Ga naar de inhoud

Chuck Feeney, de man die 8 miljard weggaf overleden

Update:
Chuck Feeney

Chuck Feeney de Amerikaanse multimiljardair, die van geld weggeven een sport maakte, is 9 oktober overleden. Tijdens zijn leven vergaarde de Amerikaan zo’n 8 miljard dollar. Het fortuin vond zijn weg over de hele wereld naar goede doelen, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Zijn kapitaal verwierf Feeney met zijn bedrijf Duty Free Shoppers. Het concern werd met ruim 800 vestigingen koploper belastingvrij winkelen. Met het verkopen van zijn aandelen werd de zakenman in 1 klap 8 miljard dollar rijker. 

Tekst gaat onder de foto verder >>

Giving By Living

Feeney groeide op in een bescheiden gezin van Ierse afkomst waar het ‘Giving By Living’ (geven bij leven) bij hem met de paplepel was ingegeven. Zijn ouders waren arbeiders in New Jersey. Ze hadden het zwaar tijdens de depressie in de jaren 30. 

Drank, parfum en sigaretten

Chuck ging bij de luchtmacht en studeerde hotelmanagement. In de jaren 50 verkocht hij drank, parfum en sigaretten aan Amerikaanse militairen die in Europa gestationeerd waren en heen en weer naar huis vlogen. Dat bracht hem op het idee om de dutyfree winkels uit de grond te stampen. Het bleek en schot in de roos. De winkels verspreidde zich over de hele wereld.

Het roer gaat om

Met de gigantische winsten werden, onroerend goed, winkels, hotels en kledingbedrijven gekocht. Maar de zakenman voelde zich er helemaal niet lekker bij. Zijn luxueuze levensstijl zette hem aan het denken. Hij begon zich af te vragen of hij wel het recht had om zo veel geld te bezitten. In de jaren 80 gooide Chuck rigoureus het roer om. Met zijn stichting ‘Atlantic Philanthropies’ beloofde hij tijdens zijn leven het fortuin weg te schenken aan goede doelen. Hij besloot dat anoniem te doen.

Strijd tegen armoede en kansenongelijkheid

Universiteiten, medische instellingen, de wetenschap, mensenrechtenorganisaties, vredesinitiatieven en hulporganisaties profiteerden van zijn gulheid.  In Zuid-Afrika bond hij de strijd aan tegen armoede en rassenongelijkheid. Ook stak de miljardair 177 miljoen dollar in de zoektocht naar een medicijn tegen dementie. Op geen van de gebouwen van de instellingen en organisaties waarin totaal 5,5 miljard investeerde, prijkt zijn naam.

James Bond van de Filantropie

Warren Buffett en Bill Gates zagen hem als rolmodel. Hij was het die hen inspireerde om vrachten geld de goede kant op te sturen. ‘He’s our hero’, zei Buffett. ‘He should be everybody’s hero.’ Chuck Feeney kreeg de bijnaam ‘James Bond van de Filantropie’. 

Casio horloge van 10 dollar

In 2020 bereikte de weldoener de bodem van zijn schatkist. Chuck verruilde zijn chique villa voor een huur-appartement in San Francisco. Als hij ergens naartoe moest, nam hij een taxi of de metro. Vliegen deed hij alleen nog in economy vlass. Om zijn pols droeg hij een  Casio horloge van 10 dollar. Dure countryclubs en restaurants liet hij voor wat ze waren en zijn kleding kocht hij bij de supermarkt. 

Zijn 5 kinderen liet hij een fatsoenlijk, maar geen exorbitant, bedrag na. Chuck Feeney werd 92 jaar.

Bronnen: Forbes, Quote, AD 

Meer over: