Ga naar de inhoud

Vrijwilligersvergoeding en belastingaftrek: dit is belangrijk om te weten

Update:
Vrijwilligersvergoeding belastingaftrek

Werk je als vrijwilliger en ontvang je een vergoeding? Dan is het verstandig om te weten hoe vrijwilligersvergoedingen werken en wat de fiscale gevolgen zijn voor je vrijwilligerswerk. In dit artikel lees je alles over de voorwaarden voor belastingaftrek voor het komend jaar.

Vrijwilligersvergoeding als bedankje voor je inzet

Als vrijwilliger ontvang je in bepaalde gevallen ook zelf een vergoeding voor je inzet. Als je 21 jaar of ouder bent en hebt afgesproken om een vergoeding per uur te ontvangen, kan deze in 2024 maximaal 5,50 euro per uur bedragen, met een maandelijks maximum van 210 euro en een jaarlijks maximum van 2100 euro. Voor jongeren onder de 21 jaar gelden lagere bedragen, met een maximum van 3,25 euro per uur.

  • Als de vergoeding die je ontvangt niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk, kan deze als vrijwilligersvergoeding gezien worden. In dat geval gelden dezelfde maximumbedragen als voor afgesproken vergoedingen.
  • Ontvang je een vergoeding die hoger is dan deze bedragen, dan moet je er belasting over betalen. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, zal deze belasting inhouden op de vergoeding en aan de belastingdienst betalen.
  • Als je een vergoeding krijgt voor gemaakte onkosten, hoef je daar geen belasting over te betalen. Mits de vergoeding gelijk is aan de gemaakte kosten.
  • Als je zowel een vergoeding voor je inzet als voor je onkosten ontvangt, worden deze bij elkaar opgeteld. Als het totaalbedrag meer is dan de maximumvergoedingen, zal de organisatie belasting inhouden en betalen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Foto: Robert Kneschke.

Afzien van de vrijwilligersvergoeding

Als je vrijwilligerswerk doet en je kiest ervoor om af te zien van een vrijwilligersvergoeding, wordt dat beschouwd als een gift aan de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) waarvoor jij je inzet. Het is dan wel belangrijk om te controleren of het daadwerkelijk om een vrijwilligersvergoeding gaat voordat je deze afwijst.

Vrijwilligersvergoeding en bijstandsuitkering

Voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, heeft een vrijwilligersvergoeding geen invloed op de hoogte van de uitkering, zolang deze binnen de vastgestelde grenzen blijft. Voor personen jonger dan 27 jaar kan een vergoeding voor vrijwilligerswerk wel invloed hebben op de uitkering, afhankelijk van het type vergoeding.

In sommige gevallen ontvangt een vrijwilliger meer dan de toegestane vergoedingen. Als dit bedrag hoger is dan de gemaakte kosten, wordt de hele vergoeding belast voor de inkomstenbelasting. En als een vrijwilliger bij verschillende organisaties werkt en de totale vergoeding de maximumbedragen overschrijdt, moet deze ook opgegeven worden bij de inkomstenbelasting. Tenzij de vergoeding de kosten dekt.

Vrijwilligersvergoedingen aftrekken als een gewone gift

Een vrijwilligersvergoeding kan worden afgetrokken als een gewone gift, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Voor periodieke giften gelden andere voorwaarden dan voor gewone giften. Een periodieke gift moet aan specifieke criteria voldoen, waaronder het jaarlijks schenken van hetzelfde bedrag aan dezelfde instelling gedurende minstens 5 jaar. Deze giften worden vaak volledig afgetrokken van de belasting.

Aantonen van de ANBI status

Om te profiteren van belastingaftrek, moet je als vrijwilliger aantonen dat zowel jijzelf als de ANBI aan de voorwaarden voldoen. Als dit niet het geval is, kunnen eventuele kosten die gemaakt zijn voor de ANBI als gift worden afgetrokken in de belastingaangifte.

Controleer of de instelling waar jij een vrijwilligersvergoeding voor krijgt door de Belastingdienst aangewezen is als ANBI of culturele ANBI. Kijk voor hun status daarvoor in het programma van de Belastingdienst.

Lees voor de belastingen deadline 2023 ook nog deze handige artikelen:

Bronnen: Belastingdienst, Steunpunt vrijwilligerswerk.

Meer over: