Ga naar de inhoud

Onbeperkt geld opnemen, ongeacht saldo door systeemfout bij Ethiopische bank

Update:
Systeemfout bij bank, onbeperkt geld opnemen

In Ethiopië was er afgelopen weekend een onverwachte wending toen klanten van de Commercial Bank of Ethiopia (CBE) onbeperkt geld konden opnemen, ongeacht hun banksaldo. Deze fout in het pinautomatensysteem zorgde ervoor dat binnen een paar uur bijna 40 miljoen dollar werd opgenomen of overgeschreven. Foutje, bedankt! En nu?

Zaterdag rond middernacht ontdekten klanten het mankement, wat vooral onder studenten snel bekend werd. Zo stonden er al snel lange rijen bij pinautomaten op universiteitscampussen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Systeemfout ontstaan tijdens onderhoud

De Commercial Bank of Ethiopia gaf aan dat de fout is ontstaan tijdens onderhoudswerkzaamheden. Pas na enkele uren is het probleem ontdekt, waarop de bank alle transacties bevroor. In de tussentijd was er al voor ‘een kleine’ 40 miljoen dollar gepind.

Krijgt de bank het geld terug?

Dit incident roept grote vragen op over de mogelijkheid voor de bank om het uitgegeven geld terug te krijgen. In een poging om het geld terug te halen, doen universiteiten een beroep op studenten om het geld dat niet van hen is, terug te geven.

Zijn de pinners strafbaar?

De bank heeft beloofd geen aangifte te doen tegen personen die gehoor geven aan deze oproep en het geld inleveren. Opvallend is dat zelfs op de Technische Universiteit in Addis Abeba briefjes zijn opgehangen met een oproep aan studenten om het geld terug te brengen.

De tekst gaat onder het (Engelstalige) bericht verder >>

Als je te veel geld bij het pinnen krijgt, ben je niet automatisch strafbaar. In de meeste gevallen is het ontvangen van te veel geld bij een geldautomaat een vergissing van de bank of een technisch probleem. Als je merkt dat je meer geld hebt ontvangen dan je had verwacht, is het belangrijk om contact op te nemen met je bank om het probleem te melden en het teveel ontvangen geld terug te geven.

Het kan echter strafbaar zijn als je opzettelijk probeert te profiteren van een fout van de bank door het extra geld te houden of te spenderen, wetende dat het niet van jou is. Dit kan worden beschouwd als diefstal of fraude, afhankelijk van de wetten in jouw land.

Kortom, als je per ongeluk te veel geld ontvangt bij het pinnen, neem dan onmiddellijk contact op met je bank om het probleem op te lossen en eventueel teveel ontvangen geld terug te geven.

Bron: nos

Meer over: