Ga naar de inhoud

Belastingteruggave, wanneer krijg ik mijn belastinggeld terug?

Update:
Belastingteruggave

Heb je recentelijk je belastingaangifte 2023 gedaan. Kwam daar uit dat je belastinggeld terug krijgt? Dan is het natuurlijk fijn om te weten wanneer je dit bedrag op je rekening mag verwachten. Hier lees je wanneer je belastinggeld terugkrijgt, of moet betalen. 

Wanneer krijg je belastingteruggave?

Wanneer krijg je belastingteruggave? Als het goed is heb je van de Belastingdienst in januari of februari een aangifte ontvangen. Heb je die vóór 1 maart 2024 niet ontvangen? Dan is aangifte doen alleen verplicht als je meer dan 51 euro belasting moet bijbetalen.

Op de brief met aanslag 2023 staat vermeld hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen. Je ontvangt geld terug als je gedurende het hele jaar 2023 te veel belasting betaalde. Indien je te weinig belasting betaalde, dien je nog een bedrag bij te betalen.

Als je belastingaangifte op tijd doet (vóór 1 mei 2024) mag je verwachten dat je het bedrag binnen de wettelijke termijn teruggestort krijgt. Welke precieze datum dat is, is af te lezen op je aanslag. De datum staat rechts bovenaan de brief.

De belastingdienst keert dit bedrag uit 1 week na de datum op de aanslag. Zet deze datum in je agenda. Als het bedrag na die datum nog niet op je rekening staat, is het raadzaam om via de website van de Belastingdienst te achterhalen wat de mogelijke redenen hiervoor zijn. Wacht er ook niet te lang mee, onderneem actie: het is tenslotte jouw geld.

Vertraging belastingteruggave

Het is mogelijk dat er vertraging optreedt als gevolg van verschillende factoren, zoals problemen met het rekeningnummer. Als de uitbetaling vertraagd is vanwege ontbrekende rekeninggegevens, ontvang je van de Belastingdienst een brief waarin ze vragen het ontbrekende rekeningnummer door te geven.

Zodra ze het juiste rekeningnummer hebben, duurt het tot 3 weken voordat het geld op je rekening staat. Deze periode is nodig voor Beastingdienst om te verifiëren of het rekeningnummer daadwerkelijk van jou is. 

Als je geen brief ontvangt, is het verstandig om in te loggen op ‘Mijn Belastingdienst’ om te controleren welk rekeningnummer bij de Belastingdienst bekend is. Controleer je nummer goed, want als het bedrag eenmaal op dat geregistreerde nummer staat is het niet meer wijzigen. De Belastingdienst draait transacties niet terug. Indien je een ander rekeningnummer wenst te gebruiken, dien je deze wijziging direct door te geven, ook via ‘Mijn Belastingdienst’.

Openstaande bedragen in mindering belastingteruggave

De Belastingdienst controleert altijd of er nog openstaande bedragen zijn die je nog moet betalen. Als die er nog zijn, trekken ze dat bedrag af van je belastingteruggave. Als deze correctie plaatsvindt, ontvang je hierover direct bericht via een brief. Het resterende bedrag krijg je binnen 6 weken na de datum van jouw aanslag overgemaakt.

De Belastingdienst streeft ernaar om het proces van belastingteruggave zo efficiënt en transparant mogelijk te laten verlopen voor al onze belastingplichtigen.

Verschillende soorten belastingaanslagen

Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet geeft aan hoeveel belasting je moet betalen. Je kan een voorlopige aanslag ontvangen:

  • Nadat je aangifte hebt gedaan.
  • Voorafgaand aan een jaar, zodat je alvast een bedrag terugkrijgt of betaalt.

Er zijn 5 soorten belastingaanslagen:

  • Voorlopige aanslag voor het huidige jaar.
  • Voorlopige aanslag op basis van je aangifte.
  • Definitieve aanslag.
  • Navorderingsaanslag.
  • Conserverende aanslag.

Bezwaar maken en in beroep gaan

Indien je het niet eens bent met een ontvangen aanslag, bijvoorbeeld omdat je iets vergeten bent in te vullen in je aangifte, kun je meestal een wijziging doorgeven. In bepaalde gevallen kun je bezwaar maken. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst bij ‘Bezwaar en beroep’. Kun je je belasting niet op tijd of helemaal niet betalen? Kijk dan bij ‘Betalen en ontvangen’ naar de voorwaarden.

Belastingrente ontvangen of betalen

Op de aanslag staat ook vermeld of je belastingrente ontvangt of moet betalen. Bij teruggave ontvangt je soms belastingrente. Bij te betalen bedragen dien je soms belastingrente te betalen.

Bron: Belastingdienst.

Meer over: