Ga naar de inhoud

Werken naast een AOW-uitkering, is het verstandig? Dit zijn de voor- en nadelen

Update:

Heb jij een AOW-uitkering en vraag jij je af of je er goed aan doet om een bijbaan te nemen? Je bent niet de enige – er zijn veel mensen die zich afvragen of het verstandig is om te werken naast hun AOW-uitkering. Het antwoord is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren, zoals de persoonlijke situatie en financiële doelen. Lees hier alles over werken naast een AOW-uitkering. 

Is het toegestaan om te werken naast een AOW-uitkering?

Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, heb je de mogelijkheid om met pensioen te gaan en te genieten van je AOW-uitkering. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om naast hun uitkering te blijven werken. Allereerst is het goed om te weten dat blijven werken in principe is toegestaan. De AOW-uitkering is een basisinkomen en er zijn geen beperkingen op het hebben van een bijbaan of ander inkomen. Werken naast jouw AOW is niet van invloed op de hoogte van jouw AOW.

Voordelen werken naast AOW-uitkering

Het is zelfs slim om te werken naast je AOW-uitkering. Het heeft verschillende voordelen.

  • Het bied je de mogelijkheid om extra inkomen te verdienen.
  • Dit helpt om extra kosten te dekken, een spaarpotje op te bouwen of om leuke dingen te kunnen doen in je vrije tijd.
  • Daarnaast biedt werk de mogelijkheid om sociale contacten te onderhouden en nieuwe mensen te ontmoeten.
  • Het draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid bij de maatschappij.
  • Verder heeft werk vaak een positieve invloed op je gezondheid en welzijn.
  • Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan een gevoel van nuttigheid en zingeving, waardoor je je beter voelt.
  • Werken helpt je ook om fysiek actief te blijven en de geest scherp te houden.
  • Het is fiscaal heel aantrekkelijk. Met name als je met je belastbaar inkomen onder de EUR 38.703 blijft (tariefsgrenzen en tarieven 2023). Voor mensen die op 1-1-2023 al AOW kregen, is het tarief voor de inkomstenbelasting in deze eerste schijf maar 19,03%, in plaats van 36,93% voor mensen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Dit o.a. omdat je geen premie AOW meer hoeft te betalen als je al AOW krijgt. Het komt erop neer dat je rond de 20.000 kunt bijverdienen tegen een IB-tarief van slechts 19,03%. Dat is een voordeel t.o.v. jongeren van 17,9% minder belastingafdracht. Over inkomen boven die EUR 38.703 betaal je evenveel belasting als werkenden zonder AOW. Maar dat voordeel in de eerste schijf blijf je altijd houden als AOW-er.

Doe ik er goed aan om te werken naast mijn AOW-uitkering?

Er zijn ook nadelen aan het werken naast een AOW-uitkering. Het werken kan fysiek of mentaal zwaar zijn (de pensioenleeftijd is er niets voor niets), waardoor het juist een negatief effect heeft op de gezondheid. Tot slot ben je minder flexibel omdat je nog aan het werk bent. Dit leidt tot beperkingen in je levensstijl en geeft je minder vrijheid.

Of je er goed aan doet om te blijven werken, hangt af van je persoonlijke situatie en financiële doelen. Als je bijvoorbeeld genoeg inkomen hebt om comfortabel van te leven en geen extra geld nodig hebt, kan het werken naast de AOW-uitkering onnodig zijn. Dan is vrijwilligerswerk ook nog een optie. Als je echter financiële doelen hebt, zoals het aflossen van schulden of het sparen voor een grote aankoop, kan het extra werken juist wel verstandig zijn. Het is daarom lastig om antwoord te geven op de vraag of je er goed aan doet. Het is belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.

De waarde van gepensioneerde werknemers in een bedrijf

65+ werknemers zijn vaak een waardevolle aanwinst voor een bedrijf. Lees hier enkele redenen waarom ze waardevol zijn en wat ze kunnen bijdragen aan een bedrijf:

1. Ervaring en expertise

Als 65+ werknemer heb je veel ervaring en expertise opgebouwd tijdens je loopbaan. Dit is waardevol voor een bedrijf, omdat je kennis hebt die niet gemakkelijk te vervangen is. Je hebt al vele uitdagingen meegemaakt en kan helpen bij het oplossen van problemen en het bieden van oplossingen.

2. Klantrelaties

Ze hebben vaak langdurige relaties opgebouwd met klanten en kunnen hierdoor waardevolle contacten onderhouden en versterken. Dit draagt bij aan de groei en stabiliteit van het bedrijf.

3. Stabiliteit en betrouwbaarheid

Je hebt een stabiele en betrouwbare werkgeschiedenis. Dit geeft aan dat je veel verantwoordelijkheid kan nemen en trouw bent aan een werkgever. Als 65+ werknemer ben je meestal goed georganiseerd, gedisciplineerd en kan je goed omgaan met stressvolle situaties.

4. Mentorschap

65+ werknemers kunnen een mentorrol vervullen voor jongere collega’s. Ze kunnen hun ervaring en kennis overdragen en helpen bij de ontwikkeling van de volgende generatie werknemers. Dit heeft een positief effect op de sfeer binnen het bedrijf en draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de medewerkers.

Hoe houd je je als oudere staande in de markt?

Het is als oudere werknemer soms lastig om je staande te houden op de arbeidsmarkt. Hieronder een aantal tips om als oudere nog mee te tellen op de arbeidsmarkt:

  1. Blijf leren en ontwikkelen: Oudere werknemers die zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren, zijn waardevol voor werkgevers. Door bijvoorbeeld het volgen van cursussen en opleidingen houd je je kennis en vaardigheden op peil of breid je het uit.
  2. Blijf flexibel: Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap op de huidige arbeidsmarkt. Oudere werknemers die bereid zijn om nieuwe taken op zich te nemen en openstaan voor veranderingen, zijn waardevol voor werkgevers.
  3. Wees proactief: werknemers die initiatief tonen en actief meedenken over verbeteringen binnen het bedrijf, worden vaak gewaardeerd door werkgevers. Neem het voortouw en laat zien dat je nog steeds een waardevolle bijdrage kunt leveren.
  4. Werk aan je netwerk: Het onderhouden van een goed netwerk is belangrijk voor iedereen die actief is op de arbeidsmarkt. Door contact te onderhouden met voormalige collega’s en andere professionals in jouw vakgebied, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
  5. Toon je ervaring en expertise: er is vaak ervaring en expertise opgebouwd in je vakgebied. Laat zien wat je te bieden hebt en hoe je jouw kennis en ervaring inzet om meerwaarde te creëren voor het bedrijf.
  6. Sta open voor verschillende soorten werk: Misschien moet je bereid zijn om een stapje terug te doen in salaris of verantwoordelijkheid. Wees open voor verschillende soorten werk, zoals deeltijdwerk of tijdelijke contracten.
  7. Wees positief en enthousiast: Positiviteit en enthousiasme zijn eigenschappen die door werkgevers gewaardeerd worden. Laat zien dat je nog steeds gemotiveerd bent en graag aan de slag wilt.

Meer over: