Ga naar de inhoud

Overwaarde hypotheek verzilveren om AOW aan te vullen: de Sociohypotheek

Update:
Sociohypotheek

Je AOW-inkomen kan je eenvoudig aanvullen door de overwaarde van je woning te verzilveren. Diverse financiële instellingen bieden hiervoor hun diensten en producten aan. We leggen uit hoe dat werkt.

De Sociohypotheek heeft zijn verzilverproduct vernieuwd en opnieuw geïntroduceerd. Het biedt  nieuwe kansen om een deel van je overwaarde te benutten.

extra genieten van het leven en je vrijheid …

Overwaarde benutten

Met een gemiddelde overwaarde van bijna €400.000 hebben veel oudere huiseigenaren een aanzienlijk vermogen vastzitten in hun woning. De speciale hypotheek stelt hen in staat om een deel van deze rijkdom vrij te maken voor eigen gebruik, zonder te hoeven verhuizen.

Sociohypotheek werkwijze

Gedurende een periode van 15 jaar ontvang je jaarlijks een vaste uitkering volgens een vastgesteld schema. Bovendien heb je de flexibiliteit om te kiezen voor een verhoogde eerste uitkering, voor bijvoorbeeld de aankoop van een camper, een mooie reis of schenking aan je kinderen.

Wat Sociohypotheek uniek maakt, is dat hem afsluit naast je bestaande hypotheek bij een andere geldverstrekker. Veel mensen stuiten bij hun huidige bank vaak op beperkingen, wanneer ze hun overwaarde willen benutten. Het overstappen naar een andere geldverstrekker kan nadelig zijn vanwege het verlies van de lage rente op hun huidige hypotheek.

Woning blijft je eigendom met 2e hypotheek

Een 2e hypotheek bij Sociohypotheek biedt een oplossing. Je huidige hypotheeksom mag dan niet hoger zijn dan € 450.000,-. En als je de hypotheek samen met een partner afsluit, moet je partner ook minimaal 65 jaar zijn.

De voordelen van een Sociohypotheek zijn:

  1. Je woning blijft je eigendom. Je kunt zo lang je wilt genieten van je eigen huis.
  2. Je maandelijkse lasten blijven hetzelfde, de rente wordt toegevoegd aan je hypotheekschuld. 
  3. De rente ligt gedurende de looptijd vast. Zo je weet precies je aan toe bent.
  4. Geen zorgen over de verkoop van je woning met verlies want de Sociohypotheek biedt een restschuldgarantie.

Maximaal leenbedrag

De maximale leenbedragen zijn bij de meeste hypotheek aanbieders beperkt tot circa €250.000 exclusief rente.

Minder geld na de verkoop over

Op deze manier je overwaarde verzilveren is niet voor iedereen weggelegd. Houd rekening met een hogere rente in vergelijking met een reguliere hypotheek. Realiseer je ook dat je hypotheekschuld door het rente-op-rente-effect toeneemt. En bedenk je dat er minder overwaarde overschiet om na te laten aan je kinderen of ander erfgenamen. Hoeveel geld je kunt vrijmaken hangt af van factoren als je leeftijd, de (over)waarde van je woning en of je nog een  hypotheeksom hebt uitstaan bij een andere geldverstrekker. 

Benieuwd naar je mogelijkheden. Laat je vrijblijvend informeren door een hypotheekspecialist en ontdek de mogelijkheden om je AOW aan te vullen.

Langer doorwerken na je pensioen

Er zijn legio andere manieren om na je pensioen je inkomen aan te vullen. Steeds meer gepensioneerden kiezen ervoor om (parttime) door te werken. 

Eén op de 4 niet-werkende AOW’ers heeft interesse om betaald aan de slag te gaan. Het huidige beleid in ons land is gericht op mensen langer op de arbeidsmarkt te houden. Het effect daarvan is merkbaar.  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2022 ruim 12 procent méér 65-plussers aan het werk waren dan in 2013.

Omdat iets meer dan een kwart van de mensen hun plannen om door te werken ook echt blijkt door te zetten, komen we uit op een arbeidspotentieel van 10 procent. Uitzendbureau 65plus, ziet een toename van het aantal werkzoekende AOW’ers van zo’n 20 procent. Gemiddeld melden momenteel zo’n 3.000 mannen en vrouwen per maand aan die graag nog wat willen bijverdienen

Meer interessante informatie hierover ontdek je in deze artikelen: werken naast een AOW-uitkering, is het verstandig? Dit zijn de voor- en nadelen en het AOW vakantiegeld lager dit jaar, hoeveel is het en waar geef jij het aan uit. r

Meer over: