordelen dankzij de waardestijging van hun woningen. Gemiddeld komt het grootste deel van het vermogen van Nederlanders voort uit hun huis. De gemiddelde waarde ligt voor alle leeftijdsgroepen rond de 135.000 euro. Dit is een stijging van 47.000 euro vergeleken met vorig jaar, blijkt uit gegevens van het CPB.

Voor 65-plussers ligt de gemiddelde overwaarde rond de 390.000 euro, terwijl dit bij 85-plussers zelfs bijna 430.000 euro is. Dit contrasteert sterk met jongere leeftijdsgroepen. Mensen onder de 35 hebben gemiddeld 152.000 euro aan overwaarde, terwijl veertigers ruim 200.000 euro aan overwaarde bezitten.

Belangrijk om te benadrukken is dat dit de waardestijging betreft. Daartegenover staat een hypotheek die bij 35- tot 45-jarigen gemiddeld bijna 250.000 euro bedraagt, terwijl dit bij 85-plussers slechts iets meer dan 33.000 euro is.

Wat is overwaarde en hoe bereken je het van je eigen huis?

Overwaarde van een huis is het verschil tussen de huidige marktwaarde van de woning en de nog uitstaande hypotheekschuld. Het is een belangrijk financieel aspect waar huiseigenaren mee te maken hebben. Dit vooral omdat het een potentiële bron van vermogen vertegenwoordigt.

Om de overwaarde van je eigen huis te berekenen, begin je met het achterhalen van de huidige marktwaarde. Dit doe je door onderzoek te doen naar vergelijkbare woningen in jouw buurt die recentelijk zijn verkocht. Hiervoor maak je gebruik van online platforms of schakel je een taxateur in. Vervolgens trek je het bedrag van je hypotheekschuld af van deze marktwaarde. Het resterende bedrag is de geschatte overwaarde van je huis.

Bijvoorbeeld, als je huis momenteel een marktwaarde heeft van 400.000 euro en je hebt nog een hypotheekschuld van 250.000 euro, dan is de geschatte overwaarde 150.000 euro.

Wat is het voordeel?

Het hebben van overwaarde is erg gunstig. Het biedt namelijk extra financiële flexibiliteit. Je kunt het gebruiken voor verschillende doeleinden. Denk aan het aflossen van andere schulden, investeringen, het financieren van renovaties of het aanvullen van je pensioen. Hopelijk heb jij ook een grote verborgen schat.

Meer over: