Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vrijwilligerswerk? 10 uitdagende en unieke functies

Vrijwilligerswerk heeft z’n imago niet echt mee. Dat komt doordat iedereen denkt dat het altijd langdurig is en vooral in de zorg plaatsvindt. Laat van dit beeld, nou niets kloppen! Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Het is niet vanzelfsprekend of onbenullig, er zijn voldoende uitdagende vrijwilligersfuncties waarbij je zelf de baas over je agenda blijft.

Bepaal van te voren hoeveel tijd je kwijt wilt zijn, hoeveel verantwoordelijkheid je nog wilt dragen en welke taken je het leukst lijken. Wij hebben alvast wat voorbeelden - ter inspiratie - voor je opgesteld. 

10x uitdagend vrijwilligerswerk

1. Egels, honden, katten en konijnen verzorgen bij de dierenopvang

 Ben jij gek op dieren en kan je zelf geen dieren thuis hebben door een allergie van bijvoorbeeld je partner? Dan is dit dé ideale vrijwilligersfunctie voor jou. Draag je steentje bij aan het dierenwelzijn en wordt verzorger van dieren. Door heel Nederland zitten verschillende huisdieren in opvangcentra die met smart zitten te wachten op wat aandacht, liefde en zorg. Waar wacht je nog op?

2. Heer (of vrouw) van een prachtig landgoed 

Heb jij groene vingers, vind jij het heerlijk om in de tuin te werken en heb je beschikking tot een auto? Wordt dan heer van een prachtig landgoed. Deze functietitel klinkt al fantastisch, geloof ons, dat is het ook. Als landheer verzorg je het landgoed van bijvoorbeeld een kasteel of historisch monument. Een echte eervolle en ontzettend gave baan. 

3. Secretaris Open Monumentendag 

Gaat jouw hart sneller kloppen als het gaat over geschiedenis? Speel dan een rol in het organiseren van evenementen bij musea. Je kunt bijvoorbeeld solliciteren voor de functie als secretaris voor de Open Monumentendag in Naarden. Zo heb je contact met deelnemende musea en monumenten, stel je het programma op en woon je bestuursvergaderingen bij. Nou, als dat niet uitdagend is.

Liever iets minder verantwoordelijkheden? Wordt dan vrijwilliger bij de Museumwinkel van Muiderslot.

4. Pianist

Kan jij als de beste pianospelen of heb je er gewoon heel veel lol in? Wordt dan pianist. Verschillende zorginstellingen zoeken regelmatig iemand die piano komt spelen voor hun bewoners. Naast dat je de bewoners een hele fijne middag bezorgd, schijnt het ook te helpen tegen een verder stadium van dementie. Voor deze vrijwilligersfunctie zou het extra leuk zijn als je Oudhollandse liedjes kunt spelen, zodat het herkenbaar is voor de bewoners. De waardering die je hiervoor krijgt is niet in woorden uit te drukken. 

5. Brandweerman of brandweervrouw 

Wie wilde als kind nou niet bij de brandweer? Laat deze droom uitkomen en ga aan de slag als vrijwilliger bij de Brandweer. Schrik niet, je hoeft niet gelijk brand te blussen (maar dit kan wel!). Binnen de Brandweer zijn er ontzettend veel functies te vervullen. Van het doen van administratie tot het werken met gevaarlijke stoffen. Voor welke functie ga jij? 

 6. Ga op vakantie met kinderen die extra aandacht nodig hebben 

Wil je echt een verschil maken? Ga dan aan de slag als begeleider bij een zomerkamp voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen, kinderen met diabetes, kinderen met een lichte gedragsstoornis of kinderen uit gezinnen die weinig te besteden hebben. Stichting het vergeten kind is zo'n organisatie die het mogelijk maakt dat kinderen op vakantie kunnen. Voor deze functie dien je wel goed ter been te zijn, omdat je werkt met kinderen. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom dat is… “Annemaria Koekkoek!!” 

7. Bedenk scheikundelessen voor arme kinderen in Afrika 

Ben je goed met scheikunde en wil je graag het onderwijs in Kenia verbeteren? Dan kan je deze vrijwilligersfunctie eigenlijk niet laten lopen. Digital Education Africa Network zoekt regelmatig mensen die willen helpen om hun onderwijs te verbeteren. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van praktische werkvormen (experiment sheets) voor het vak Scheikunde. Deze sheets worden dan gebruikt door de docenten in Kenia om de leerlingen praktische vaardigheden over het vak Scheikunde te laten ervaren. Je moet hiervoor wel het een en ander van het vak Scheikunde afweten, want deze experimenten zijn gebaseerd op het in Kenia vastgestelde curriculum. Ben je beter in een ander vak? Óók dit is mogelijk. 

8. Boswachter bij Staatsbosbeheer

Heb je hart voor de natuur en kun je dat vol enthousiasme delen met bezoekers van natuurgebieden? Wandel je graag en steek je graag je handen uit de mouwen om de Nederlandse natuur optimaal te beheren, voor mens en natuur? Wordt dan vrijwillige boswachter bij het Staatsbosbeheer. Vrijwilligers helpen Staatsbosbeheer om de natuurgebieden te onderhouden, te beleven en om de verhalen van de natuur te delen. Bijna bij elk bos in de buurt zoeken ze wel iemand. Ga jij informeren?

9. Doppen verzamelen voor blindengeleidehonden

Ben je dol op verzamelen? Verzamel dan doppen voor blindengeleidehonden. Want wist jij al dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor KNGF Geleidehonden. Per kilo ontvangt deze organisatie een vergoeding. Gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots.  Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro’s opgeleverd. Stuur ze een berichtje dat je mee wilt doen en je ontvangt alle informatie. 

10. Stuur een kaartje naar (eenzame) ouderen

Heb je liever geen vrijwilligersfunctie waar je echt aan vast zit en wil je wel eenmaligs wat goed doen? Doe dit dan tijdens de feestdagen. De tijd rondom speciale feestdagen is voor veel ouderen een extra moeilijke periode. Een leuk kaartje bezorgt echt een lichtpuntje. Doe jij ook mee door het sturen van een mooie (of meer) kaartjes? NL voor Elkaar zorgt er dan voor dat jouw kaartjes terecht komen bij ouderen in heel Nederland. Ontzettend leuk om te doen. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kaart kopen, maar ook aan de slag met glitters, stickers en karton. Het is aan jou! 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal