Ga naar de inhoud

WOZ-waarde stijgt naar record: Hoe komt dat?


De gemiddelde WOZ-waarde heeft zojuist weer een record bereikt. Een gemiddeld huis in Nederland is nu 315.000 euro waard. Dit is een stijging van bijna 9% vergeleken met vorig jaar. Daarmee is er sprake van de hoogste waarde ooit. Lees hier waarom de WOZ-waarde maar blijft stijgen.

Gemiddelde WOZ-waarde is nog nooit zo hoog geweest 

Vorig jaar steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 7%, nu bijna 9%. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een gemiddeld huis in Nederland was 1 januari 2022 315.000 euro waard. Zo nam van de grote steden de WOZ-waarde in Rotterdam (gemiddelde huizenprijs 274.000 euro) en Utrecht (gemiddelde huizenprijs 393.000 euro) het meeste toe. Amsterdam heeft momenteel een gemiddelde huizenprijs van 430.000 euro. Bizarre prijzen.

Verschillen in provincies en steden

Wie echt heel diep in de buidel kan en wil tasten, moet in Bloemendaal zijn. Huizen zijn hier gemiddeld 828.000 euro. Wie niet zoveel geld te besteden heeft, moet in Pekela zijn. Hier zijn de huizen ‘maar’ gemiddeld 167.000 euro. Gemiddeld genomen zijn de huizen in Noord-Holland het duurst (391.000 euro) en de huizen in Groningen het goedkoopst (229.000 euro).

Wat is een WOZ-waarde?

Een WOZ- waarde is de waarde van een woning. Deze waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Denk aan onroerendezaakbelasting. Een WOZ-waarde wordt gebruikt bij koop- en huurhuizen en bedrijfspanden. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van de huur. De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis ligt de laatste jaren een stuk hoger dan de WOZ-waarde.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Om de WOZ-waarde van een woning vast te stellen maakt de betreffende gemeente eerst een schatting. Deze wordt gebaseerd op verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Verder wordt gekeken naar de kenmerken van de woning zoals het aantal vierkante meters, het bouwjaar, is het een vrijstaande woning of een appartement en de ligging. Aan de hand van al deze gegevens maakt de gemeente als het ware een taxatie. Logischerwijs stijgt de WOZ-waarde dus ook mee als de marktwaarde van woningen stijgt.

Meer over: