Ga naar de inhoud

Dit zijn de aftrekposten voor zorgkosten: belastingaangifte 2023

Update:
Aftrekposten zorgkosten inkomstenbelasting
In samenwerking met: Wallet

Vanaf 1 maart storten we ons weer op het leukste klusje van het jaar (maar niet heus): de aangifte voor de inkomstenbelasting. En met de stijgende kosten van medicijnen en zorgbehandelingen van het afgelopen jaar, is het belangrijk te weten hoe te profiteren van aftrekposten. Welke aftrekposten voor zorgkosten er zijn lees je hier.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

In je belastingaangifte voer je ziektekosten op voor jezelf, je fiscale partner en eventuele kinderen jonger dan 27 jaar, die de zorgkosten niet zelf dragen. Als je met een ernstig gehandicapte persoon samenwoont, geldt er geen leeftijdsgrens: de kosten van die persoon zijn altijd aftrekbaar.

Als je gezond bent merk je dat het moeilijk is om veel zorgkosten af te trekken van je inkomen. Veelvoorkomende zorguitgaven, zoals brillen en zelfs hoestdrankjes, zijn ook niet aftrekbaar. Bovendien geldt er een inkomensafhankelijke drempel waar je als gezond mens niet overheen komt. 

Heb je het afgelopen jaar met de toegenomen prijzen wel meer en hoge zorgkosten gemaakt, lees dan verder.

Drempel belasting aangifte: zorgkosten

Het is belangrijk om te weten dat je alleen het deel van je zorguitgaven aftrekt dat boven een bepaalde drempel uitkomt, afhankelijk van je inkomen. Deze drempel kan hoog liggen, vooral voor hogere inkomens. Zorg er voor dat je goed geïnformeerd bent over je aftrekmogelijkheden.

Bereken hier het drempelbedrag

1. Je hebt niet het hele jaar een fiscale partner

Heb je niet het hele jaar een fiscale partner? Dan bereken je alleen de aftrekbare specifieke zorgkosten waar je zelf recht op hebt:

DrempelinkomenDrempel
€ 0 t/m € 8.603€149
€ 8.604 t/m € 45.6951,65% van het drempelinkomen
€ 45.696 en meer€ 753 + 5,75% van het bedrag boven € 45.695

2. Je hebt het hele jaar een fiscale partner

Heb je het hele jaar een fiscale partner? Dan tel je de specifieke zorgkosten van jou en je fiscale partner bij elkaar op. Voor de berekening van de drempel tel je ook jouw drempelinkomen en dat van je fiscale partner bij elkaar op. Dit geldt ook als je een deel van het jaar een fiscale partner hebt en kiest om het hele jaar fiscale partners te zijn.

DrempelinkomenDrempel
€ 0 t/m € 17.206€298
€ 17.207 t/m € 45.6951,65% van het drempelinkomen
€ 45.696 en meer€ 753 + 5,75% van het bedrag boven € 45.695

Het is belangrijk om alleen de kosten af te trekken waarvoor je geen vergoeding ontvangt via je zorgverzekering of andere overheidssteun. Kosten die al vergoed zijn door je zorgverzekering, bijzondere bijstand of kosten die je hebt voorgeschoten maar later terugkrijgt, mag je niet opgeven als aftrekpost.

Bekijk hier de voorwaarden voor de zorgkosten voor 2024.

Eigen kosten niet-gecontracteerde zorgaanbieders

Bij de basisverzekering valt op dat verzekeraars steeds minder vrije zorgkeuze aanbieden. Restitutiepolissen zijn ingehaald door verzekeringen met beperkte keuze in zorgaanbieders.

Als je zorg hebt ontvangen van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, moet je een deel van de kosten ook zelf betalen. Helaas zijn deze eigen kosten niet aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Niet aanvullend verzekerd, wel aftrekbaar voor de belasting

Aanvullende zorgkosten die niet zijn gedekt door je aanvullende zorgverzekering komen wel in aanmerking voor aftrek. Denk hierbij aan tandheelkundige ingrepen waarvoor je geen aanvullende verzekering hebt, bezoeken aan specialisten zoals een fysiotherapeut of homeopaat, en voorgeschreven medicijnen die je zelf hebt betaald.

Let op bij dieetkosten en dyslexiezorg

Voor dieetkosten en dyslexiezorg gelden specifieke regels. Kosten voor een dieet op voorschrift van een arts of diëtist zijn aftrekposten, maar alleen een vast bedrag mag je aftrekken. Dyslexiezorg voor minderjarigen is niet aftrekbaar, maar bepaalde dyslexiepakketten weer wel.

Lees voor dieetkosten ook de blog: Dieetkosten aftrekken via de belastingaangifte.

Afschrijvingen en overige aftrekposten

Hulpmiddelen die langer dan een jaar meegaan schrijf je af in 5 jaar. Kosten voor woningaanpassingen door zorgbehoefte zijn over het algemeen ook niet aftrekbaar, maar andere specifieke aanpassingen weer wel.

De premie voor je eigen zorgverzekering en je eigen risico zijn niet aftrekbaar bij de Belastingdienst. Dit geldt ook voor de wettelijke bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK): voor huishoudelijke hulp, thuiszorg of bijvoorbeeld dagbesteding in een zorginstelling.

Extra tegemoetkoming voor lagere inkomens

Mensen met lagere inkomens komen in aanmerking voor een extra tegemoetkoming als ze door de aftrek van zorgkosten heffingskortingen mislopen. De Belastingdienst berekent automatisch of je hiervoor in aanmerking komt.

Wees goed voorbereid en ga aan de slag met je belastingaangifte voor 2023. Vergeet niet om alle relevante aftrekposten te controleren en te profiteren van mogelijke belastingvoordelen voor je zorgkosten.

Lees voordat je begint met je aangifte inkomstenbelasting ook deze blog: Belastingaangifte 2023, deadlines en tips.

Bronnen: Business Insider Nederland, Belastingdienst

In samenwerking met: Wallet

Meer over: