Ga naar de inhoud

Ruth (93) schenkt haar erfenis van 1 miljard dollar aan studenten

Update:
fortuin

Stel, je krijgt een erfenis van 1 miljard. Wat doe je? Loop je naar de eerste de beste garage om een paar Lamborghini’s te kopen, boek je die langgekoesterde wereldreis, neem je direct ontslag of schenk je het mega-bedrag?

Dat laatste is wat de 93-jarige Ruth Gottesman deed. Als professor in de kindergeneeskunde was ze betrokken bij het Albert Einstein College of Medicine, een medische universiteit in de Bronx, één van New York City’s armste wijken. Het schoolgeld was haar al jaren een doorn in het oog. Studenten betalen zo’n 60.000 dollar per studiejaar. 

Voor Allemaal. Voor eeuwig

“Hoeveel studenten kunnen hiermee hun collegegeld betalen?”, vroeg Gottsman aan de schoolleiding. Het antwoord luidde: “Voor Allemaal. Voor eeuwig.” Gottsman schreef vervolgens haar fortuin over op naam van de school. 

Dit is wat er gebeurde toen het nieuws bij de studenten binnendrong:

Vriend van Warren Buffet

Dat haar overleden man David Gottesman er warmpjes bij zat, wist ze. Als lid van een vooraanstaande zakenfamilie maakte hij carrière in de financiële wereld. Op Wall Street ontmoette hij Warren Buffett met wie hij goed bevriend raakte.

Doe met de erfenis wat je goed acht

Gottesman stapte als 1 van eersten aan boord bij Buffetts investeringsfirma Berkshire Hathaway. Tot zijn overlijden hield hij die aandelen aan. Dat legde hem geen windeieren. Door de jaren werden ze ruim 6.000 keer zoveel waard. Liefst 621.780 dollar per stuk, waardoor Gottesmans portefeuille 1 miljard dollar waard werd. Hij liet Ruth de boodschap na: “doe met de erfenis wat je goed acht.”

‘Ik hoop dat hij trots op me is’

Ruth nam een radicale beslissing. Met de mega-gift aan de medische universiteit studeren alle studenten – inclusief degenen die al ingeschreven staan – vanaf nu gratis. “Mijn echtgenoot gaf me deze kans. Ik hoop dat hij trots op me is”, liet Gottesman optekenen. “Hopelijk kijkt hij mee, niet met een frons maar met een grote glimlach op zijn gezicht.” Zij is niet de enige die haar geld weggeeft. Chuck Feeney gaf in zijn leven wel 8 miljard weg!

Naam universiteit blijft hetzelfde

De schoolleiding vroeg haar nog of ze de naam van de universiteit wilde veranderen in die van familie Gottesman. Dat weigerde Ruth. “De school heeft al de beste naam!”, oordeelt de gulle geefster over het Albert Einstein College.

Bron: Quote, Metro. Foto: Iiievgeniy by Canvas

Meer over: